Actualitate, Social

Exercitiu National Salvaspeo – Pestera cu Ferigi

tsalvaspeo_163Acest exerciţiu s-a desfăşurat pe 12 octombrie 2013, la finalul Școlii Naționale Salvaspeo. Mediul subteran al peșterilor neamenajate din munții apuseni, este un mediu dificil de parcurs deoarece înaintarea se face la o temperatură în jur de 7 grade celsius, într-un mediu cu umiditate foarte mare, presupune uneori parcurgerea de strâmtori, coborârea sau urcarea unor pasaje folosind corzile, depășirea unor râuri subterane cu cascade, parcurgerea unor pasaje în care corpul intră în apă până la nivelul gâtului etc.

Pentru a putea parcurge traseul denivelat prin apă, în afara echipamentului tehnic de urcare şi coborâre pe corzi, uneori este necesar uneori un costum special termoizolator folosit şi în scufundări (costum de neopren).
Din aceste motive speologia este o activitate dificilă, și care presupune un grad de risc mai ridicat decât parcurgerea traseelor montane. Deoarece speologii sunt persoane responsabile, care parcurg în siguranță cavitățile, numărul accidentelor în peșteri este în general redus. Cu toate acestea, datorită faptului că pot apărea situații neprevăzute, apar și accidente. Pentru a fi pregătiți și a putea interveni în aceste situații, speologii salvatori parcurg diverse școli și stagii de salvaspeo, și participă periodic la exerciții salvaspeo, precum cel organizat acum.

Exercițiul Național Slavaspeo, care s-a desfășurat în Peștera cu Ferigi, a reunit 55 de salvatori speologi membri ai serviciilor Salvamont-Salvaspeo din România. Cei 55 de salvatori speologi au fost organizați în 10 echipe, care pe parcursul a 10 ore, au reușit să evacueze un accidentat de la cota -100 (100 de metri adâncime), până la exterior.

Timpul de evacuare a fost în jur de 3 ore, acțiunea fiind un real succes.” Ne-a declarat dl. Rus Tudor, director tehnic Salvaspeo România.

Este o activitate dificilă față de salvarea montană, deoarece implică un număr foarte mare de salvatori, și bineînțeles este nevoie de foarte mult echipament tehnic, și este o salvare mult mai dificilă din acest punct de vedere.”- ne-a declarat Mihai Beșeșek – consilier tehnic salvaspeo.

În cadrul exercițiului a fost simulat un accident în care o tânără speoloagă, în urma unui traumatism suferă o fractura de braț la o adâncime de 100m în Peștera cu Ferigi. Datorită faptului că nu se putea deplasa spre exterior, prin peștera dificilă, cu pasaje verticale, apă, și multe strâmtori, s-a simulat și intrarea acesteia în hipotermie (scăderea temperaturii corpului sub 36,5 grade C), care adăugată la traumă şi epuizare poate duce la pierderea cunoştiinţei şi chiar la deces.

Echipa de intervenție a construit un „Puct Cald”, un fel de cort improvizat din folie reflectorizanta, pentru a minimaliza pierderea de caldură, a fost alimentată victima cu lichide calde (ceai, supa), pentru a se încălzi în timp ce restul echipelor au instalat dispozitivele tehice pentru evacuarea victimei pe targa, inclusiv o linie telefonică cu fir pentru comunicare.

Echipele au echipat diversele pasaje dificile cu corzi (tiroliene etc), pentru a transporta targa pe acele pasaje, iar când echiparea a fost  gata, evacuarea a durat efectiv 3 ore, de la circa 100m adâncime.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...