Actualitate, Cultura, Stiri

Exponatul lunii decembrie la muzeul albaiulian… icoana Sfantului Nicolae de la Coşlariu

Miercuri, 3 decembrie 2014, ora 11.00, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia găzduieşte un nou episod din seria Exponatul lunii…

Exponatul lunii decembrie este Icoana Sfântului Nicolae de la Coșlariu. Muzeul albaiulian propune publicului o icoană dedicată unuia dintre sfinții sărbătoriți în această perioadă și, totodată, cel mai popular sfânt al calendarului creștin: Nicolae, arhiepiscopul din Myra Lichiei.

Reprezentanţii muzeului ne oferă detalii privind acest exponat: icoana a fost pictată în anul 1791 pentru biserica de la Coșlariu, fiind plătită de Ionaș Vasile și soția sa Ana. Autorul său este Gheorghe Zugravul, unul dintre cei mai importanți artiști români ai Transilvaniei, ultimul mare iconar al Transilvaniei și fiu al altui mare pictor, Iacov din Rășinari. Născut în 1740 și atestat cu lucrări până în 1806, Gheorghe Zugravul a rezidat o vreme la Livezile, fiind cunoscut printre contemporanii săi ca Gheorghe de la Cacova Aiudului (vechiul nume al localității). Printre cele mai importante lucrări ale sale se numără iconostasul bisericii din Rășinari (judeţul Sibiu), pictura bisericilor din Geoagiu de Sus, Teiuș, Sartăș și Cojocani (judeţul Alba).

Icoana de la Coșlariu aparține unei serii realizate de artist începând din 1778, folosind ca prototip icoana similară din iconostasul de la Certege (jud. Alba), pictat de Vasile Zboroschi în 1752. Realizată în stil baroc, aproape un portret, icoana-prototip devine, în interpretarea lui Gheorghe Zugravul, imaginea veritabilă a unui sfânt, prin folosirea mijloacelor de exprimare artistică specifice artei de tradiție bizantină.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...