Social

Hidroelectrica Sebeş a scăpat de restructurare

foto: realitatea.net
foto: realitatea.net

Actionarii celui mai mare producator de energie electrica au aprobat in sedinta Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din 29 mai 2013 strategia de restructurare administrativ teritoriala a Hidroelectrica propusa de administratorul judiciar EuroInsol. Astfel, sucursalele Oradea, Sibiu, Slatina, Tg. Jiu, Buzau, Caransebes au fost transformate in uzine si integrate in sucursalele Cluj, Sebes, Rm. Valcea, Portile de Fier, Curtea de Arges si Hateg.

A saptea sucursala este Bistrita, care a preluat de la SH Buzau centralele Calimanesti si Movileni. Comasarea sucursalelor va conduce la o mai mare competivitate a producatorului de energie prin reducerea costurilor de exploatare si va garanta o profitabilitate crescuta a societatii in contextul evolutiei descrescatoare a pretului megawatt-ului in piata pe fondul cresterii productiei de energie electrice in Romania si a scaderii consumului.

Dinamica numarului de unitati teritoriale din subordinea producatorului de energie hidro a fost in continua crestere, ajungand de la un numar de 9 (noua) Intreprinderi Electrocentrale in anul 1989 cand erau puse in functiune amenajari cu o putere instalata de peste 90% din cea actuala, la un numar de 13 (treisprezece) Sucursale cat a avut Hidroelecrica incepand din anul 2010. Cresterea numarului sucursalelor in acest interval de timp nu a avut la baza ratiuni tehnice sau economice ci exclusiv politice.

Exista un raport disproportionat intre puterile instalate si energiile celor 13 (treisprezece) Sucursale. Astfel, raportul intre cea mai mare si cea mai mica putere instalata in Sucursale este de 1:6 (Sibiu/Rm.Valcea) exceptand SH Portile de Fier care are conditii specifice. De asemenea, energia anuala de proiect este foarte diferita, raport maxim 1:7,3 (Caransebes/Rm.Valcea) cu implicatii asupra costului de producere a energiei la nivel de sucursala.

Ponderea puterii electrice instalate pe sucursale in total putere instalata este prezentata in graficul nr. 1 iar ponderea sucursalelor in energia electrica produsa in anul 2012 este prezentata in graficul nr. 2 :grafice hidro

Se poate observa ca dezvoltarea amenajarilor administrate in prezent de SC Hidroelectrica SA s-a facut in 10 bazine hidroenergetice principalele: Siret-Prut, Arges, Ialomita, Olt, Mures, Tisa-Somes, Crisuri-Barcau, Cerna-Motru-Tismana, Nera-Timis-Barzava si Dunare, fata de 4 bazine inainte de 1990.

Exista un raport disproportionat intre costurile de productie ale Sucursalelor. Astfel, in 2012 – an caracterizat de o seceta extrema si in care s-a inregistrat cea mai mica productie hidro – de 12.065 TWh – costul de productie a variat conform tabelului nr. 1 de la minimul inregistrat la SH PdF de 73.14 lei/MWh la un maxim de 409.74 lei/MWh inregistrat la SH Hateg.

tabel hidroExista disfunctionalitati cauzate de separarea administrativa a unor capacitati de producere aflate pe acelasi curs de apa, cum este cazul raului Olt pe care sunt centralele a 3 sucursale.

Coordonarea corelata a programelor de exploatare si a programelor de mentenanta planificata va reduce pierderile energetice. Se estimeaza o reducere cu minim 10% a pierderilor energetice in perioada de retragere din exploatare in reparatii planificate. Astfel, fata de anul 2012 era posibila o productie suplimentara de energie electrica de minim 20.000 MWh/ an.

Fata de actuala organizare teritoriala a Sucursalelor, se constata lipsa unei structuri similare de mentenanta, in prezent existand 8 (opt) Filiale Hidroserv care deservesc 13 (treisprezece) sucursale. Prin realizarea unei suprapuneri a celor doua structuri – de exploatare si de mentenanta – se vor optimiza pe de o parte, atat costurile cu personalul cat si costurile cu transportul personalului de mentenanta la capacitatile de productie deservite.

Nu in ultimul rand se are in vedere o optimizare a numarului personalului TESA, precum si a cresterii gradului de specializare si utilizare a acestuia. Exista un numar de structuri administrative care nu sunt justificate de volumul specific de activitate – datorat structurilor specifice edificate la nivelul fiecarei Sucursale. De exemplu, la sediul administrativ al sucursalei Hateg isi desfasoara activitatea un numar de 83 de salariati pe o suprafata utila de 4300 mp, cam de cinci ori mai mult decat prevederile in vigoare.

Similar la Sucursala Slatina 70 de salariati pe 3700 mp, tot de cinci ori mai mult. Toate sucursalele care vor fi desfiintate si transformate in Uzine beneficiaza de spatii excedentare – de cinci – sase ori mai mari decat optimul necesar.

Ponderea puterii electrice instalate pe cele 7 sucursale in total putere instalata, conform propunerii de reorganizare, este prezentata in graficul nr. 3:

grafic 3 hidroAvantajele noii structuri organizatorice

O mai buna coordonare operativa a capacitatilor de productie din fiecare bazin hidrografic (ex: centralele de pe Siret aval – Calimanesti si Movileni vor fi exploatate de SH Bistrita alaturi de Galbeni, Racaciuni, Beresti).

