Actualitate, Evenimente, Stiri

FOTO: Trei zile de poveste la Alba Fest 2014

Timp de trei zile, Alba Iulia a îmbrăcat straie de sărbătoare și a oferit locuitorilor și turiștilor veniți în Orașul Marii Uniri o paletă largă de evenimente. Spectacole cu tematică istorică, expoziții, parada absolvenților Universității “1 Decembrie 1918”, competiții sportive, airsoft, nenumărate concerte susținute de artiști în vogă ai momentului, toate au făcut din Alba Fest 2014 un eveniment care a ridicat cu mult ștacheta pentru edițiile viitoare.

Ziua de vineri a început cu o întrecere fotbalistică la care au participat echipe din Alba Iulia. După-amiaza a aparținut istoriei. Dacii și romanii și-au făcut din nou apariția în Cetate pentru a oferi celor prezenți un spectacol de reenactment deosebit.

Vremea nu a fost așa cum și-ar fi dorit atât organizatorii, cât și spectatorii, dar asta nu i-a oprit pe albaiulieni să participe la evenimente. Cu umbrelele sau pelerinele de ploaie în dotare, publicul a rezistat, indiferent de intemperii.

Cei mai “gălăgioșiliceeni sunt la Alba Iulia

Timp de o săptămână, Marea Gălăgie, adusă la Alba Iulia de Marius Moga și prietenii a strâns intr-un concurs inedit liceele din oraș. Premiile au fost atractive locul I fiind dotarea unei săli noi cu sisteme audio, mai exact “un radio” al unităţii de învăţământ. Fiecare liceu a avut la dispoziție o săptămână să se atreneze prin dans și gălăgie, având și antrenori cu nume. De elevii de la Colegiul Economic s-a ocupat Sorana (cel mai implicat lider de echipă), Colegiul Militar “Mihai Viteazul” a fost coordonat de Liviu Teodorescu, Colegiul Tehnic “Dorin Pavel” a fost antrenat de What’s Up, înlocuit vineri pe scenă de Shift, Colegiul “HCC” i-a revenit Addei, Liceul Sportiv lui Yoggi, Liceul Tehnic “Apulum” a fost antrenat de Junior şi echipa de la Liceul de Arte Regina Maria de Robert Maghetti. Deși a plouat cu găleat licenii au arătat că știu să danseze și să facă gălăgie în Piața Cetății. Fiecarte liceu a venit cun moment de percuție combinat cu dans și cântec, la finalul fiecărui moment gălăgia produsă de ei și susținătorii fiind măsurată cu un aplauzometru. Gălăgia cea mai mare a fost făcută de public pentru echipa Colegiului Economic Dionisie Pop Marţian, care a obţinut Marele Premiu, pe locul II, decibelii i-au adus pe podium pe cei de la Colegiul Militar Liceal “Mihai Viteazul”, locul III a fost ocupat de elevii de la Colegiul “HCC” iar locul IV de elevii de la Colegiul Tehnic Apulum. Inițiatorul acestui eveniment a fost albaiulianul Marius Moga, unul din cei mai de succes compozitori autohtoni, cunoscut și drept micul Mozart.

Un spectacol complet…de asta au avut parte albaiulienii în prima seara de Alba Fest. Seria concertelor susțitute de cei mai în vogă artiști ai momentului a debutat aseară cuGojira, ROA, Șuie Paparude, Loredana Groza, Cătălin Josan și What’s Up. Chiar dacă vremea nu a fost deloc bună, publicul din Alba Iulia a demonstrat că ploaia nu le poate strica planurile de distracție.

Atmosfera a fost deschisă de ROA și Șuie Paparude care au reușit cu sound-uri electronice să le dea celor prezenți chef de distracție. Ștafeta a fost preluată de Loredana Groza, care, așa cum și-a obișnuit fanii, a oferit un spectacol dinamic, colorat și plin de energie. Genurile de muzică variate, interpretarea impecabilă și ritmurile antrenante au creat o atmosferă de sărbătoare desăvârșită. La final, artista s-a declarat foarte încântată de public, care în ciuda vremii nefaste a cântat și a dansat. Din spusele Loredanei, concertul a ținut mai mult decât era planificat deoarece “ne-a fost greu să ne despărțim unii de alții”.

A urmat Cătălin Josan, care împreună cu trupa sa a reușit să păstreze buna-dispoziție a publicului, cu melodii cunoscute și îndrăgite dar și cu piese noi, dar la fel de antrenante.

