Actualitate, Stirea Zilei

HRISTOS SE NAŞTE MĂRIŢI-L: Astăzi prăznuim Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos

„Naşterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, răsărit-a lumii lumina cunoştinţei; că întru dînsa cei ce slujeau stelelor, de la stea s-au învăţat să se închine Ţie, Soarelui dreptăţii, şi să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus, Doamne, slavă Ţie“ ( Troparul Sărbătorii )

Astăzi, 25 Decembrie, bisericile Ortodoxă (n.a. exceptie făcând doar bisericile ortodoxe pe rit vechi), Greco Catolică şi Romano Catolică prăznuiesc Naşterea Domnului, cea mai fericită sărbătoare a creştinătăţii.
În zilele împăratului August Israelul şi o mare parte din Palestina actuală făceau parte din Imperiul roman. Un ordin venit direct de la Roma prevedea ca toţi supuşii imperiului să fie luaţi în evidenţă, fiecare trebuia să meargă în locul în care s-a născut. Pe întreg teritoriul se puteau vedea convoaie întregi de oameni care mergeau din localităţile în care îşi duceau viaţa spre locurile de baştină. Într-un asemenea convoi de oameni se remarcau doi tineri: un bărbat cu înfăţişare plăcută şi soţia sa care era de o frumuseţe neînchipuită. Erau Iosif şi Maria din Nazaretul Galileii. Mergeau în oraşul natal al lui Iosif pentru a se înscrie pe listele autorităţilor. Frumoasa Maria trebuia să nască curînd. Acolo, în oraş, n-au găsit nici un han liber la care să tragă pentru că toate erau ocupate de numeroşii oameni veniţi aici pentru a se înscrie pe listele autorităţilor. Mariei i-a sosit vremea, iar Iosif era cuprins de îngrijorare. Nişte binevoitori i-au găsit la marginea oraşului un fel de grotă în care nişte păstori şi-au improvizat un grajd de vite. Acolo, în iesle, a început adevărata cronologie a istoriei. Evenimentele se vor data cu Î.Hr. şi D.Hr. adică ,,înainte de Hristos“ şi ,,după Hristos“. La Hristos au venit să se închine magii şi păstorii.

Cei trei magi

Tradiţia orală le-a reţinut şi numele celor trei magi: Baltazar, Melchior şi Gaşpar. Herodot, cel mai mare istoric al antichităţii, vorbea despre un trib al mezilor care îndeplineau o slujbă preoţească în Imperiul Persan iar profetul Daniel face referire la o clasă socială aparte de înţelepţi sau astrologi care interpretau visurile şi mesajele ce le primeau de la zeităţile lor. Ştim precis că aceşti magi erau atsrologi religioşi ne-evrei. Ei au venit la Betleem să aducă omagii noului născut. Nu este sigur dacă ,,Răsăritul“ de unde au venit ei se referă la Arabia, la Babilon sau la vreo altă ţară. Au descoperit locul unde era pruncul ghidîndu-se după o stea şi i-au adus daruri: aur, tămîie şi smirnă. Aceste cadouri reprezintă de fapt simboluri ale regalităţii iar după acestea ne putem da seama şi de statutul social al acestor trei personaje. Chiar dacă făceau parte din tagma de savanţi ai antichităţii aceştia erau mai mult de atît: făceau parte din nişte familii regale.

Păstorii

Era o noapte senină şi răcoroasă în împrejurimile Betleemului, nimic nu ar fi prevestit ceva ieşit din comun. Cîţiva păstori stăteau adunaţi în jurul unui foc. Se încălzeau în timp ce-şi păzeau turmele. Dintr-o dată o lumină orbitoare i-a învăluit înfricoşîndu-i: un bărbat ce strălucea stătea în faţa lor, n-au mai văzut niciodată o astfel de fiinţă. ,,Mergeţi la marginea oraşului, acolo veţi găsi un prunc înfăşat care stă culcat într-o iesle. Nu mai pierdeţi timpul, duceţi-vă şi-l salutaţi pe Hristos, regele vostru care s-a născut astăzi“ a spus acesta după care a dispărut. Păstorii i-au urmat sfatul şi l-au găsit pe prunc întocmai după cum le-a spus îngerul răspîndind vestea în toate împrejurimile.

La mulţi ani!
sursa: www.monitorfg.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...