Actualitate, Economie, Financiar, Stirea Zilei, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Florin Cîțu:”Cei care doresc să aibă ratele amânate (persoane fizice sau jurdice) pot să o facă până la 9 luni de zile!”

Miercuri, 25 martie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat într-un mesaj pe Facebook că a convenit cu Banca Națională și cu sistemul bancar amânarea ratelor la bănci pentru 9 luni. De această măsură vor beneficia toți românii care vor cere o amânare, atât persoane fizice cât și persoane juridice.

”Soluția pe care am propus-o băncii naționale și sistemului bancar este una care ia în calcul mai multe elemente. Cei care doresc să aibă ratele amânate pot să o facă până la 9 luni de zile. Este un termen pe care l-am discutat cu BNR și cu sistemul bancar. Propunerea a fost agreată, vom vedea dacă așa va rămâne în ordonanță.

Am discutat cine să aibă acces la această amânare și propunerea mea a fost să nu discriminăm, să aibă acces toți românii care vor cere acest lucru (…) Reeșalonarea să fie făcută pe o perioadă mai lungă. (…) Indiferent, persoane fizice sau jurdice vor avea acces la această variantă.

Am discutat și cum vor cere acest lucru. Vor face în scris, prin online. Sunt două etape, una prin telefon și apoi să fie confirmată în scris printr-un email, pentru ca și băncile să aibă ceva scris. Sper să fie gata ordonanța pentru ședința de mâine. Nu ne gândim doar la această perioadă de 9 luni, ne gândim cum să găsim soluții și după”, a scris Florin Cîțu.

Deasemenea, în cadrul unei emisiuni televizate, Florin Cîțu a precizat:

”Soluția este gata. Am propus băncilor să mergem totuși până la 9 luni să fie perioada de amînare a ratelor. Aici, fiecare cetățean va decide care este perioada pentru care sa isi amane ratele. Se va face la cerere, nu e nevoie de niciun certificat de urgență, nu e nevoie de alte piedici. Cei care cred că nu pot face față în această perioadăși vor să-și amâne ratele la bancă vor face cerere la bancă. Detaliile vor fi în OUG pe care o voi propune mâine (joi, 26 martie – n.red.) în ședința de Guvern.

Nu există niciun fel de limită (privind felul creditelor – n.red.). Cei care au rate la bancă și doresc să-și amâne ratele vor putea face o cerere, persoane fizice și persoane juridice, și în baza acestei cereri pot să beneficieze de o amânare a plății ratelor pe o perioadă de până la 9 luni este propunerea mea în acest moment, discutată și cu BNR și cu sistemul bancar. Ne-am asigurat ca va fi lichiditate in sistem. pentu ca de aceea au durat mai mult aceste discutii.  Sa ne asiguram ca daca se amana ratele pentru 9 luni de zile, sistemul bancar n-o sa aiba probleme de finantare. In acest moment stim sigur ca o sa functioneze daca mergem pe aceasta varianta. E o varianta pe care eu o propun.

Eu propun ca să fie 2-3 pași, inițial telefonic apoi o reconfirmare prin e-mail, printr-o scrisoare, daca se poate trimite, ca sa se poata confirma Vedem cum se poate face logistic. Eu propun sa fie cat mai simplu. Deci initial telefonic, apoi prin e-mail. Vom vedea dacă această variantă va fi agreată. Dacă nu, se va putea face doar prin e-mail.

Reeșalonarea se va face pe o perioada lunga de timp, poate pe toata perioada creditului. Și statul intervine pentru susținere. Nu ne gândim doar pentru aceste 9 luni, vom ajuta si 12 luni dupa aceea. Forma finala va fi in OUG. Oamenii  nu trebuie sa se ingrijoreze. Nu vor fi pusi sa plateasca in aceasta perioada tot ce a fost amanat. Diferența de dobândă se va plăti reeșalonat pe o perioada lunga de timp in asa fel incat sa nu fie o povară imediata pentru cei care au rate la banca”, a declarat Florin Cîțu.. Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 martie 2020

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...