Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Exercițiu „exploziv” la gara din Alba Iulia (foto)

Miercuri, 19 septembrie, în jurul orei 10 dimineața, la ieșirea din gara din Alba Iulia a avut loc un exercițiu al unității de intervenții pitotehnice din cadrul Unității Speciale de Luptă Antiteroristă a Serviciului Român de Informații. Exercțiul a constat în sesizarea la numărul de urgență 112 referitor la descoperirea unui dispozitiv care se presupunea a fi explozibil (mai exact o bombă), deplasarea la locația unde a fost reclamată existența respectivului dispozitiv a unei echipe mobile a unității de intervenții pirotehnice a SRI care a depistat obiectul suspect, l-a securizat și mai apoi l-a transportat la poligonul de pe dealul Mamut pentru a fi detonat. În timpul acestei operațiuni, din rațiuni de siguranță publică, numeroși jandarmi și polițiști au securizat perimetrul pentru a nu permite accesul persoanelor neautorizate în zonă.

La acest exercițiu complex și extrem de necesar au participat pe lângă Unitatea de intervenții pitotehnice a SRI, angajați ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Alba, Inspectoratului Județean de Jandarmi Alba „Avram Iancu”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Județului Alba, Poliţiei Locală Alba Iulia. Exercițiul s-a desfășurat în condiții bune și a fost considerat de către organizatori un real succes.

UPDATE

Comunicatul oficial al SRI referitor la acest exercițiu:

„Serviciul Român de Informaţii a organizat în data de 19.09.2018, la Alba Iulia, un exerciţiu de intervenţie contrateroristă pirotehnică, pentru testarea reacţiei conjugate la apariţia unei ameninţări cu dispozitive pirotehnice improvizate, în conformitate cu procedurile de acţiune ale instituţiilor din cadrul Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului.
Aplicaţia s-a desfăşurat pe trei paliere tactice şi a avut în prim plan antrenarea membrilor echipelor pirotehnice în executarea lucrărilor specifice intervenţiei în cazul unei ameninţări cu bombă sau a unui colet suspect.

Scenariile puse în practică au avut ca sursă apeluri false la 112, iar planul de desfăşurare al exerciţiului a testat și gradul de interoperabilitate între participanţi precum şi între mijloacele tehnice şi de comunicaţii utilizate.

Simularea, la care au participat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Alba „Avram Iancu”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al Județului Alba, Poliţia Locală Alba Iulia şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale s-a încheiat cu un exerciţiu demonstrativ, desfăşurat într-un poligon militar, în prezenţa autorităţilor locale din cadrul Primăriei Alba Iulia, Consiliului Judeţean Alba şi Prefecturii Alba.”

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

19 septembrie 2018

About Author

Adrian Contor


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...