Actualitate

Finanţare nerambursabile pentru reabilitarea termică a 264 de apartamente din Alba Iulia

Astăzi la sediul primăriei Alba Iulia a fost semnat un contract de finanţare din fonduri nerambursabile REGIO, prin care se alocă 1,44 de milioane de lei pentru reabilitarea termică a 264 locuinţe din municipiu.
Proiectul prevede “Creşterea performanței energetice a unor blocuri de locuinţe din municipiul Alba Iulia”, a fost depus spre finanţare de către primărie şi are o valoare totală de 2,77 de milioane de lei, din care 1,44 de milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă, iar diferenţa dintre cele două sume reprezintă cofinanţarea asigurată de către beneficiarii proiectului.
Contractul de finanţare a fost semnat de către primarul Mircea Hava și de către directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.
Fondurile au fost solicitate pentru reabilitarea a trei blocuri cu câte două scări, de pe Bulevardul Transilvaniei, respectiv Nr. 17 – Bl. 16, Nr. 13 – BL 18, Nr, 9 – Bl 20. Pentru îmbunătăţirea condiţiilor de locuit a locatarilor şi implementarea cu succes a acestui proiect de investiţii, Primăria Alba lulia a estimat că lucrările se vor întinde pe o perioadă de aproximativ 9 luni. Din fondurile alocate se va executa termoizolarea pereţi exteriori, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea tâmplăriei în apartamente şi casa scării, lucrări de demontare şi remontare instalații de pe faţada clădirii, lucrări de refacere finisaje anvelopă-copertină, lucrări de reparații ale faţadelor. De asemenea, proiectul mai prevede ca în zonele ce prezintă un potenţial pericol de desprindere, de exemplu zona băilor sau plăcile balcoanelor, să se efectueze lucrări conexe şi totodată să se realizeze trotuarele.
Concret, lucrările de reabilitare vor fi plătite în proporție de 60% cu bani de la Uniunea Europeană, 20% este contribuția administrației locale, iar 20% – aproximativ 2.500 de lei vor fi plătiți de locatari. Proprietarii de magazine de la parterul blocurilor vor suporta integral valoarea lucrărilor.
Potrivit primarului Mircea Hava, în funcție de problemele financiare cu care se confruntă locatarii, aceștia pot beneficia de facilități cum ar fi eșalonarea plăților pe un termen de 5 ani, sau chiar de reduceri de până la 20% din suma datorată.
“Prin această schemă de finanţare este vizată reabilitarea blocurilor construite în perioada 1950 -1990, ce au un regim minim de înălţime de P+3, iar în cazul acestui proiect depus de Primăria Alba Iulia, avem trei blocuri de zece etaje, subsol şi parter. La nivel regional, din bugetul disponibil de 9,55 de milioane de euro fonduri nerambursabile, avem deja 6 contracte de finanţare semnate. Acest domeniu a fost introdus în cadrul Programului Regio doar în 2012 și asta se datorează, în primul rând faptului că au fost economii pe alte proiecte contractate, iar în al doilea rând faptului că reabilitarea fațadelor de blocuri pentru reducerea consumului de energie termică a fost de nenumărate ori discutată și am încercat mereu să identificăm surse de finanţare. Aceste Investiţii în reabilitarea faţadelor de blocuri și eficienţa energetică o locuinţelor contribuie la reducerea costurilor cu încălzirea, în special pentru familiile cu venituri reduse și sperăm să le continuăm şi în viitoarea perioadă de fonduri nerambursabile 2014-2020“, a declarat Simion Creţu, directorul ADR Centru.

“Acest proiect elaborat de Primăria Municipiului Alba lulia face fericiţi locatarii a 264 de apartamente din cele 3 blocuri situate pe B-dul Transilvaniei. Sunt mulţumit că fondurile europene sprijină în mod direct calitatea vieţii cetăţenilor din Alba lulia, precum și cea a factorilor de mediu. Prin soluţiile tehnice propuse de proiectantul lucrărilor de reabilitare, locatarii vor beneficia de o reducere a facturilor la energie de aproximativ 45%, economii care vor îmbunătăţi nivelul de trai al celor care locuiesc în aceste blocuri. În egală măsură, confortul şi siguranţa locuirii sunt acompaniate de îmbunătăţirea esteticii ansamblului locativ aferent uneia din cele mai populate zone din municipiu“, a declarata Mircea Hava, primarul municipiului Alba lulia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 octombrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...