Actualitate, Evenimente, Stiri

FOTO: Cetatenii germani vor fi invitaţi să descopere frumuseţea Regiunii Centru

Timp de două zile, în 5 şi 6 iulie 2014, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru va prezenta Regiunea Centru locuitorilor Landului Brandenburg din Germania. Informaţiile despre atracţiile turistice şi potenţialul socio-economic al Regiunii vor fi prezentate germanilor în cadrul evenimentului ”Zilele Brandenburg, ediţia 2014” care se va desfăşura în localitatea Spremberg. Standul Regiunii Centru, care se afla la a treia participare de acest fel, este găzduit în secţiunea specială dedicată partenerilor acestui land german, lângă standurile regiunilor poloneze şi lângă centrul de presă. Ministrul Preşedinte al Landului Brandenburg, Dietmar Woidke, va vizita aceste standuri în cursul zilei de duminică, 6 iulie 2014.

ADR Centru a participat deja de două ori, cu mult succes, la ediţiile din 2010 şi 2012 ale Zilelor Landului Brandenburg când mai mult de 10.000 de vizitatori au trecut pe la standurile regiunilor partenere ale Landului german. Şi la această a XIV-a ediţie a manifestării sunt aşteptaţi să participe circa 100.000 vizitatori. Standul Regiunii Centru este amplasat chiar în zona centrală a oraşului gazdă, Spremberg, aproape de scenă pe care va fi prezentat un program artistic al elevilor de la Scoala Sf. Iosif din Alba Iulia, care realizează un parteneriat cu colegii lor din Brandenburg. Experţii ADR Centru vor prezenta oportunităţile, atracţiile deosebite şi tradiţiile din regiune, expunând materialele de prezentare ale celor şase judeţe – Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, precum şi mai multe broşuri informative furnizate de MDRAP. Astfel, publicul german se va documenta cu privire la dezvoltarea vieţii economico-sociale în Regiunea Centru şi va obţine multe informaţii despre posibilităţile de investiţii şi de petrecere a timpului liber în regiunea noastră, majoritatea materialelor de informare şi promovare fiind editate în limba germană.

”Parteneriatul nostru cu Landul Brandenburg se dezvoltă de peste 13 ani. Am participat şi la precedentele 2 ediţii ale Zilelor Landului, pentru că dorim să atragem cât mai mulţi turişti din Germania în regiunea noastră. De asemenea, un obiectiv foarte important este dezvoltarea schimbului de informaţii şi, în acelaşi timp, de prezentare a posibilităţilor de investiţii în Regiunea Centru, ca să susţinem activităţile de parteneriat derulate de factorii de decizie politico-administrativă. Domnul Matthias Platzeck, fost prim-ministru al Landului Brandenburg, a acordat o mare importanţă relaţiilor noastre bilaterale şi acum identificăm împreună cu reprezentantul de Parteneriat bilateral, doamna Birgit Schliewenz, noi posibilităţi de cooperare, care vor fi prezentate actualului şef al guvernului landului, Dr. Dietmar Woidke. În ultimii ani am găsit tot mai multe proiecte comune, atât în domeniul dezvoltării oraşelor cu centre istorice, cât şi în domeniul utilizării eficiente a energiilor regenerabile, precum şi pe alte paliere. Prin schimbul de informaţii, prin promovarea oportunităţilor noastre şi beneficiind de sprijinul partenerilor germani, vom putea fundamenta atragerea de fonduri nerambursabile pentru dezvoltare regională”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, referindu-se la vizita delegaţiei Regiunii Centru în landul german Brandenburg.

Zilele Landului Brandenburg se organizează din doi în doi ani, locaţia evenimentului schimbându-se de fiecare dată. Pe lângă regiunile partenere tradiţionale ale Landului Brandenburg (Centru, Masovien, Westpommern şi Wielkopolska – ultimele trei din Polonia) au mai fost invitaţi să participe şi alţi parteneri internaţionali. Atenţia acordată regiunii româneşti a fost ilustrată şi de către presa regională din Germania care, în ştirile dedicate evenimentelor precedente, organizate în septembrie 2010 şi septembrie 2012, a insistat asupra oportunităţilor Regiunii Centru, precum şi asupra avantajelor reciproce rezultate din acest parteneriat, prezentate chiar în interviuri şi emisiuni dedicate reprezentanţilor Regiunii Centru.

În faţa publicului german se vor prezenta activităţile cu şi pentru tineri şi copii, dar şi din domeniul serviciilor publice, pe lângă spectacole de teatru, precum şi manfestări dedicate dezvoltării turismului şi mediului de afaceri cu specific regional. În stil specific german, toate evenimentele prezintă rezultatele muncii oamenilor şi au ca scop promovarea Landului lor natal, Brandenburg.

Regiunea Centru beneficiază de un stand în zona centrală a oraşului Spremberg, zonă expoziţională coordonată de către Cancelaria de Stat a landului, prin care se subliniază importanta pe care germanii o acordă parteneriatului cu regiunile europene. Celelalte zone expoziţionale sunt amplasate pe o lungime de peste 2 kilometri, în principalele pieţe şi bulevarde ale oraşului gazdă, fiind împărţite pe zone tematice dedicate istoriei, artelor, sportului şi jocurilor. În sectorul dedicat artelor sunt amplasate mai multe scene, pe una dintre ele fiind prezentate şi spectacolele realizate în comun de copiii români de la Şcoală Sf. Iosif, alături de colegii lor germani. Ca de obicei, o zonă a fost dedicată numai oraşului-gazdă – Spremberg (aflat la numai 25 km de al doilea oraş ca mărime din land, Cottbus), în timp ce o altă zonă expoziţională este dedicată divertismentului.

Parteneriatul dintre Regiunea Centru şi Landul Brandenburg a fost demarat în 2001, fiind consolidat de-a lungul timpului prin dezvoltarea unor proiecte comune, vizite oficiale ale factorilor de decizie politică şi delegaţii ale oamenilor de afaceri. Cancelaria de Stat a acestui land a susţinut activ eforturile noastre de dezvoltare şi prin care a dorit să impulsioneze activităţile şi proiectele comune derulate în regiunea noastră. Pe lângă experienţa administrativă a Landului Brandenburg, Regiunea Centru a mai beneficiat, în urma acestui parteneriat, şi de un avantajos schimb de bune practici, deoarece acest land este cel mai avansat din Germania din punctul de vedere al introducerii şi utilizării pe scară largă a energiei produse din surse regenerabile. Un alt punct forţe al acestei regiuni germane îl reprezintă posibilitatea de cooperare în domeniul dezvoltării oraşelor cu centre istorice, ca o componentă a dezvoltării urbane. În aceste condiţii, participarea la un eveniment cum sunt Zilele Landului Brandenburg reprezintă, atât pentru partea română, cât şi pentru partea germană, o oportunitate, iar Regiunea Centru este până în prezent singura din România care s-a aflat de două ori consecutiv la acest gen de eveniment.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

3 iulie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...