Actualitate, Stirea Zilei

FOTO: Misterele castelului de la Cetatea de Baltă şi podgoriile de la Jidvei descoperite de pasionaţi de fotografie

Cei aproximativ 100 de pasionaţi de film şi fotografie, înscrişi la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar”, au ajuns, marţi, la Jidvei şi Cetatea de Baltă, în zona viticolă a Târnavei. Cursanţii au încercat să descopere prin obiectivul aparatului de fotografiat şi al camerei video misterele Castelului Bethlen-Haller, clădire care este imaginea vinurilor transilvănene Jidvei, dar şi frumuseţea podgoriilor din zonă. Misteriosul castel a fost un loc perfect pentru cursurile practice de fotografie şi film, iar podgoriile au fost o provocare, în special pentru pasionaţii de fotografii peisaj.

Cea de-a doua zi a Festivalului de Fotografie şi Film „Alba sub lumini de Oscar” a continuat, marţi, cu work-shop-uri practice la Jidvei şi Cetatea de Baltă. Cursanţii au fost provocaţi să descopere misterele şi arhitectura impresionantă a Castelului Bethlen-Haller, clădire care este imaginea vinurilor transilvănene Jidvei. Sesiunile de fotografie şi film au continuat în podgoriile de la Jidvei, unde cursanţii au învăţat secrete şi tehnici pentru cele mai inspirate fotografii de peisaj. Cei aproape 100 de pasionaţi de film şi de fotografie veniţi din întreaga ţară la Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” au fost primiţi la Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă de preşedintele companiei Jidvei, Claudiu Necşulescu. Acesta a povestit cum compania pe care o conduce a cumpărat castelul de la urmaşii nobilului Haller, cum l-a restaurat şi cum a reuşit în câţiva ani să îl readucă la o formă cânt mai aproape de cea iniţială.

„Ceea ce pot sa va spun este că familia de la care am cumpărat castelul este o familie absolut onorabilă şi cu care am rămas în relaţii de prietenie adevărate. Şi ca să înţelegeţi ce înseamnă o familie aristocrată vă spun că tot ceea ce au dobândit ulterior din domeniul pe care l-a avut familia Haller a fost vândut tot către mine în ideea de a păstra proprietatea într-un mod unitar(…)Am evitat accesul individual în castel pentru că într-o anumită manieră ar fi dus la degradarea a tot ceea ce este înăuntru”, a spus Claudiu Necşulescu.

Castelul Jidvei – o bijuterie a Transilvaniei

Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă este pe drept cuvânt o bijuterie a Transilvaniei devenind în prezent imaginea companiei Jidvei, unul dintre cei mai importanţi producători de vinuri din România. Castelul are o istorie extrem de zbuciumată şi păstrează încă mituri şi legende care se împletesc cu istoria unor importante familii de nobili din Transilvania. Construit în secolul al XVI-lea, castelul a trecut prin mâinile a peste 30 de principi, a fost donat, a fost pierdut la cărţi şi aproape distrus în perioada comunistă. Caste-lul a fost construit în jurul anului 1560, după modelul castelului Chambord din Franța şi a aparţinut mai multor familii de nobili maghiari, iar în timpul regimului comunist a fost trecut la IAS-ul din zonă şi transformat într-o secţie de şampanizare. În acea perioadă castelul a fost aproape distrus, au dispărut articolele de mobilier şi alte obiecte cu valoare istorică. În prezent, imaginea castelului este asociată cu vinurile de Jidvei, deoarece după 1989, castelul a fost retrocedat familiei Haller care l-a vândut familiei Necşulescu, cea care deţine compania de vinuri Jidvei. În anul 2003 castelul a intrat într-un proces de restaurare, fiind păstrate vechile trăsături şi încercându-se să se readucă totul la forma iniţială. Chiar dacă nu este inclus în circuitul turistic, Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă sau Castelul Jidvei, cum este cunoscut în ultima perioadă, găzduieşte frecvent acţiuni de promovare a podgoriilor din Alba şi degustări de vinuri. Clădirea se situează în cea mai bogată zonă viticolă a Transilvaniei, zona Târnavelor, ceea ce l-a transformat nu doar într-o emblemă a companiei Jidvei ci şi într-una a vinurilor transilvănene.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

26 mai 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scrie-ne pe Messenger
Loading...