Actualitate, Stirea Zilei

FOTO: Congresul Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova i-a unit pe primarii din cele două ţări la Sala Unirii

Aproape 200 de primari din România şi Republica Moldova participă astăzi şi mâine la Congresul Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova. Evenimentul are loc în premieră în România, la Alba Iulia în Sala Unirii, după ce prima ediţie a avut loc acum doi ani la Chişinău.

În mod simbolic la intrare în Sala Unirii fiecare edil a primit o eşarfă tricoloră. Evenimentul a fost deschis de către primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România filiala Alba şi vicepreşedinte al organismului la nivel naţional în calitate de organizator. Acesta subliniat importanţa colaborării dintre edilii din cele două ţări spunând că s-a ales Alba Iulia ca şi gazdă a acestui eveniment pentru importanţa istorică a oraşului Marii Uniri în istoria ţării.

Au rostit discursuri IPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan şi preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghiciu.

În discursurile lor aceştia au pus că este nevoie de o colaborare mult mai strânsă între autorităţile lopcale din România şi Republica Moldova.

„Acum doi am propus, pentru că evenimentul are loc la doi ani, ca a doua ediţie să aibă loc la Alba Iulia pentru că este capitala Unirii, cealaltă capitală a ţării. În cadrul evenimentul o să fie semnate acte de înfrăţire între localităţi din România şi Republica Moldova. Scopul principal este de a discuta prblemele cu care se confruntă administraţile publice din cele două ţări, stabilirea de schimburi şi de experienţă pentru ca actul administrativ din cele România şi Republica Moldova să aibă mai multă calitate. La Brusseles, la întâlnirile Comitetului Regiunilor noi am cerut acordarea de fonduri că să scriem proiecte comune cu Republica Moldova, inclusiv de infrastructură.” a spus primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian preşedintele ACOR Alba şi vicepreşedinte la nivel naţional al Asociaţiei Comunelor din România.
Primarilor le-a fost prezentate şi criterile de punctare pentru noul PNDR şi ghidul solictantului pentru perioada 2014-2020.

Tot în cadrul evenimentului participanţii au depus coroane de flori la făritorii României Mari şi vor efectua o vizită în Cetatea Alba Iulia iar sâmbătă unde vor vizita principalele investiţii din comuna Ciugud, autoritatea locală din mediul rural din România fruntaşă la atragerea de fonduri europene.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...