Actualitate, Cultura, Stiri

Expoziţie temporară „Necropola de Epoca Bronzului de la Sebeş” la muzeul din Vâlcea

Expoziţia temporară “Necropola de Epoca Bronzului de la Sebeş”, deschisă timp de o lună, între 25 martie-25 aprilie, la Muzeul Judeţean din Vâlcea.
Expziţia prezintă rezultatele cercetărilor arheologice din timpul lucrărilor de la Autostrada Orăştie-Sibiu, în zona municipiului Sebeş, anul 2011, punctul “Între răstoace”. Săpăturile au fost conduse de arheologii Cristinel Fântâneanu şi Liviu Gabriel Bălan, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar piesele au fost restaurate de Dan Anghel de-a lungul mai multor luni de zile.

Cea mai mare necropolă din primele faze ale culturii Wietenberg din România

Potrivit arheologului Ion Tuţulescu, din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie “Aurel Sacerdoţeanu” din Râmnicu Vâlcea, în punctul amintit au fost descoperite vestigii din trei epoci diferite: 61 de morminte de incineraţie din epoca bronzului (cultura Wietenberg), o aşezare din prima epocă a fierului (cultura Gava) şi două complexe arheologice din epoca migraţiilor. Aşadar, cele mai numeroase sunt vestigiile provenind din necropola Wietenberg. Mai mult, conform arheologilor din Alba Iulia, ea este cea mai mare necropolă din aria culturii Wietenberg, datând din primele faze ale acesteia, în jurul anului 2000 î.Chr., ceea ce o încadrează printre cele mai importante descoperiri arheologice din România.

Cultura Wietenberg este principala manifestare a Epocii Bronzului mijlociu în sud-estul Transilvaniei. O bună parte din aşezări sunt fortificate cu şanţuri şi valuri, uneori cu zid de piatră, fapt care poate fi pus în legătură cu presiunile populaţiilor nord-pontice, ce se fac simţite în sec. XVII – XVI î.Chr. Totuşi, locuinţele sunt modeste ca dimensiuni, dispuse aproape unele de altele, sunt din lemn şi nuiele împletite şi sunt de suprafaţă. Au ca inventar predominant vasele din ceramică, dar şi arme, unelte şi podoabe din bronz. Populaţia era, în esenţă, pastorală, economia Epocii Bronzului bazându-se pe creşterea animalelor.

sursa:saptamana.net

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

25 martie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...