Actualitate, Stiri mondene

Foto: Prima ediţie a FIFE din Zlanta a fost un real succes

FIFE1-AdrianPuiuletCarele alegorice ale portului tradiţional din Transilvania şi un spectacol impresionat în care cele mai importante personaje ale istoriei transilvănene au defilat pe străzile Zlatnei, au deschis Festivalul Internaţional al Filmului Etnografic (FIFE) Zlatna. Vineri, 14 iunie 2013, în jurul orei 18.00, peste 800 de oameni au venit în Zlatna să participe la deschiderea festivalului.

Sute de oameni îmbrăcaţi în straie populare, cu cai şi căruţe trase de boi, i-au însoţit pe organizatorii festivalului, în frunte cu primarul oraşului – Silviu Ponoran -, prin locurile încărcate de istorie ale anticului Ampelum, devenit între timp noul Zlatna, un oraş în plină dezvoltare.

Nu au lipsit de la această întâlnire nici dacii sau românii care au „păzit cu străşnicie cetele de romani” adunaţi ca pentru o nouă răscoală a neamului românesc.

De data asta, o răscoală culturală de promovare a tradiţiilor locale. Localnici din satele aparţinătoare Zlatnei au fost însoţiţi de preoţii locali la parada portului popular, dovedind încă o dată că religia ortodoxă a mers, din cele mai vechi timpuri, mana în mână cu manifestările de afirmare ale romanismului.

Zlătnenii au înţeles importanţa acestui moment şi au ales să participe în număr mare la defilarea participanţilor festivalului, însoţind alaiul cu aplauze şi „strigături” specifice Văii Ampoiului! În sufletul romanilor de aici vibrează încă moştenirea ancestrală lăsată de către Avram Iancu ori Horea, Cloşca şi Crişan.

Pe scena festivalului au urcat copii îmbrăcaţi în straie populare, iar când întunericul serii a coborât peste oraş, s-a auzit toaca, iar două tulnicărese au dat semnalul de începere a festivalului, care s-a ţinut pe stadionul oraşului. Spre uimirea celor prezenţi, a apărut din mulţime şi Horia, împreună cu Avram Iancu, care au urat „Bun venit!” celor prezenţi.

Fiecare moment a fost anunţat de către cunoscutul prezentator Octavian Ursulescu care, prin şarmul cuvintelor sale, a încântat audienţa. În aplauzele publicului, primarul oraşului Zlatna, domnul ing. Ponoran Silviu a povestit cum s-a născut ideea acestui festival, prin colaborarea cu regizorul Gabriel Boholt, precum şi despre posibilităţile de a obţine venituri din turism, de a promova oraşul prin cultură şi tradiţiile româneşti.

Silviu Ponoran a amintit şi faptul că oraşul Zlatna împlineşte anul acesta 1855 de ani de atestare documentară, făcând o scurtă incursiune în istoria oraşului. Apoi au fost prezentaţi publicului şi membrii juriului, care s-au bucurat aplauzele celor prezenţi.

Târziu, până după miezul nopţii au rulat apoi o parte dintre filmele intrate în competiţia festivalului. În afară competiei, a rulat şi filmul documentar „Anotimpul mireselor” în regia maestrului Al. G. Croitoru. „Anotimpul mireselor” reprezintă o încântătoare poveste de dragoste, având ca tema nunta într-un sat românesc. De-a lungul timpului, filmul a fost premiat cu numeroase distintii naţionale şi internaţionale.

