Actualitate, Social

Foto: Cea de-a 41-a (XLI) ediție a Congresului Național de Speologie

Cristale1Cea de-a 41-a (XLI) ediție a Congresului Național de Speologie 2013 a fost organizat de Asociația Speologică Sfinx Gârda (județul Alba) sub egida Federației Române de Speologie în parteneriat cu Primăria comunei Roșia (județul Bihor), cu cluburile de speologie Cristal Oradea și Speodava Ștei, și cu Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Administrația Sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului. S-au obținut de asemenea avizele Comisiei Patrimoniului Speologic cât și Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor.

Acest congres a fost primul din România organizat de o asociație cu sediul într-o comună, până acum fusese organizat numai de asociații cu sediul în orașe.

Inițial intenționasem organizarea Congresului în comună Arieșeni, județul Alba, dar datorită faptului că nu s-a obținut avizul domnului director al administraţiei Parcului Natural Apuseni, pentru ca participanții (peste 100 atât din România cât și din Franța) să viziteze peșteri din această arie protejată, a trebuit să ne reorientăm către o altă zonă carstică, unde am fost primiți cu brațele deschise și susținuți astfel că în mai puțin de o lună am avut toate avizele și aprobările necesare.

Astfel în perioada 3-8 septembrie 2013 comună Roșia din județul Bihor a devenit Capitala Speologiei Românești.

Domnul Bonca Florin – Primarul localităţii Roşia din judeţul Bihor ne-a declarat:
Mă bucur că organizatorii au ales localitatea Roşia ca loc de întâlnire a dânşilor. Pentru mine este o satisfacţie şi o mândrie mai ales că încă de la începutul primului mandate de primar aici la Roşia, am avut o colaborare foarte bună şi cu rezultate foarte bune materializate chiar în diferite obiective turistice aici la Roşia. Aş putea să dau un exemplu semnificativ, colaborarea cu domnul Viorel Lascu care a dus la amenajarea şi darea în circuitul turistic a Peşterii cu Cristale din Mina Farcu, de aici de la noi de la Roşia, peşteră care până în prezent într-o perioadă mai scurtă de un an ne-a adus peste 10.000 de vizitatori, aici la noi în localitate. Eu am convingerea că această colaborare va continua, atâta timp cât eu voi fi aici în primăria de la Roşia, în calitate de primar, o să colaborez cu speologii. De ce atâţia speologi la Roşia? Pentru ca Roşia are peste 400 de peşteri, şi iacătă ca aceste peşteri îi aduc pe aceşti oameni minunaţi aici la noi la Roşia, şi împreună cu ei facem lucruri frumoase, zic eu.

Didier Cailhol – responsabilul comisiei ştiinţifice a Federaţiei Franceze de Speologie ne-a declarat:
Noi am venit la invitaţia Federaţiei Romane de Speologie, pentru Congresul Naţional, aici la Roşia. Aceasta este în cadrul schimburilor intre Federaţia Franceză de Speologie şi Asociaţia Franta-Romania Speologia. Ne-a plăcut foarte mult să vizităm peşterile din această regiune a munţilor Pădurea Craiului, care au peisaje remarcabile, şi am avut de asemenea plăcerea de a realiza drumeţii în natură, şiş a admiram peisajala tradiţionale specifice zonei. Pentru noi este foarte interesant să putem avea aceste schimburi şiş a venim aici, pentru că sunt peisaje carstice care nu se găsesc în Franţa. Este o nouă gestionarea acestor peşteri şi a peisajului, pentru a pune în valoare şi cunoaşte carstul şi spelogia aici în România.

În perioda 3-6 septembrie a fost perioada de precongres în care participanții cazați la Tradiţional Casa și împrejurimi au vizitat peșterile neamenajate Craiului, Gruieț, Ciur Ponor, precum și amenajate turistic: Peștera cu Cristale din Mina Farcu, Peștera Meziad și Peștera Urșilor. De asemenea s-au efectuat drumeții în împrejurimi.

La masa festivă s-au înmânat premii sponsorizate de Alpinexpe, Climbing Shop, Emont și diplome. Sponsori au mai fost IG Consult SRL Brașov și Pensiunea Restaurant Mama Uța Gârda.

Bogdan Bădescu – președintele Federaţiei Romane de Speologie ne-a declarat:
Congresul Naţional de Speologie este un important eveniment al speologilor romani, pentru că aici, annual se întrunesc toţi cei care practica speologia din România, locul unde se prezintă activităţile din întregul an, locul în care se fac schimburile de experienţă, în care se programează noile colaborări şi parteneriate în vederea explorării carstului romanesc dar şi participarea la expediţii internaţionale.

Congresul a fost un succes, organizat într-o zonă deosebită în care oamenii au înțeles că prin intermediul peșterilor pot să promoveze această zonă, și să aducă mai mulți turiști atât din țară cât și din străinătate.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...