Actualitate

Fermierii pot afla informaţii legat de condiţiile de accesare a fondurilor europene prin PNDR

foto: aradon.ro
foto: aradon.ro

Începând de astăzi, pe site-ul MADR fermierii interesaţi de accesarea fondurilor europene nerambursabile disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor găsi afişate informaţiile necesare în legătură cu măsurile de finanţare aprobate. Informaţiile conţin date despre sumele alocate pentru fiecare măsură de investiţii şi obiectivele prioritare ale acestora, limitele de finanţare pentru fiecare proiect/măsură de finanţare, criteriile de eligibilitate, de risc etc.

România se confruntă cu provocări în atingerea potenţialului economic şi social al sectorului agro-alimentar. Mai mult, spaţiul rural românesc înregistrează per ansamblu mari deficienţe, cum ar fi nivel scăzut al activității antreprenoriale, cu activităţi ce necesită un aport intensiv al forţei de muncă, în special în agricultura de (semi)subzistenţă; orientare modestă către export; investiţii scăzute și insuficient bazate pe cerere, acces la servicii şi infrastructură cu mult sub nivelul zonelor urbane. Alte deficienţe sunt discrepanţele regionale din ce în ce mai mari; o pondere mare a populaţiei aflată în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 reprezintă o oportunitate reală pentru a aborda punctele slabe, pe baza consolidării punctelor tari ale sectorului şi pe baza progresului realizat prin PNDR 2007-2013.

Pe lângă conceptul unei strategii de finanţare a investiţiilor axată pe nevoile reale ale spaţiului rural, noul Program pune un accent deosebit pe încurajarea tinerilor fermieri şi pe susţinerea fermelor familiale, în scopul de a crea o pătură de mijloc stabilă şi care să acţioneze ca o plasă de siguranţă pentru economia rurală. Astfel, prin obiectivele prioritare, Programul abordează şi probleme îmbătrânirii populaţie rurale şi a depopulării acestor zone.

Din cele 24 de măsuri existente în PNDR 2007-2013, în noul Program au mai rămas doar 13 măsuri, cele care sprijină investiţional fermele, care oferă plus valoare, locuri de muncă şi care asigură dezvoltarea şi modernizarea satului românesc. Suma aprobată de Uniunea Europeană pentru PNDR 2014-2020 este de 8,1 miliarde euro, la care se adaugă cofinanţarea României.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

3 martie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...