Vineri, 14 iunie a.c., în deschiderea primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna a fost difuzat un mesaj video din partea faimosului compozitor american Dennis Dreith, care a fost invitat de către organizatorii FIFE Zlatna să facă parte din juriu. Dennis Dreith are o carieră impresionantă de aproape o jumătate de secol şi s-a remarcat că unul dintre cei mai buni muzicieni contemporani de la Hollywood. Acesta este şi Preşedintele Federaţiei Americane pentru Drepturi de Autor şi Protecţia Copyrightului în industria filmului american. Pe lângă cariera de compozitor pentru filmele “The Punisher”, “Mobsters”, “The Shadow”, “Columbo”, Dennis Dreith a orchestrat şi a dirijat soundtrack-uri pentru filme ca “Jurassic Park”, “Home Alone”, “Addams Family”, „Brave Heart”, “Heart and Souls and a League of Their Own”, lucrând cu cei mai cunoscuţi oameni din industria sunetului de film.

Celebrul compozitor american a răspuns invitaţiei organizatorilor FIFE Zlatna, precizând în mesjul video trimis cu această ocazie, că este onorat de invitaţia primită, însă din cauza unor angajamente semnate de mai mult timp, este reţinut cu afaceri în Los Angeles, SUA. Cu toate acestea, Dennis Dreith i-a mulţumit primarului Zlatnei, Siviu Ponoran, pentru onoarea de a-l invita la acest eveniment cultural special, despre care s-a auzit şi în SUA, şi a transmis salutări mai multor personalităţi din lumea cinematorgrafiei şi artei, care au colaborat în timp cu el, precum maestrul Geo Saizescu, maestrul Al. G. Croitoru, actriţă romano-canadiana Claudia Motea, regizorul Gabriel Boholt sau Marius Iurascu, directorul RomaniaFilm. Dennis Dreith a vizitat România de câteva ori şi urmează să aibă un proiect artistic major ce se va întinde pe cele două continente, Europa şi America.

A doua zi a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna a început cu recitalurile artistice susţinute de către artiştii locali Felicia Balasan şi Ionel Bratian. A urmat un concert al cunoscutului intepret de muzica folk Ţică Lumânare – component al grupului Karma.

Ţică Lumânare este unul dintre cântăreţii care au însufleţit pe vremuri spectacolele Cenaclului Flacără şi este unul dintre cei care l-au purtat pe ultimul drum pe marele poet Adrian Păunescu. Spectacolul de sâmbătă seara, denumit Etno-Flacara a cuprins cântece din perioada Cenaclului Flacără, melodii patriotice, precum şi cântece de munte, care au fost cantate împreună cu publicul entuziast.

Proiecţiile de filme au început în jurul orei 22.00, cu filmul de prezentare a cărţii „Legendele dacilor-Personaje”, o carte de ilustraţii şi benzi desenate semnată de Mihai I. Grajdeanu, urmat de filmele din afară competiţiei „Ignat în Maramureşul Istoric” – film în regia lui Gabriel Boholt – şi filmul artistic „La Porţile Pământului”, în regia maestrului Geo Saizescu.

Ultima zi a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (F.I.F.E) Zlatna a început cu discursul primarului Oraşului Zlatna, Silviu Ponoran, care a mulţumit cetăţenilor oraşului pentru implicarea deosebită în cadrul evenimentelor festivalului.

S-au acordat diplome pentru toate satele aparţinătoare oraşului, care au participat alături de preoţi la parada portului popular, iar o diplomă specială au primit soţii Elena şi Gabriel Boholţ pentru efortul deosebit depus în organizarea şi derularea festivalului. Stadionul din Zlatna a fost aproape neîncăpător datorită asistenţei care a participat la această ultimă zi a festivalului.

Ulterior, o slujbă oficiată de preoţii din Zlatna a întregit şi binecuvântat întregul eveniment. Programul artistic a fost deschis de către preşcolarii Grădiniţei „Peştişorul de Aur” din Zlatna, cu un moment artistic „decorat cu umbreluţe”, pe acordurile celebrei melodii „Singing în the Rain”.

A urmat rapsodul local Aurelian Plăcintă, acompaniat de ansamblul Casei de Cultură „Horia Popescu”, din Zlatna. În acordurile muzicii antrenante a urmat un moment al copiilor din ansamblul „Mugurelul” din satul Feneş, pregătiţi de d-na. Felicia Bălşan – o cunoscută interpretă de muzică populară din Zlatna. Tot din satul Feneş a încântat apoi asistenţa Mihaela Gherman.

