Actualitate, Agricultura, Stirea Zilei, Stiri

Fonduri nerambursabile pentru tineri fermieri!

Agricultura joacă un rol critic în ciclul economic al statului. Agricultura este coloana vertebrală a sistemului economic al unei țări. În mediul rural din România, majoritatea oamenilor se bazează direct pe agricultură ca un mijloc de trai.

Este necesar ca sectorul agricol din România să fie dezvoltat prin investiţii care să aducă un aport financiar la afacerile care susţin agricultura. Dezvoltarea armonioasă a agriculturii, va determina scăderea ratei de import a produselor agricole şi alimentare, în timp exporturile pot creşte considerabil, deoarece dezvoltarea sectorului agricol poate duce la un excedent de produse comercializabile. Ca urmare, nivelul venitului național și standardul de viață al oamenilor este îmbunătățit. Oportunităţile de finanţare oferite de PNDR 2014-2020 contribuie la dezvoltarea economică României. Având în vedere că, dezvoltarea economică se bazează pe rata de creștere agricolă, înfiinţarea unor afaceri afiliate sectorului agricol şi sustenabile datorită fondurilor europene este mai mult decât necesară.

Prin Sub-măsura 6.1. „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, aferentă Măsurii 6 – ”Dezvoltarea exploataţiilor şi a întreprinderilor” din cadrul PNDR 2014-2020, pot fi accesate fonduri europene nerambursabile pentru tinerii fermieri. Sprijinul financiar se acordă tinerilor fermieri, care se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole, cu scopul de a creşte competitivitatea exploatațiilor agricole. În cazul instalării tinerilor fermieri, principiul finanțării nerambursabile este acela al acordării unei prime de instalare.

Beneficiari:

     • tânărul fermier așa cum este definit în art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole;
     • persoană juridică cu mai mulți acționari unde un tânăr fermier, așa cum este definit în art. 2 din R(UE) nr. 1305/2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în planul de afaceri pentru a facilita tânărului fermier începerea activităților agricole. Este vorba despre o sumă maximă de 50.000 de euro, care se poate accesa în următoarele condiții:

Condiții de eligibilitate:

     • Solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici;
     • Înregistrarea tânărului fermier ca micro-întreprindere/întreprindere mică cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare.
     • Solicitantul deţine o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 12.000 şi 50.000 S.O.(valoare producţie standard);
     • Solicitantul prezintă un plan de afaceri;
     • Solicitantul deține competențe și aptitudini profesionale, îndeplinind cel puțin una dintre următoarele condiții:
     • studii medii/superioare în domeniul agricol/veterinar/economie agrară;
     • cunoștințe în domeniul agricol dobândite prin participarea la programe de  instruire

sau

     • angajamentul de a dobândi competențele profesionale adecvate într-o perioadă de grație de maximum 36 de luni de la data adoptării deciziei individuale de acordare a ajutorului;

În cazul sectorului pomicol, vor fi luate în considerare pentru sprijin doar speciile eligibile, exceptând cultura de căpșuni în sere si solarii.

Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei/cinci ani si este de:

 • 40.000 euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O și 29.999 SO
 • 50.000 euro pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 SO

Sprijinul se acordă în două tranșe:

 • 75% la încheierea deciziei de finanțare
 • 25% cu condiția implementării corecte a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani, de la încheierea contractului de finanțare

A investi în agricultură este o mișcare strategică bună. Oamenii trebuie să se hrănească, iar industria alimentară va depinde mereu de agricultură, indiferent dacă economia se află în recesiune sau asistăm la o creştere economică. Din acest motiv, mulți investitori consideră agricultura ca fiind un domeniu profitabil. Cu toate aceste opțiuni, tinerii interesaţi de agricultură (legumicultură sau zootehnie), ar trebui să poată să găsească o idee de afacere care se potrivește nevoilor lor.

Ghidul final pentru sub-măsura 6.1 se va lansa în curând! Putem stabili împreună dacă vă încadraţi în categoria solicitanţilor eligibili pentru a beneficia de această formă de finanțare pentru sectorul agricol.

Sector-agricol-feun ro 1200x480

– Sursa foto feun.ro

See more at: http://feun.ro/fonduri-nerambursabile-pentru-tineri-fermieri/#sthash.F7YKsARy.dpuf

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 aprilie 2016

About Author

administrator


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...