Actualitate, Cultura, Educatie, Politica, Stirea Zilei, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Fedorca îi taie matematic avântul pompieristic deputatului Roman

În bine cunoscutul stil pompieristic cu care ne-a obișnuit de multe ori, deputatul PNL Florin Roman la finalul unei prezentări ce s-a vrut mai mult sau mai puțin exhaustivă a activității sale și-a făcut cunoscute și proiectele pentru care va milita în perioada următoare. Fără doar și poate cel mai activ dintre parlamentarii din județul Alba (a nu se confunda “activ” cu “productiv” sau chiar “rentabil”), Florin Roman a susținut că “voi milita în cadrul PNL ca în viitorul program de guvernare (n.red. – scenariul său este că în curând, la termen sau anticipat, PNL va fi cel care va guverna România) să stabilim foarte clar că nu poate exista oraș în România fără să aibă  o școală profesională și o școală duală cu internat. Pentru că dacă pe lângă acest școli nu funcționează internat școlar este foarte greu să îi atragi pe copii la aceste școli”.

Școli duale în fiecare oraș? Poate în Zootopia!

Pentru cei care au urmărit măcar și o dată producțiile de benzi desenate Walt Disney, atunci încă mai putem spera și putem crede în astfel de promisiuni fluturate pe la nas de electorat.


Nu mai poate exista oraș în România fără să aibă  o școală profesională și o școală duală cu internat.

Florin Roman, Deputat PNL Alba

În realitate însă, ce înseamnă învățământul profesional dual? Învățământ profesional dual se organizează după terminarea celor 10 clase obligatorii, fată de învățământul profesional de doi sau trei ani, care se organizează la sfârșitul clasei a VIII-a, respectiv a IX-a. Acesta a fost gândit să răspundă nevoilor de pe piața de muncă a agenților economici, astfel încât să își formeze în mod constant viitorii specialiști din domeniile lor de activitate. Practic ar trebui să fie o colaborare între agenții economici, instituțiile de învățământ și autoritățile locale și județene.

Astfel ajungem să vorbim despre o investiție inițială și una curentă și constantă. Respectiv, vorbim despre agenți economici cu cifre de afaceri solide, care să poată acoperi nu doar cotă parte de școlarizare și salarizare, dar să absoarbă și întreaga forță de muncă specializată astfel încât instituția de învățământ în sine să fie una căutată de viitorii elevi care își doresc un loc sigur de angajare la finalizarea studiilor.

Prin urmare, ideea lui Florin Roman, altfel foarte bună și frumoasă în esență dacă nu ar fi una vizionară (a se citi SF), va fi foarte greu de pus în aplicare vreodată în țara noastră în care nici măcar predictibilitatea bugetară nu există ca termen în vocabularul oricărui guvern în ultimii 30 de ani (fie el PSD,PNL sau ce hram o mai fi purtând el). Mai mult, să nominalizăm doar Zlatna, Câmpeni, Ocna Mureș și pe listă ar putea intra ușor inclusiv Abrud: unde sunt acei agenți economici care să susțină în mod constant anual câte 100 de elevi-absolvenți în fiecare an?!?

„Pionierul” învățământului dual îi dă cu tifla în cap deputatului nostru

Prezent recent la Alba Iulia, secretarul de stat Stelian Fedorca (ALDE), profesor de matematică și totodată îl putem considera un pionier al învățământului profesional dual în România ne-a declarat că o astfel de pretenție ca cea emisă de Florin Roman este o adevărată utopie: “Școală ca entitate, administrativ vorbind (n.red.-școală profesională duală, cu internat) în fiecare oraș nu se va putea înființa niciodată. Și vă spun și de ce, pentru că este foarte simplu de înțeles. Ca să facă o școală este nevoie de minim 100 de elevi. Pentru aceștia trebui să asiguri partea de cultură generală în sistemul educațional. Dar, pe lângă aceștia trebuie să găsești maiștri, ingineri specialiști pe fiecare domeniu în parte. Și nu poți să te răspândești că nu ai de unde. Iar dacă luăm un mecanic agricol de exemplu sau un inginer care pregătește elevii pe partea tehnică și facem o astfel de instituție de învățământ și la Blaj și la Alba Iulia și în alt oraș apropiat din județ, asta înseamnă că respectivul specialist trebuie să se plimbe pe la fiecare școală. Ori pe acest om cineva trebuie să îl și plătească, să se înscrie perfect în programul fiecărei școli…”.

Mai mult decât atât, matematicianul Stelian Fedorca (secretar general adj. al ALDE) a explicat că și pentru înființarea unei clase în sistem dual în cadrul unei instituții de învățământ profesional preexistente se cere ca bază legală contract cu agenții economici care demonstrează prin contract o astfel de necesitate.

De menționat că din anul 2012 când a fost lansată ideea unui astfel de învățământ dual în România, apoi anul 2013 când au apărut primele clase de învățământ dual în cadrul școlilor profesionale și a colegiilor tehnice, în România s-a deschis NUMAI O SINGURĂ școală profesională duală de sine stătătoare, la Brașov. Întâmplător sau nu, chiar prin implicarea și susținerea profesorului Stelian Fedorca.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

13 februarie 2019

About Author

Florin Soare


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...