Actualitate, Stirea Zilei

FOTO:Workshop internațional pentru evaluarea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru

Experții UE, alături de omologii lor din Suedia, Italia, Germania, Finlanda și Polonia, împreună cu experții ADR Centru, precum și alți invitați din țară, participă, timp de două zile, la workshop-ul internațional de evaluare a Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru. Manifestarea, organizată de ADR Centru, are loc la Hotel Ramada Sibiu, în 27-28 mai 2015. În prima parte a întâlnirii de lucru se dezbate, în plen, guvernanța Strategiilor de Specializare Inteligentă și politicile de dezvoltare bazate pe aceste documente programatice. În a doua parte a manifestării se evaluează trei Strategii de Specializare Inteligentă, elaborate în Regiunea Lombardia din Italia, Regiunea Varmland, Suedia și Regiunea Centru, România.

Elaborarea Strategiei de Specializare Inteligentă a avut ca scop identificarea atuurilor Regiunii Centru și valorificarea avantajelor competitive regionale la nivel național și european. Concluziile discuțiilor tehnice asupra Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru vor sta la baza sistemului de implementare a acesteia.
Specializarea inteligentă este un concept relativ nou, promovat de Comisia Europeană, pentru a răspunde nevoii de fundamentare a investiţiilor în cercetare, dezvoltare şi inovare, realizate prin politica de coeziune a UE. După adoptarea Strategiei Europa 2020, Comisia Europeană a recomandat autorităţilor naţionale şi regionale să-și elaboreze strategii de cercetare şi inovare pentru specializarea inteligentă, astfel încât fondurile structurale ale UE să poată fi folosite cât mai eficient. Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru, adoptată la nivel regional în martie 2015, a fost realizată printr-un puternic parteneriat realizat între reprezentanții universităților, ai sectorului de cercetare-dezvoltare, ai mediului de afaceri, ai autorităților locale și ai ONG-urilor. Acest document de planificare de nivel regional este corelat cu principalele documente strategice recent adoptate la nivel național. În cadrul evenimentului de plen, de la Hotel Ramada Sibiu, cele peste 60 de persoane prezente au fost informate pe scurt asupra domeniilor de interes pentru dezvoltarea inovatoare a regiunii noastre.
Workshop-ul internațional desfășurat în aceste zile la Sibiu este organizat în colaborare cu Platforma pentru Specializare Inteligentă (S3 Platform), a Comisiei Europene. Regiunea Centru este printre primele din țară care și-a definitivat o astfel de strategie. Întâlnirea de la Sibiu își propune cooptarea unor parteneri interesați pentru colaborare în implementarea Strategiei de Specializare Inteligentă, precum și identificarea de resurse financiare care să susțină dezvoltarea economică și socială a regiunii. Sectoarele economice cu potențial de a deveni domenii regionale de excelență în județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu sunt sectorul agroalimentar, industria auto și mecatronica, silvicultura, industria

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

27 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...