Căluşarii din zonă, reuniţi într-un singur mare ansamblu, au jucat pe iarba stadionului, primiţi cu aplauze de întreaga asistenţă. Feneşul se pare că în această seară a deţinut supremaţia, mai ales că pe scenă a încântat auditoriul cu ritmurile zlătnene şi Felicia Bălşan. Cei prezenţi s-au bucurat de fiecare moment al festivalului şi, evident, cel mai aşteptat moment a fost decernarea premiilor festivalului.

Organizatorii FIFE Zlatna anunţă că membri juriului au acordat numai 10 premii din cele 13 aflate în concurs. Cu toate acestea, juriul FIFE Zlatna a decis să mai acorde două premii speciale, respectiv Premiul pentru „Atitudine” şi Premiul „Păcala”. Separat, reprezentantul juriului din partea Radio România Internaţional a acordat un premiu special, pentru „Cea mai originală muzică de film”.

În dată de 15 iunie 2013, juriul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (F.I.F.E.) Zlatna, alcătuit din Geo Saizescu – preşedinte, Al. G. Croitoru, Calin Caliman, Horia Bârnă, Sebastian Papaiani, Claudia Motea, Marian Stere, Marcel Negruţi, Nicolae Clonta, Malina Dragnea, Horia Tanislav, luând în discuţie filmele înscrise în concurs, a stabilit următorul palmares:

Premiul pentru cel mai bun film etnografic „Marele premiu” – „De la spicul de grâu, la pictură”/ „Od zrna do slike” – producător: – HRT – Televiziunea croată, Olimp şi Atalanta, scenariu şi regia: Branko Istvancic

„Premiul juriului”: – „Mehedinţi – From legend to present”/ „Mehedinţi – din legendă în prezent”, producător executiv: Radu Tora, director de proiect: Constantin Gherghe, director de imagine: Raoul Ventel, editor film: Florian Ardelean, muzica: Robert Precup, Alexandru Parocescu

„Premiul publicului”: – „Sanvasaiul la Galda de Jos”, regia: Marinela Baba

Premiul pentru „Cel mai bun film străin”: – „Ruse”, Bulgaria, regizor: Branimir Popov

Premiul pentru „Cea mai bună regie a unui film românesc”: – Cristi Toporan pentru filmul „Pâinea la test”

Premiul „Păcala”: – „Drumul spre Europa”, regizor Valeru Ciurea

Premiul pentru „Cea mai bună imagine a unui film românesc”: – „Tălmaciu”, realizator Rodica Pavel

Premiul pentru „Atitudine”: – „Imposibilă întoarcere”, realizator Valeru Ciurea, imagine: Maria Ciurea

Premiul pentru „Cea mai bună coloana sonoră a unui film românesc”: – „Drumul spre Europa”, realizator Valeru Ciurea

Premiul pentru „Cel mai bun montaj de film”: – „Maramureş”, realizator Gabriela Dima

Premiul pentru „Cel mai bun film etnografic 3D”: – „Culegătorii de folclor”, regia: Gabriel Boholt, scenariu Elena Boholt

„Premiul Junior”: – „Mugur de tradiţie”, realizator: absolvenţii cursurilor de operatorie, regie şi montaj din cadrul Centrului artelor vizuale Zlatna, jud. Albă

Premiul Radio România Internaţional pentru „Cea mai originală muzica de film”: – „Mehedinţi – From legend to present”/ „Mehedinţi – din legendă în prezent”. – Producător executiv: Radu Tora, director de proiect: Constantin Gherghe, director de imagine: Raoul Ventel, editor film: Florian Ardelean, muzica: Robert Precup, Alexandru Parocescu

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 iunie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...