Actualitate, Stirea Zilei

FOTO: Primarul Mircea Hava, directorul STP şi jurnaliştii la plimbare cu autobuzul electric

De vineri și până mâine inclusiv, albaiulienii au ocazia să se plimbe cu autobuzul electic. Acesta se află în oraș în aceste zile și este testat de STP Alba Iulia. Cei care au optat să călătorească cu autobuzul electric, luni dimineața, au avut ocazia să se întâlnească cu primarul orașului, Mircea Hava, care a dorit să vadă cum este o călătorie cu un astfel de mijloc de transport.

Obișnuiți deja cu mijloace de transport public existente în municipiu, călătorii au avut parte de o călătorie relaxantă, silențioasă și gratuită, cu un autobuz modern și diferit. Aceștia s-ar arătat foarte încântați de călătorie având în vedere faptul că autobuzul este mult mai silențios decât unul normal.
Nici edilului Mircea Hava nu i-a displăcut călătoria și a spus că într-un viitor apropiat și în Alba Iulia va exista un astfel de mijloc de transport.

Autobuzul electric SOR EBN 10.5 fabricat de compania SOR Libchavy este unul dintre cei mai mari producători de autobuze, troleibuze şi autocare din Cehia. Acesta este testat de operatorul de transport din municipiu, la propunerea „Anadolu Automobil Rom” – importator și distribuitor autorizat SOR.

Mijlocul de transport este dotat cu un motor asincron răcit cu lichid marca Skoda Electric, instalaţie electrică Cegelec şi acumulatori Winston Battery/Lithium – ion, are o capacitate de 85 de locuri (19 pe scaune), un timp de încărcare a bateriilor de 7-8 ore, o autonomie energetică de până la 250 de kilometri și poate atinge maxim 80 de kilometri la oră. În trafic este foarte silențios, nivelul zgomotului produs fiind aproape imperceptibil.

În ceea ce privește avantajele pe care le are acest autobuz, „În primul rând ar fi avantajele evidente de natură ecologică, pentru că aceste autobuze nu poluează, atunci când se deplasează, poluează foarte puțin iarna, când este încălzire, dar în rest, mergând pe baterii, nu există gaze de eșapament. De asemenea nu poluează fonic. Lumea ignoră deseori această problemă. Nivelul de zgomot al unui autobuz electric este mult mai scăzut decât al oricărui autobuz diesel”, a declarat Tudor Șerban, PR manager al companiei Anadolu Automobil România.

La capitolul costuri de achiziții, Tudor Șerban a spus că „un astfel de autobuz dacă se achiziționează fără finanțare din partea comunității europene este undeva la de două ori mai scump decât un autobuz clasic, dar există o axă de dezvoltare comunitară care asigură o finanțare pe fonduri și în felul acesta, costul autobuzului, împreună cu cofinanțarea Guvernului României ar ajunge undeva la nivelul de sub 34.000-40.000 de euro/bucată”.
Pentru întreținerea acestuia, ”este mai ieftină decât a unui autoturism. Există o revizie, un schimb de ulei în grupul diferențial, o dată, de două ori pe an și în rest, o bucșă, ce are și un autoturism, dar evident este făcut mult mai fiabil”, a precizat Tudor Șerban.

Autobuzul electric este fabricat de compania din Cehia și inițial, nu era destinat transportului local, ci transportului prin trecătorile Munților Tatra din Slovacia, la altitudine mare și unde motoarele obișnuite nu făceau față. Prima variantă obținută de producător a fost îmbunătățită și adaptată transportului urban, rezultând un autobuz electric eficient și ecologic.
Cristina Nicola

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

27 aprilie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...