Actualitate, Comunicate, Social

FOTO: Integrarea tinerilor și viitorul UE dezbătute într-un proiect european implementat de CJ Alba

În perioada 25 iunie – 3 iulie a avut loc a treia mobilitate în cadrul proiectului Dida Media Europe, implementat de Consiliul județean Alba – în calitate de coordonator al proiectului, alături de Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Alba Iulia, Casa Corpului Didactic Alba și Asociația Alba-Manche Împreună/Ami în parteneriat cu Officio Scolastico Le Marche din Italia, consorţiul partenerial italian fiind alcătuit din 13 organizații, școli, asociații și autorități locale.

În cadrul vizitei au fost organizate întâlniri de lucru cu partenerii italieni, desfășurate în localitățile Senigallia, San Benedetto, Ostra (din regiunea Le Marche), precum și la Roma, la sediul reprezentanței italiene a Comisiei Europene.

Temele întâlnirilor au fost educația pentru cetățenia europeană în rândul tinerilor, cooperarea transnațională în domeniul programelor de educație și schimburi culturale finanțate prin programe ale Comisiei Europene, integrarea tinerilor în contextul liberalizării pieței muncii și a liberei circulații a persoanelor în spațiul european constituind preocupări majore ale tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene.

Prezentările specialiștilor italieni referitor la integrarea tinerilor si viitorul Uniunii Europene au reafirmat imperativ necesitatea coordonării politicilor destinate educației si tineretului, la nivelul tuturor statelor membre, în vederea depășirii decalajelor existente încă intre țările mai nou integrate (cum este și cazul României) în UE și statele vestice, inițiatoare ale actualei structuri geo-politice europene.

Au fost dezbătute aspecte importante legate de problemele actuale ale UE: criza economică, lipsa locurilor de muncă, imigrația, extremismul religios, terorismul – principalele pericole cărora trebuie să le facă față cetățenii UE în prezent.

Una din direcțiile de revigorare a spațiului european – identificată și propusă în cadrul dialogului transnațional – a fost dimensiunea culturală europeană. Educarea tinerilor in spiritul valorilor europene este una din direcțiile esențiale ce trebuie dezvoltate în prezent, pentru a asigura continuitatea și stabilitatea spațiului european, ca identitate economico-socială și culturală în competiția cu ceilalți poli de dezvoltare, în contextul fenomenului de globalizare.

Mobilitatea organizată în cadrul proiectului a consolidat relațiile de colaborare inițiate între administrația județului Alba și regiunea Le Marche din Italia în vederea dezvoltării unor proiecte viitoare, temă ce va fi abordată și cu prilejul mobilității partenerilor italieni, vizită ce se va desfășura în perioada 23-26 iulie.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 iulie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...