Actualitate, Cultura, Stiri

 Festivalul Național de Folclor„Strugurele de Aur”, ediția a XVIII-a

Începând de joi 6 septembrie și până duminică 9 septembrie, la Alba Iulia și Jidvei are loc cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Național de Folclor„Strugurele de Aur”. La evenimentul din acest an vor participa, în concurs și în cadrul recitalurilor, interpreți din regiuni în care trăiesc comunități istorice de români: Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, dar și Kazahstan, aici aflându-se o comunitate românească, în mare majoritate urmași ai românilor deportați din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herţa. Co ocazia Centenarul Marii Uniri, organizatorii vor introduce sub-secțiunea, „Cântec de Mare Unire”, în cadrul căreia concurenții vor interpreta unele dintre cele mai emoționante cântece care, prin textul poetic, vorbesc despre istoria și despre identitatea noastră” au transmis organizatorii.

În zilele premergătoare concursului și după încheierea acestuia, programul concurenților va include participarea la ateliere de folclor și istorie, vizitarea Expoziției etnografice a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, vizitarea podgoriei și a cramelor Jidvei. Totodată, Caponiera din Cetatea Alba Carolina va găzdui marți, 4 septembrie 2018, între orele 18.00 – 20.00, șezătoarea „Tezaur Folcloric” la care vor putea participa concurenții Festivalului, elevi din cadrul instituțiilor de învățământ de specialitate din județul Alba (Liceul de Arte ,,Regina Maria”, Școala de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, Palatele Copiilor, Seminarul Teologic), dar și publicul larg.

Festivalul concurs va fi transmis în direct la TVR3 și la Radio România Cluj, iar recitalurile vor fi înregistrate și transmise ulterior în ediții speciale ale emisiunii „Tezaur Folcloric” de la TVR1. Pentru prima dată în istoria Festivalului, TVR1 va transmite în direct, în cadrul emisiunii „Tezaur Folcloric” recitalurile din seara de Gală a Festivalului, sâmbătă, 8 septembrie 2018, începând cu ora 21.00.

Festivalul Național de Folclor „Strugure de Aur” este organizat de compania Jidvei,  în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, și în coproducție cu Societatea Română de Televiziune.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

3 septembrie 2018

About Author

Adrian Contor


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...