Actualitate, Stirea Zilei

Grigore Leşe, lecţie de viaţă pentru tinerii din Alba Iulia

Marele rapsod popular, Grigore Leşe a fost prezent astăzi la Alba Iulia unde va susţine în această seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, un concert în cadrul turnelui naţional “Hori de primăvară”, parte a programului “Tradiţie. Istorie. Rost”.

În legătură cu acest concert la Alba Iulia, Centrul Internaţional Antidog şi Pentru Drepturile Omului a organizat, la fel ca în toate oraşele unde Grigore Leşe susţine concerte, evenimentul Artă contra Drog. În cadrul evenimentului Grigore Leşe le-a vorbit tinerilor despre viaţă, le-a dat sfaturi şi i-a îndemnat să îşi pună ordine în viaţă.

Artistul le-a prezentat tinerilor o adevărată lecţie de viaţă care ar trebui să fie pildă pentru orice tânăr.

„Drogurile pe care le numiţi dumneavoastră droguri nu le-am văzut niciodată. Ştiţi ce poate fi drog: Băutura alcoolică. Am să vă povestesc ce am păţit eu din cauza drogului, că pentru mine drogul a fost băutura alcoolică.Se întâmpla când eram prin clasa a X-A. Şi noi tinerii umblam la colindat: Şi la colindat mai beam: Un pahar azi, unul mâine şi când m-a văzut mama prima dată bat a zis: Mă Grigore da tu bei? Tatăt-o o mai băut dar eu nu am băut. Şi zic: Mamă m-am întâlnit cu doi prieteni şi am mers la colindat şi am băut: Şi mi-a zis: Să nu te pună soarele să mai bei, acum o fost aşa, pentru că te-a lua lumea înainte şi după aceea nu o mai poţi prinde cât ai vrea.
Timpul a trecut: Eram ca floare. M-am dus în armată. Nu am băut. M-am dus după ani, profesor la şcoală dintr-o comună, Lăpuş de sub poalele Ţibleşului.
Şi acolo mă duceam la ore, şi eram tânăr iar profesori ziceau după ore: Băi Grigore, nu mergem la un piperment? Eu nu ştiam ce-i pipermentul. Era o băutură dulce. Şi astăzi un pahar, mâine altul, poimâne un pahar, zile onomastice, sfântul Valentin, cum aveşi voi astăzi, 1 martie, Sfântul Grigorie, Vasile şi Ioan. Şi uite aşa o ţineam dintr-o sărbătoare în alta fără să ne dăm seama că bem fără să ştim ce facem.

Şi la un moment dat, stimaţi tineri,m-am trezit beţiv. Eu Grigore Leşe. Ştiţi ce greu am scăpat de asta. Şi eu cu rezultate extraordinare. Ma-m dus la medic şi mi-a zis: Domnule Leşe unde vreţi să fiţi fruntaş, între beţivi sau între artişti. Şi am zis că vreau să fiu fruntaş între artişti. Dacă vreţi asta, a zis medicul, trebuie să abordaţi problema altfel. Nu mi-a zis să nu mai beau. Eu de 13 ani nu mai pun gura pe alcool, dragi tineri. Şi ştiţi care este rezultatul? Senzaţional. Nu mă mai ia nimeni pe felia de artist, scriu cărţi, am concerte aproape în toată lumea, predau la Universitatea Bucureşti, concertele sunt de anvergură, nu am timp.
M-am uitat la voi. La unii mintea nu li toată bună. În ziua de azi mintea la unii e vagaboandă. De prin anul doi trei trebuie să vă adunaţi. Ştiţi de ce? Pentru că vă aşteaptă lucruri esenţiale” Le-a spus Grigore Leşe tinerilor din Alba Iulia.

Sfaturi de la Grigore Leşe pentru tineri:

„Nu vă pierdeţi în învăţătură şi în masterate să vă umpleţi de diplome, vă plimbaţi şi numai nu intraţi în viaţă. Vă ascundeţi după diplome, faceţi şcoală multă, doctorate şi vă treziţi la 35 de ani că nu aţi intrat în viaţă. Sfatul meu este să faceţi o şcoală şi bună şi să vedeţi unde sunteţi bun”.

„Aveţi grijă de viaţa voastră. Timpul se rostogoleşte înainte. Se spune aşa timpul bate ceasul şi vremea vremuieşte. Atenţie cum vă rânduiţi, cum vă adunaţi. Pentru că timpul pierdut acum trebuie să îl recuperaţi. Mă uit la feţele voastre. Unii sunt îmbrăcaţi frumos, aveţi chipuri frumoase. Pe acest chip când mă uit trebuie să fie şi în inima după chip. Se spune să-mi cobori mintea în inimă şi inima în minte. Aveţi grijă de viaţa voastră. Să ştiţi când să râdeţi, când să construiţi, voi să fiţi atenţi şi să aveţi o rânduială”

„Doamne ajută cui sărută şi sporeşte cât iubeşte”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...