Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

FOTO-VIDEO: Condiţii inumane în căminele pentru vârstnici ale Fundaţiei Congregaţiei „Sfântul Iosif” din Alba Iulia

comisie prefectura 3O problemă veche în Alba Iulia, care încă nu şi-a găsit rezolvare, atrage din nou atenţia. Centrele ce aparţin Congregaţiei „Sf. Iosif” se află în aceeaşi stare deplorabilă ca în urmă cu câţiva ani, când unele instituţii au mai efectuat o serie de controale, rămase fără niciun rezultat concret. În urma unor sesizări, inspectori din cadrul AJPIS Alba, în frunte cu directorul instituţiei, Flaviu Cozuc, au efectuat astăzi un control inopinat alături de inspectori DSP şi DSVSA Alba, verificări la care a luat parte şi prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer. Condiţiile în care au fost găsiţi bătrânii la căminele congregaţiei sunt de neimaginat, întrecând orice limită a bunului simţ. Cu toate că situaţia este una care datează de ani de zile, fără să fie nicio schimbare în peisajul sumbru al bătrânilor care trăiesc în acele cămine, responsabilii congregaţiei au mai primit un răgaz de 30 de zile pentru a-şi remedia problemele.

În urmă cu câţiva ani, mai exact în 2009, căminele pentru persoane vârstnice, care aparţin Congregaţiei „Sf. Iosif” au fost controlate tot în urma unor sesizări de mai multe instituţii abilitate de la nivel judeţean. Deficienţele depistate la acea vreme au fost numeroase şi scandalos de grave:  lipsa totală de minimă igienă, medicamente expirate, mâncare alterată, dată spre consum, lipsa documentelor care să justifice banii pe care vârstnicii îi plătesc pentru îngrijire, persoane fără documente de identitate (viză de flotant), personal necalificat şi insuficient, iar lista poate continua. Ce s-a întâmplat în urma respectivelor controale? … nimic.

camin batrani 6Dovadă a acestui fapt stă controlul de astăzi, care a scos la iveală aceleaşi probleme vechi, aceleaşi condiţii inumane în care trăiesc bătrânii. Comisia mixtă constituită a fost formată din inspectori ai Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Alba, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Cea mai gravă problemă constatată este legată de mizeria şi condiţiile în care se găteşte şi se păstrează mâncarea.

Aşezămintele sociale aparţin Fundaţiei Congregaţiei „ Sfântul Iosif” din Alba Iulia. Este vorba despre Căminul pentru Persoane Vârstnice situat pe strada Aurel Vlaicu, cu 37 beneficiari, Căminul pentru Persoane Vârstnice situat pe strada Barbu Lăutaru  cu 15 beneficiari, Cantina Congregaţiei.

Cu ocazia controlului au fost constatate o serie de deficienţe dintre care menţionăm:

 • Congregaţia nu are stabilit prin decizie a forului superior un cost lunar/beneficiar;
 • Căminul pentru Persoane Vârstnice situat pe strada Aurel Vlaicu nu deţine autorizaţie sanitar  veterinară, cu toate se găteşte zilnic în această unitate;
 • Nu există probe alimentare, nu se elaborează meniu zilnic de hrană cu stabilirea caloriilor;
 • Nu este stabilită suma alocaţiei zilnice de hrană/beneficiar;
 • Existenţa spaţiilor, în marea lor majoritate murdare şi urât mirositoare;
 • Dormitoarele nu sunt încălzite, beneficiarii fiind gros îmbrăcaţi şi acoperiţi cu pături şi plapume;
 • Nu există personal specializat pentru activitatea de preparare a mesei;
 • Medicamentele sunt depozitate în condiţii improprii, în acelaşi spaţiu cu instrumentele de scris, acte ale beneficiarilor, etc;
 • Unele alimente aveau termenul de valabilitate expirat;
 • Nu există elaborate evaluări psihologice şi medicale;
 • Nu există dosare constituite, decât foi volante;
 • Nu există o evidenţă a sumelor de întreţinere plătite de beneficiari sau aparţinători, etc.

camin batrani 5Din declaraţiile prefectului şi ale inspectorilor, imaginea găsită este una dezolantă: găleată cu scutece folosite, aflată sub masa din bucătărie, pâine ţinută pe un pat, lângă haine murdare şi lenjerie intimă, mâncare expirată de două săptămâni, miros greu de suportat, etc.

Cu toate acestea, responsabilii căminelor au primit din nou un răgaz pentru a remedia situaţia. Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer spune că dacă în 30 de zile nu sunt rezolvate problemele măcar parţial, va închide căminele. Acesta a motivat amânarea luării unei decizii radicale, cu lipsa de spaţii în celelalte cămine din judeţ, unde să fie relocaţi bătrânii din căminele fundaţiei.

Mai mult, condiţiile găsite în cele trei centre verificate, l-au determinat pe prefect să dispună efectuarea de controale în toate căminele pentru persoane vârstnice din judeţul Alba. Verificările vor fi făcute în perioada imediat următoare, în acelaşi regim mixt.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 aprilie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...