Actualitate, Stirea Zilei

FOTO: Câştigătorii Festivalului Alba Sub Lumini de Oscar

Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” şi-a anunţat câştigătorii
Premiile la fotografie şi film în valoare de 6.500 de euro au ajuns la concurenţi din Cluj, Bucureşti, Oradea, Alba Iulia sau Aiud
Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” şi-a anunţat, sâmbătă, câştigătorii celor şase premii pentru fotografie şi film. La ediţia din acest an a festivalului juriul a avut o misiune extrem de dificilă în condiţiile în care toate fotografiile şi filmele au fost extrem de reuşite şi inspirate. În total „Alba sub lumini de Oscar” a avut premii în valoare de 6.500 de euro, fiind festivalul din România cu cele mai mari premii pentru pasionaţii de fotografie şi film.
La Alba Iulia a avut loc, sâmbătă, festivitatea de premiere a câştigătorii celor şase premii acordate la ediţia din acest an a Festivalului de Film şi Fotografie „Alba sub lumini de Oscar”. La eveniment au fost prezenţi cei aproape 100 de participanţi, pasionaţi de film sau de fotografie, dar şi reprezentanţii instituţiilor partenere respectiv viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa şi directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Daniela Floroian. De asemenea compania Jidvei, sponsorul oficial al festivalului, a fost reprezentată prin Cosmin Lisenchi.
La Secţiunea „FOTOGRAFIE” fiecare concurent a participat cu fotografiile realizate într-un concurs dotat cu trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro. Premiile au fost acordate de compania de vinificaţie Jidvei. La categoria „FILM” premiul cel mare de 2.000 de euro a fost împărţit, la solicitarea participanţilor, în trei premii în valoare de 1.000 de euro, 600 de euro şi 400 de euro. Producţia câştigătoare a fost desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care au susţinut în acest an cursurile de film dar şi prin evaluarea tuturor participanţilor înscrişi la această categorie.

Câştigătorii Secţiunii Fotografie:
Locul I Liviu Voicu – Bucureşti
Locul II Csaba Besenyei – Alba Iulia
Locul III Cosmin Ignat – Cluj-Napoca

Câştigătorii Secţiunii Film:
Locul I: Filmul „Pietrele rămân” realizat de Zoltan Lorincz (Aiud), Vasile Sârb(Alba Iulia), Gabi Toth (Alba Iulia).
Locul II: Filmul „We” realizat de George Miheş – Oradea
Locul III Filmul „The Wall” realizat de Lucian Craiu (Alba Iulia), Cristi Jeler (Alba Iulia)

„Conform previziunilor pe care le-am avut încă de la debutul Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” cursanţii vor pleca de aici îmbogăţiţi atât profesional cât şi sufleteşte. Au avut prilejul în această săptămână să trăiască şi să lucreze în cea mai frumoasă cetate medievală din România şi au avut prilejul să filmeze şi să fotografieze pe unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din judeţul Alba: Ţara Vinului din Podişul Târnavelor. Centrul de Cultură Augustin Bena este onorat să facă parte dintr-un proiect în care toţi cei înscrişi în festival au avut prilejul să participe la lectorate susţinute de nume mari din artele vizuale moderne la nivel mondial” a spus Daniela Floroian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
„Ne bucurăm că a fost o participare atât de bună şi sincer am fost impresionaţi de numărul de participanţi din acest an. Atât cât mă pricep eu din punct de vedere artistic vă spun că lucrările sunt excepţionale. Mi-a plăcut ce am văzut şi am rămas uimit de cât de multe locuri frumoase există în Alba Iulia care pot fi descoperite prin obiectivul aparatului de fotografiat. De aceea vă spun că vom fi în continuare parteneri şi coorganizatori la acest eveniment. Cred că Alba Iulia poate furniza un număr inepuizabil de teme pentru fotografi şi pasionaţii de film” a spus Gabriel Pleşa, viceprimarul municipiului Alba Iulia.
„Compania Jidvei este de foarte mulţi ani partenerul culturii şi artelor. Le mulţumim participanţilor pentru fotografiile frumoase şi sperăm că vor veni în Alba şi la următoarele ediţii. „Alba sub lumini de Oscar” a fost în acest an şi o împletire perfectă a artei fotografice cu arta producerii vinului, totul desăvârşindu-se sub verdele crud al viţei de vie” a spus Cosmin Lisenchi, reprezentantul companiei Jidvei.

Despre „Alba sub lumini de Oscar” – ediţia 2015
Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” se desfăşoară în perioada 25 – 30 mai în judeţul Alba. Aproape 100 de pasionaţi de fotografie şi film din întreaga ţară (din localităţi precum Alba Iulia, Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Cluj-Napoca sau Năvodari) „au lua cu asalt” Alba Iulia şi judeţul Alba în încercarea de a descoperi prin obiectivul aparatului de fotografiat sau al camerei de filmat cele mai frumoase şi misterioase atracţii turistice din zonă. Chiar dacă este poate cel mai tânăr festival de gen din România, „Alba sub lumini de Oscar” este evenimentul cel mai promiţător care adună de la un an la altul tot mai mulţi participanţi. „Alba sub lumini de Oscar” este festivalul din România cu cele mai mari premii oferite participanţilor, valoare lor fiind de 6.500 de euro.
Festivalul „Alba sub lumini de Oscar” a cuprins în acest an două secţiuni: FOTOGRAFIE şi FILM, iar în program au fost incluse cursuri teoretice şi practice gratuite pentru pasionaţii artelor vizuale, expoziţii şi proiecţii de film. Ediţia din 2015 a cuprins două elemente importante de artă vizuală – o expoziţie de pictură semnată Daniel Prapone din Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră”, semnate de Carmen Avram. În acest an organizatorii au fost nevoiţi să suplimenteze numărul de locuri anunţate iniţial, datorită solicitărilor numeroase venite din partea pasionaţilor de fotografie şi film. În 2015 festivalul a adus nume mari din domeniul fotografiei precum Marek Czarnecki, unul dintre cei mai apreciaţi artişti fotografi la nivel mondial şi multiplu câştigător al „British Professional Photography Awards” (premiu care este echivalentul Oscarului pentru fotografie) dar şi Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru film documentar.
„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba” şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 mai 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...