Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

FLORIN SĂSĂRMAN: Axa folkului din Ardeal: Alba Iulia-Bistriţa-Cluj

Interviu cu Florin Săsărman, directorul Bistriţa Folk, un prieten al Festivalului de Muzică Folk „Ziua de Mâine” de la Alba Iulia…

-Am în minte nişte imagini cu dvs, cu Vali Şerban, Hans Knall…. era în 2005 la prima ediţie a Festivalului „Ziua de Mâine”.
-Parcurgând cei 10 ani de existenţă ai Festivalului „Ziua de Mâine”, pot să vă spun că parcurg aceşti ani din viaţa mea, ultimii 10 ani din urmă. Am fost martorul însămânţării ideii de festival folk la Alba Iulia înainte de 2005.
În 2002 am pornit Bistriţa Folk în care Vali Şerban a fost un mare sprijin, real, viu, al acelui festival… şi atunci am creat această axă Bistriţa-Alba Iulia pe care se sprijină folkul în Adreal. Aş crea chiar un triunghi al folkului din Ardeal… cu vârful în Cluj, mai exact la „Diligenţa de Bizanţ”…
În acest context am fost unul din locuitorii Zilei de Mâine şi am văzut cu ochii mei fiecare treaptă care s-a pus pentru a ridica, pentru a creşte Festivalul de Folk de la Alba Iulia.

-Cum vedeţi folkul românesc în anul 2014?
-Încă sunt ani de linişte în folk. În ultimii 10 ani lucrurile s-au aşezat pe un făgaş pe care nu se mai pot schimba… Vechilor generaţii de folkişti li se adaugă noile generaţii, şi dacă generaţia de mijloc nu s-a ridicat la nivelul primelor generaţii, nu ne rămâne decât să sperăm că generaţia care se va naşte acum se naşte în concursuri la festivaluri de profil, va reuşi acest lucru.

-Ce muzică ascultaţi acasă?
-Fiind mai mult om de teren, ascult radioul sau albume de muzică folk. Îmi sunt nelipsite albumele Lereennei McKennett sau ariile Sarei Brightman. Când sunt acasă ascult şi reascult muzica confraţiilor mei, pentru că mai noi sau mai vechi, am nevoie de muzica lor în „Diligenţa de Bizanţ”, o emisiune din anul 1995…

-De ce aţi aderat la „ideologia” folkului ?
-Am iubit poezia din primii ani de şcoală şi pentru acest lucru trebuie să mulţumesc învăţătoarei mele Teodora Dascăl, (apropo de faptul că Raul Cârstea cântă un superb poem al lui Virgil Carianopol: „Învăţătoarea mea din sclasa I”) şi profesorii de mai târziu… Când am auzit această poezie cântată de folkişti am ştiut ce trebuie să fac şi eu în această viaţă… pentru că de cântat cântam din copilărie la toate serbările din satul meu.

Interviu acordat Ziarului festivalului „Ziua de Mâine” (a consemnat Iulian Brok)

*Foto: Florin Săsărman, Hans Knall, Vali Şerban, Ziua de Mâine 2005

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

13 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...