Finalul show-ului i-a aparținut lui What’s Up. Chiar dacă era deja trecut de miezul nopții, sute de albaiulieni au rămas conectați la distracția din Piața Cetății și au cântat hit-urile “Taxi” sau “Meteo”.

“Gaudeamus Igitur“ a răsunat din nou în Alba Iulia

Ziua de sâmbătă a debutat cu parada absolvenților Universității “1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia. Sute de tineri au parcurs traseul de la Casa de Cultură a Studenților până în Piața Cetății, cântând tradiționalul “Gaudeamus Igitur“. Un accesoriu obligatoriu a fost și umbrella, deoarece din păcate, și de această dată dată, ploaia a dat bătăi de cap.

În promoţia 2014 au terminat peste 1400 de studenţi şi masteranzi. Dintre aceştia peste 300 au fost prezenţi, îmbrăcaţi în robe şi toci negre, purtând la gât eşarfele în culorile specifice facultăţii absolvite, și anume Facultatea de Drept și Științe Sociale, Facultatea de Istorie și Filologie, Facultatea de Științe sau Facultatea de Teologie Ortodoxă.

În piața Cetății, absolvenții au fost așteptați de Primarul Mircea Hava și de ÎPS Irineu, care i-a binecuvântat și le-a transmis câteva urări și îndemnuri pentru ceea ce urmează să facă pe viitor.

Soldați pentru o zi la Atelierul de Airsoft

Un moment inedit pregătit de organizatorii Alba Fest a fost atelierul de Airsoft, unde toți trecătorii au putut să vadă cum e să tragi cu o armă de acest gen. Pasionații de arme, au putut trage și la ținte tip popper. Atelierul a fost gratuit pentru toți cei interesați și organizatorii au stat aproape 3 ore în Cetatea Alba Carolina făcând demonstrații de tragere și nu numai.

14 ani de activitate în 6 ore de concerte, marca Marius Moga

Cea de-a doua seară din cadrul Alba Fest 2014 a fost una memorabilă. Piesele interpretate de artiștii momentului din România, au fost practic o trecere în revistă a carierei pe care Marius Moga și-a clădit-o în cei 14 ani de activitate. Andra, CRBL, Smiley, Shift, Amna, Adda, Liviu Teodorescu, Ruby, Alex Velea, Paula Seling, Ștefan Bănică Jr. și Dan Bitman au încântat publicul extrem de numeros adunat în Piața Cetății.

Spectacolul Moga & Friends a fost presărat cu momente dintre cele mai diverse, care judecând după atmosfera creată, au fost pe placul tuturor.

De la primele piese compuse alături de trupa Simplu, până la cele mai recente colaborări, cu Adda sau Liviu teodorescu, toate hiturile care au marcat industria muzicală a ultimilor ani au răsunat în Alba Iulia, într-un show desăvârșit.

Un moment emoționant l-a reprezentat interpretarea de către grupul Teotokos a unor piese compuse de Marius Moga, cel care a făcut parte din acest grup în copilărie. De altfel, pe tot parcursul serii, au fost momente care l-au făcut pe “micul Mozard” să plângă, copleșit fiind de prezența familiei și de dragostea cu care a fost primit la Alba Iulia.

Focul de artificii a fost de-a dreptul spectaculos, captând privire tuturor celor prezenți, prin amploare și sincronizare.

Spectacolul a fost prezentat de Cătălin Măruță și Marius Moga și a fost transmis pe MTV, unde gazde au fost VJ Oana și Cabral.

Final de Alba Fest 2014, pe acorduri de muzică populară și ușoară

Ediția din acest an s-a încheiat cu o seară de muzică populară și muzică ușoară. Spectacol de muzică populară a fost susținut de Ansamblul „60 Plus”, Leontina Fărcaş şi „Muguri de Tezaur”, Ansamblul „Augustin Bena”, Mirela Mănescu, Mircea Târziu, Ilie Medrea, Mariana Anghel, Marinela Baba, Ionuț Fulea și Sava Negrean-Brudașcu.

Marina Florea, Daniel Iordăchioaie, Ileana Șipoteanu, Adrian Daminescu au încântat mai apoi publicul albaiulian cu piese îndrăgite. Spectacolul a fost prezintat de Octavian Ursulescu.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 iunie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...