Locale, Sport, Stiri

Fotograful Unirii de la 1 decembrie 1918, Samoilă Mârza, comemorat de cluburile Lions și Rotary

Voluntarii Cluburilor Lions și Rotary, alături de mai mulți bicicliști vor reconstitui, sâmbătă, 28 septembrie, traseul făcut pe bicicletă de Samoilă Mârza, singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, de la Galtiu la Alba Iulia, unde a imortalizat momente importante al istoriei.

Participanții vor pleca, sâmbătă, la ora 10:00, de la Catedrala Încoronării din Alba Iulia spre Galtiu, unde vor realiza o poză de grup, la statuia lui Samoilă Mârza, folosind tehnica veche, iar apoi se vor întoarce la Alba Iulia, pe drumul pe care a venit pe bicicletă și singurul fotograf al Marii Uniri. Aceasta activitate reprezintă o parte a proiectului ,,Promenada inimii”.

Mihail David, fost președinte al Lions Club Alba Iulia, a declarat că participanții la reconstituirea drumului doresc să-și arate respectul față de Samoilă Mârza.

”Se reconstituie traseul făcut de Samoilă Mârza pentru că vrem să ne arătăm respectul pentru fotografiile pe care acesta le-a făcut și care au scris istorie. Fotografiile vor rămâne mărturie, generațiilor următoare, cum românii din Transilvania au reușit să strângă rândurile în jurul unui ideal pe care au reușit să-l ducă la bun sfârșit”, a spus Mihail David.

Florin Mărginean, președinte Rotary Club Alba Iulia, organizator al evenimentului, a declarat că Samoilă Mârza merită mai multă apreciere.

”Fotografiile lui au rămas singurele mărturii vizuale și merită mai multă atenție, să fie scos mai mult în evidență, pentru ceea ce a lăsat istoriei. Acțiunea se realizează în apropierea zilei lui de naștere – 18 septembrie. Dorim, de asemenea, prin ceea ce facem, să promovăm sportul”, a spus Florin Mărginean.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

27 septembrie 2019

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...