Actualitate

FOTO: Șase punguțe de mireasă din secolul XX, expuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a prezentat marți, de la ora 11.00, mini-expoziția “Exponatul lunii iulie”. Cu această ocazie au fost expuse șase punguțe de mireasă de la începutul secolului XX,  din comuna Daia Română.

Punguțele de mireasă sunt parte a unei vechi tradiții practicate încă din prima zi după nuntă, când tinerele neveste primeau în dar de la nași diferite punguțe de piele pe care urmau să le poarte în permanență.
”Punguțele erau purtate a doua zi după nuntă, și spun a doua zi după nuntă pentru că nunta în trecut ținea trei zile, de către mireasă. Mireasa primea acestă pungă în dar de la nași, iar în punguță ea ținea banii primiți la cinste. Cinstea în bani era foarte, foarte mică în acea perioadă, de obicei tânărul cuplu primeau drept cinste obiecte din ceramică sau textile de interior (lepedee, fețe de masă, perne, prosoape). După nuntă, nevasta, ținea în această punguță cheile gosposăriei. În unele sate din zona Sebeșului aceste punguțe erau date chiuitoarelor de la nuntă, care în zonă mai erau numite și cuțule”, a menționat Adriana Țuțuianu, organizatoare expoziției.

În ceea ce privește realizarea acestor punguțe, unele erau mai sofisticat făcute, iar altele mai simplu.

”Punguțele care sunt mai sofisticat, să zic așa, cu siguranță au fost realizate în Sebeș, iar cele mai simple în centrele din satele din zona Sebeșului. Ornamentele sunt realizate prin tehnica brodăriei, cu lână, cu mătase, cu arnici, dar și cu un material numit meșină sau pojiță, procurat de obicei din târguri și adus de către meșteșugari din Lugoj. Din decor nu lipsesc bradul, rozeta, dar și florile”, a mai precizat Adriana Țuțuianu.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 7 iulie – 4 august.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 iulie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...