Actualitate, Politica

Fostul prim secretar comunist al județului Alba poate fi urmărit penal!

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a lui George Homoştean, fost ministru de Interne în perioada 4 septembrie 1978 –3 octombrie 1987, pe care Parchetul General îl acuză de infracţiuni contra umanităţii.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a solicitat, marţi, preşedinteluiKlaus Iohannis formularea cererii de urmărire penală a lui George Homoştean, pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu.

Cererea a fost aprobată joi, anunţă Preşedinţia. “Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis (…) Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Homoştean George, fost ministru de Interne în perioada 4 septembrie 1978 –3 octombrie 1987, pentru a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

George Homoştean, care are 93 de ani și locuiește la Hunedoara, a fost prim-secretar PCR al judeţului Alba şi ulterior ministru de Interne şi ambasador în Cehoslovacia.

Fiul disidentului Gheorghe Ursu, Andrei Ursu, l-a indicat pe Homoştean ca fiind cel care s-a aflat în spatele uciderii tatălui său. În noiembrie 2014, Andrei Ursu a reuşit să obţină redeschiderea dosarului privind moartea lui Gheorghe Ursu.

Redeschiderea urmăririi penale în dosarele privind decesul lui Gheorghe Ursu a fost confirmată, în 12 noiembrie 2014, de Curtea Militară de Apel Bucureşti, care a constatat legalitatea şi temeinicia acestei măsuri, după ce Parchetul instanţei supreme a infirmat soluţiile de netrimitere în judecată în acest caz.

După ce a plecat de la conducerea județului, George Homoștean a fost ministru de interne în perioadele 5 septembrie 1978–30 martie 1979, 30 martie 1979–29 martie 1980, 29 martie 1980–21 mai 1982, 21 mai 1982–28 martie 1985, 29 martie 1985–5 octombrie 1987. În 22 decembrie 1989, George Homoștean era ambasador in Republica Cehoslovacia.

 

În perioada cât a fost prim secretar al județului Alba, echivalentul de astăzi al Președintelui Consiliului Județean,. județul Alba a cunoscut o dezvoltare fără precedent, mai ales că a conincis cu perioada intensei dezvoltări industriale a țării.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 ianuarie 2016

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...