Un raport mai echilibrat intre valorile puterilor instalate si energiilor aferente Sucursalelor. Exceptand SH Portile de Fier care are conditii specifice, se constata ca in varianta de organizare cu 7 sucursale, doar 2 dintre acestea au puterea instalata sub 10% din total Hidroelectrica, fata de 11 sucursale in situatia actuala. Un cost specific de productie [lei/MWh] mai echilibrat intre Sucursale, mai apropiat de costul mediu unitar lei/MWh inregistrat la nivelul Hidroelectrica.

Posibilitatea de reducere a costurilor prin:

 Comasarea unor structuri administrative, adaptate volumului specific de activitate (economic, resurse umane, administrativ, juridic, etc);
 Reducerea numarului functiilor de conducere;
 Redimensionarea schemei de personal;
 Transformarea actualelor Sucursale in Uzine, va reduce, avand in vedere actualele organigrame aprobate pentru acestea, cu circa 300 numarul de posturi la nivelul societatii. Economia estimata la fondul de salarii este de cca. 6.000.000 euro/an.

Renuntarea la o serie de spatii de birouri – supradimensionate, fata de numarul de personal, relocarea acestuia in spatii adecvate si valorificarea acestor spatii prin vanzare, care vor aduce un numerar estimat 20.000.000 euro.

Prin suprapunerea teritorial-administrativa a Sucursalelor de Hidrocentrale cu Hidroserv-urile se obtine:

 Optimizarea activitatii de mentenanta;
 Timp de raspuns mai scurt in situatii de incidente;
 Reducerea costurilor;
 Reducerea pierderilor de energie pentru lucrari de mentenanta planificate si accidentale.

Capabilitate tehnica/economica sporita la nivel de Sucursala prin concentrarea personalului TESA de specialitate. Coordonarea mai buna a proiectelor de retehnologizare/modernizare majore, necesare la nivelul capacitatilor de productie aflate in exploatare sau a investitiilor in capacitati noi de productie.

Analiza resurse umane

Considerandu-se ca uzinele sunt entitati exclusiv productive, ele vor fi conduse de ingineri sefi, coordonati de directorul adjunct de productie din cadrul sucursalei. Pentru buna desfasurare a a activitatii noilor uzine (foste sucursale), un numar minim de personal TESA va avea locul de munca in cadrul uzinei (resurse umane, economic, IT, administrativ- transporturi) – desi aceste activitati suport vor fi centralizate la nivelul sucursalelor care le inglobeaza ca uzine.
Acest proces conduce la urmatoarele modificari in functiile de conducere din sucursale:
– 6 posturi de director de sucursala se desfiinteaza;
– 6 posturi de director adjunct economic se desfiinteaza;
– 6 posturi de director adjunct productie sucursale se transforma in inginer sef uzina;
– 4 posturi de director de uzina se desfiinteaza (UHE Bacau, UHE Campulung, UHE PFII, UHE
Dorin Pavel);
– 1 post director de uzina se transforma in post de inginer sef uzina (UHE Dimitrie Leonida)

Desfiintarea a doua uzine care devin sectii de productie/ exploatare:
1. Uzina Hidroelectrica Vidraru devine Sectia exploatare Vidraru;
2. Uzina Hidroelectrica Mariselu devine Sectia exploatare Somes-Tisa.
In consecinta, 2 posturi de inginer sef uzina se desfiinteaza (Inginer Sef UHE Vidraru,
Inginer Sef UHE Mariselu).
In tabelul nr.2 prezentam situatia functiilor de conducere inainte si dupa reorganizare:

tabel 2 hidroEstimarea reducerii cheltuielilor din reducerea posturilor de conducere de la 52 cat erau inainte de reorganizare la 34 dupa reorganizare, este de aproximativ 3.100.000 lei/ an. Incepand cu 20.06.2012 numarul de personal al societatii a scazut de la 5239 la 4866 la data de 30.04.2013. In aceasta perioada personalul a parasit organizatia pe cale naturala (pensionari limita de varsta, pensionari anticipate si anticipat partiale, de invaliditate etc.) dar si datorita a doua valuri de concedieri care au avut loc in ianuarie 2013 (151 salariati) si mai 2013 (304 salariati).

In cadrul acestui proces de reorganizare prin comasare a sucursalelor vor fi concediati un numar de aprox. 150 salariati ca urmare a reducerii posturilor prin aplatizarea structurilor organizatorice. Va scadea astfel numarul de personal TESA cu aproximativ 24% fata de data 20.05.2013, data la care a fost efectuat al doilea val de concedieri.

Estimam ca numarul de personal va scadea de la 4556 de angajati la 20.05.2013, ajungand la 4406 de salariati dupa procesul de comasare.

Observam scaderea cu 16 % a numarului total de personal de la intrarea in insolventa a societatii, scaderea cea mai importanta inregistrandu-se pe palierul TESA in conditiile in care activitatea societatii a fost organizata pe procese, asigurandu-se standardizarea si centralizarea unor activitati la sediul central al societatii. Personalul TESA a scazut cu 36 % fata de 20.06.2012 (grafic nr. 4)

grafic 4 hidro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 iunie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...