Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Fostul şef al SRI Alba a fost achitat

Scandalul privind traficul de utilaje agricole s-a încheiat… minunat pentru fostul şef al SRI Alba.

Ioan Tarnu a fost achitat de acuzaţii, alţii nu…

Iată ce spune comunicatul de presă al Curţii de Apel Alba Iulia:

„În urma aplicării legii penale mai favorabile cu privire la cei 27 de inculpaţi Curtea de Apel  Alba Iulia a dispus pe scurt următoarele:

Condamnarea a 24 dintre inculpaţi (pentru săvârşirea în principal a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat,  tăinuire sau alte infracţiuni, după caz) după cum urmează:

14 inculpaţi la pedepse principale cuprinse între 3 ani şi 2 luni închisoare până la 11 ani închisoare cu executare la care se adaugă pedepsele complementare şi accesorii, după caz, a interzicerii unor drepturi. Toţi aceşti inculpaţi condamnaţi la pedeapsa închisorii cu executare aveau antecedente penale.

10 inculpaţi (care nu aveau antecedente penale) la pedepse principale cuprinse între 1 an şi 2 luni până la 4 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor la care se adaugă pedepsele complementare şi accesorii, după caz, a interzicerii unor drepturi precum şi respectarea măsurilor de supraveghere şi executarea  obligaţiilor care le revin pe perioada termenului de supraveghere.

Încetarea procesului penal cu privire la inculpatul Lăscan Adrian Ioan în prezent decedat.

Achitarea inculpaţilor Tarnu Ioan şi Schiau Liviu de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi infracţiunii de favorizare a infractorului în baza art.16 alin.1 lit.a Cod Procedură Penală (fapta nu există).

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare iar competenţa de soluţionare a apelului revine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Alte date privind evoluţia dosarului la Curtea de Apel Alba Iulia:

Dosarul cunoscut opiniei publice ca „dosarul utilajelor furate din state ale Uniunii Europene” în care au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia în 30.05.2011, prin Rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara 32 de inculpaţi dintre care 18 aflaţi în stare de arest preventiv la momentul trimiterii în judecată, 17 reţinuţi în acest dosar iar unul în altă cauză.

Inculpaţii trimişi în judecată în acest dosar sunt acuzaţi în principal că au făcut parte dintr-un grup infracţional organizat, constituit în scopul săvârşirii infracţiunii de  furt calificat cu consecinţe deosebit de grave din state ale  Uniunii Europene şi pentru săvârşirea în principal a următoarelor fapte: identificau utilaje agricole, verificau modul în care erau  depozitate de către proprietari,  căile de acces pentru pătrunderea prin efracţie, eventualele sisteme de alarmă sau sisteme de urmărire GPRS după care utilajele erau  sustrase, transportate în România, fiind folosite documente falsificate, ascunse la diverşi tăinuitori şi apoi valorificate pentru importante sume de bani.

Prin acelaşi rechizitoriu au fost trimişi în judecată şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba şi Schiau Liviu, subcomisar de poliţie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi favorizarea infractorului.

La termenul de judecată din 21.11.2011 a fost dat citire actului de sesizare a instanţei (rechizitoriul) după care 5 dintre inculpaţi au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 5 inculpaţi şi pronunţarea unei sentinţe în data de 09.12.2011.

În 09.12.2011, în dosarul disjuns din acest dosar Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât condamnarea celor 5 inculpaţi, care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată, la pedepse cuprinse între 1 an închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani închisoare cu executare. Cu privire la cei 3 inculpaţi condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executarea şi care fuseseră judecaţi în stare de arest preventiv, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus menţinerea măsurii de arestare preventivă.

Cu privire la ceilalţi 27 de inculpaţi a continuat judecata în dosarul iniţial până la pronunţarea sentinţei în 05.12.2014”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

5 decembrie 2014

About Author

Cititorul


ONE COMMENT ON THIS POST To “Fostul şef al SRI Alba a fost achitat”

  1. Oferta urgenta de lucru in toata tara! Veti vedea ca zilnic tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra, pentru ca oferim din start contract legal si punem imediat la dispozitia tuturor dovada platii! Deja am acordat si primele castiguri! NU e MLM si NU e joc piramidal! Castigati sigur 300 dolari lunar, ca operator online, lucrand 3 ore pe zi! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email:mihai365escu@yahoo.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...