Actualitate, Evenimente, Stiri

FOTO: Scenariul se repetă la azilele pentru bătrâni ale Congregaţiei „Sf. Iosif”. Controale, amenzi, puţină curăţenie şi toată lumea e fericită

O situaţie cel puţin bizară. Aşa ar putea fi caracterizată activitatea Congregaţiei „Sf. Iosif” din Alba Iulia. De mai bine de 10 ani, autorităţile judeţene constată nereguli grave la azilele de bătrâni şi amendează conducerea congregaţiei, se face puţină vâlvă, puţină curăţenie, după care totul revine la starea de fapt iniţială: mizerie, alimente stricate, dezinteres, neglijenţă şi lista poate continua până la fapte de natură penală. Scenariul pare să se repete şi în 2014.

Începând din 2003, activitatea Congregaţiei „Sf. Iosif” a început să fie scoasă la iveală. Fiecare control făcut în toată perioada scursă de atunci şi până acum a scos la iveală condiţiile inumane în care sunt ţinuţi vârtnicii cazaţi în azilele congregaţiei. Fiecare instituţie ce a realizat controale a găsit cel puţin o neconformitate. Termenele de intrare în legalitate s-au ţinut lanţ, iar la revenirea echipelor de inspectori, se constata o îmbunătăţire, mai mică sau mai mare, fapt ce era de fiecare dată suficient pentru ca privirea să fie întoarsă din nou de la acest caz, iar lucrurile să reintre pe făgaşul considerat „normal” de cei care ar trebui să se îngrijească de bunăstarea şi sănătatea unor bieţi bătrâni.

poza 2(2)Anul acesta, controalele efectuate de Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială Alba, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, la sfârşitul lunii aprilie, aveau să scoată din nou la iveală condiţiile greu de imaginat în care sunt ţinuţi cei 73 de vârstnici din azilele congregaţiei. Inspectorii au dat termen de o lună de zile pentru remedierea deficienţelor. După o lună şi jumătate, aceiaşi inspectori aveau să găsească din nou alimente expirate de mai mulţi ani, mizerie în azile şi lipsa unor documente fără de care nu ar avea voie să funcţioneze, semn că sfidarea de care dă dovadă conducerea congregaţiei nu are limite. AJPIS a aplicat amendă de 5.000 de lei.

CP PrefecturaAstăzi, un nou control a fost făcut de reprezentanţi ai celor trei instituţii mai sus menţionate şi surprizător sau nu, aceştia au constatat că alimentele expirate au dispărut din magazia destinată bătrânilor, era făcută curăţenie, se obţinuseră autorizaţiile de funcţionare, astfel că inspectorii au considerat că nu mai au motive să dispună alte măsuri. Un „mic” detaliu atrage însă atenţia: 200 de kilograme de carne şi produse din carne, expirate din 2012 şi 2013, au fost găsite într-o încăpere care, potrivit spuselor reprezentanţilor congregaţiei, aparţine strict personalului şi că întreaga cantitate va fi consumată de ei şi în niciun caz de bătrâni. Un nou termen de o lună de zile a fost dat de inspectori pentru ca cele 200 kg de alimente stricate să fie distruse, sau … consumate.

Directorul AJPIS Alba a declarat că va exista o perioadă de monitorizare a serviciilor furnizate de Congregaţia „Sf. Iosif”, pentru ca normele de igienă să fie respectate în continuare.

Nu putem decât să sperăm că poate se vor respecta regulile minime de decenţă în ceea ce priveşte curăţenia şi îngrijirea bătrânilor, sau că poate, la un moment dat, toate instituţiile abilitate vor colabora pentru ca cineva să fie tras la răspundere pentru anii de suferinţă pe care i-au îndurat bătrânii şi pentru ignoranţa unor oameni care de ani de zile îşi desfăşoară activitatea nestingheriţi, sub privirile indulgente ale statului român.

Iată câteva fotografii făcute astăzi la azilele Congregaţiei „Sf. Iosif”.

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 iulie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...