Actualitate, Comunicate, Social, Stirea Zilei

Hram la Biserica Ortodoxă Întâmpinarea Domnului din Alba Iulia

biserica
Biserica Întâmpinarea Domnului din Alba Iulia îmbracă la finalul acestei săptămâni şi începutul săptămânii viitoare haine de sărbătoare.
Biserica Parohiei Ortodoxe „Întâmpinarea Domnului” din Alba Iulia, situată în Cimitirul Chip din Alba Iulia își serbează hramul.
În lăcașul de cult ce deservește o mică comunitate din cartierul Ampoi 3, se oficiază slujbe începând cu anul 2013, paroh fiind preotul Radu Tuţui. Piatra de temelie la această biserică s-a pus în anul 1988, un an mai târziu turnându-se fundaţia. În urma cu 10 ani s-au reluat lucrările, până la finalizarea construcţiei, ocupându-se P.C. Părinte Doru Gheaja.
„Praznicul Întâmpinării Domnului sau Stretenia(în slavonă) ne dezvăluie cum Sfânta Fecioară Maria și dreptul Iosif, împlinesc învătătura Legii Vechiului Testament care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.
La o primă vedere am zice că e un praznic mariologic, al Prea Curatei Fecioare și nu unul hristologic, al lui Hristos, pentru că Maica Domnului, deși Fecioară fiind și fără să fi născut cu lehuzie, a venit să aducă jertfă de curățire la templu. Însă perspectiva eclesială a praznicului de astăzi este hristologică, pentru că Îl are în centru pe Hristos, Care e recunoscut ca Stăpân și Domn al întregii creații .
Dreptul Simeon și proorociţa Ana, îl primesc la templu pe pruncul Iisus și erau fericiţi văzând împlinirea proorociilor. „Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea fetei tuturor popoarelor, lumină spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32).
Si noi vom fi fericiţi nu văzând, ci crezând deoarece “Întâmpinarea Domnului” înseamnă și întâlnirea noastră cu El, recunoaşterea Lui prin Duhul Sfânt şi mărturisirea că Acesta este Fiul lui Dumnezeu întrupat, Mântuitorul lumii. Sfântul Atanasie cel Mare zice “Trebuie și noi să Il întâmpinăm pe Hristos îmbrăcaţi în nevinovăţie, în pocăinţa, în cuminţenie, în curăţie si, în general, în dragoste de Dumnezeu și de oameni. Nimeni nu poate să Il întalnească într-un alt fel pe Hristos, Care este adevarată viaţă.”
„Şi celor câţi L-au primit pe El, care cred în Numele Lui – zice Evanghelia – le-a dat lor putere să se facă fiii lui Dumnezeu” (Ioan 1, 12). Toţi dorim să devenim ,,fiii lui Dumnezeu” aceasta fiind ţinta vieţii noastre. Doar întâmpinandu-L și noi pe Domnul Hristos, și mărturisindu-L ca Domn și Stăpan al vieţii noastre vom avea și noi bucuria de a ajunge la ţinta care este viaţa veșnică” a declarat preotul paroh Radu Ţuţui.
Biserica Ortodoxă „Întâmpinarea Domnului” din Alba Iulia, singura din judeţul Alba cu acest hram, vă așteaptă să prăznuim duhovnicește sărbatoarea hramului care va începe Duminică, 1 februarie 2015 cu slujba Vecerniei Mari cu Litie, de la ora 18 și va continua în ziua Hramului, pe 2 februarie cu slujba Utreniei și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.
Invitatie

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 ianuarie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...