Actualitate, Cultura, Stiri

Expoziţie a elevilor iconari de la colegiul economic albaiulian la Drobeta Turnu Severin

În perioada 12-14 decembrie 2014, membrii Cercului de Pictură pe Sticlă „Ioan Botezătorul” de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia s-au aflat la Drobeta Turnu Severin pentru a promova meşteşugul iconarilor transilvăneni şi alte tradiţii de iarnă.

Elevii albaiulieni au fost însoţiţi de profesorii Simona Himcinschi, Lavinia Dobra, Mihaela Basarabă şi restauratoarea Ileana Partenie de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, care se ocupă de 5 ani de cercul de icoane pe sticlă de la Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia.

Sâmbătă, 13 decembrie 2014, a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă în cadrul secției de artă a Muzeului Regiunii Porțile de Fier din Drobeta Turnu Severin. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, elevii şi dascălii albaiulieni au colindat gazdele, iar gazdele au răspuns în acelaşi mod, ajutate de elevii de la Colegiul Național „Gheorghe Țițeica” din Drobeta Turnu Severin. Toți elevii au fost recompensați de către organizatori, cu mere, covrigi și suveniruri.

În cele 3 zile, delegaţia din Alba Iulia a organizat şi un workshop pentru cadrele didactice din Drobeta Turnu Severin care au dorit să deprindă câteva din tainele pictării icoanelor transilvănene (pornind de la iconarii din Maierii Bălgradului, Laz, Feisa etc).

Cu acest prilej au fost puse bazele unui parteneriat durabil între Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian” din Alba Iulia, Muzeul Național al Porților de Fier şi Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Expoziția elevilor albaiulieni poate fi vizitată timp de o lună la muzeul din Drobeta Turnu Severin. Proiectul a fost posibil datorită bunei colaborări dintre partenerul principal, Episcopia Severinului Strehaiei, cu Muzeul Regiunii Porţilor de Fier și cu Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...