Actualitate, Social

Fundaţia Comunitară Alba dă startul concursului de proiecte pentru liceenii din Alba Iulia

fundatia comunitara albaFundaţia Comunitară Alba a organizat joi, 27 februarie, conferinţa de presă de lansare a concursului de finanţare a proiectelor liceenilor care studiază în municipiul Alba Iulia, finanțare oferită în cadrul programului YouthBank.

La conferința de presă au participat tineri beneficiari ai unor finanțări YouthBank în anii trecuți, coordonatori ai unor proiecte finanțate, parteneri ai programului, voluntarii și staff-ul fundației.

Dacă în primii patru ani de program (2009 – 2013), au fost acordate 37 de granturi tinerilor liceeni, în suma totală de peste 64.000 lei, pentru anul 2014 Fundaţia Comunitară Alba, echipa Youth Bank şi partenerii lor au reuşit să mobilizeze un fond cu o valoare de 20.000 lei, din care vor fi acordate granturi cu valori cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. Acest fond a fost strâns prin realizarea de parteneriate cu mediul de afaceri, prin organizarea unor evenimente tematice (Tricolor Party, Toy Party), vânzarea de produse promoționale (felicitări de Crăciun, calendare de buzunar), împachetarea de cadouri pentru clienții unui centru comercial și prin licitația de jucării din cadrul evenimentului “Fabrica de Bucurii”.

Cei care s-au implicat și au realizat aceste acțiuni, dedicând o parte consistentă din timpul lor personal pentru ca ceilalți liceeni din oraș să aibă această oportunitate sunt voluntarii YouthBank din cadrul Fundației Comunitare Alba, liceeni și ei: David Bratiloveanu, Vasile Bulgaru, Denisa Costan, Adelin Curuia, Andreea Idita-Șeican, Cătălin Ioaniciu, Oana Murar, Ligia Novăcean, Denisa Picoș, Amalia Slevaș și Amalia Stoia. Alături de ei a stat în permanență coordonatorul echipei, Elena Vîrdea.

Liceenii sunt încurajați să inițieze și să implementeze proiecte prin care să răspundă nevoilor pe care ei le identifică în comunitatea din care fac parte. Totodată, li se oferă cadrul pentru dezvoltare personală și pentru dobândirea abilităților de antreprenoriat, lider, comunicare și management financiar.

YouthBank apreciaza in mod deosebit acele initiative care isi propun un impact pe termen lung si care sunt concepute având in vedere sustenabilitatea acestor proiecte.

Pentru a aplica la această rundă de finanțare a programului:

• liceenii trebuie sa faca parte dintr-o echipa (minim 3 persoane);

• proiectele propuse trebuie sa se desfasoare in aria geografica a judetului Alba;

• proiectele propuse trebuie sa raspunda intr-un mod inovator unor nevoi identificate la nivelul comunitatii si pot acoperi orice domeniu, de la orientare școlară și profesională, la sănătate, medicină, sport, educație, schimbarea mentalității, cultură, artă, mediu, social, voluntariat, etc.

• sunt incurajate proiectele care pot creste impactul pe termen lung prin identificarea si mobilizarea de resurse din mai multe surse, proiecte care includ activitati care genereaza venit financiar (vânzare de diverse produse sau servicii) si care contribuie in acest fel la continuarea sau reeditarea proiectului;

• suma solicitata poate fi de minimum 1.000 lei si maximum 2.000 lei pentru un proiect;

• proiectele trebuie sa fie implementate in perioada 12 aprilie – 2 iunie 2014.

Echipele de tineri pot trimite aplicațiile până la data de 25 martie 2014 la adresa yb@fundatiacomunitaraalba.ro. Înscrierea unui proiect în concurs se face pe baza formularului ce va putea fi descărcat începând cu 28 februarie, împreună cu ghidul de finanțare al concursului, de pe www.fundatiacomunitaraalba.ro sau alba.youthbank.ro.

Informații se pot obține și pe pagina de Facebook: YouthBank Alba.

Până la data de 25 martie, concursul de finanţare va fi promovat intens în liceele din municipiul Alba Iulia şi în rândul tinerilor care studiază în aceste unităţi de învăţământ. Aplicaţiile primite vor urma un proces de preselecţie, urmat de o perioadă de consultanţă pentru proiecte. Vor urma apoi interviurile cu echipele proiectelor declarate eligibile, selecţia finală și anunțarea câştigătorilor.

Pentru al doilea an la rând, Fundația Comunitară Alba și voluntarii YouthBank au realizat o cercetare locală înainte de acordarea de finanțări. Au fost aplicate 698 de chestionare în cele 12 licee din Alba Iulia, la ele răspunzând liceeni din clasele a 9-a, a 10-a și a 11-a și din profile diferite. Principalul scop al etapei de cercetare locală a fost identificarea domeniilor unde liceenii din Alba Iulia consideră că este nevoie de schimbare. Încă o dată, studiul a arătat conectarea liceenilor la societatea în care trăiesc și realismul lor. Din păcate, studiul a arătat o scădere a interesului liceenilor de a face voluntariat. Dacă în 2013, 57% din liceeni se implic au în activități de voluntariat, în 2014 ponderea acestora a scăzut la 47 %.

Ordinea domeniilor în care este nevoie de schimbare, în opinia liceenilor din Alba Iulia, este următoarea:

– Locuri de munca si orientare profesionala: 20 %

– Sanatate: 17%

– Educatie: 17%

– Sport: 14%

– Cultura/artistic: 12%

– Mentalitatea oamenilor: 10%

– Mediu/ecologie: 7%

– Social: 3%

Partenerii Fundației Comunitare Alba în cadrul programului YouthBank, anul școlar 2013 – 2014, sunt Asociația pentru Relații Comunitare (partener național), Consiliul Local, Primăria Municipiului Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, precum şi o serie de firme din Alba.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...