Actualitate, Cultura, Stiri

EVENIMENT. Sute de kosoni şi 4 brăţări dacice într-o expoziţie la muzeul albaiulian

Doar 5 zile mai au albaiulienii timp pentru a vedea expoziţia „Tezaure dacice”, găzduită de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

O parte din piesele expuse reprezintă obiect delict în cadrul unui proces la Curtea de Apel Alba privind traficul cu obiecte de patrimoniu.

Expoziţia de faţă propune publicului albaiulian o parte din fabulosul tezaur al dacilor. Sunt piese recuperate de statul român în ultimul an: 4 brăţări dacice de aur şi peste 450 de monede dacice: monede de tip Koson şi Lysimach.

Este vorba de 145 de monede de tip Koson care au fost recuperate de la Londra, 138 monede tip Koson – recuperate de la Ocolişul Mic, 142 monede tip Koson – recuperate de la Alin Fleşeriu şi încă 32 monede tip Lysimach care constituie corp delict într-un proces la Curtea de Apel Alba Iulia.

În urmă cu câteva luni a făcut vâlvă descoperirea copiilor de la Ocolişul Mic: trei copii au găsit într-o vizuină de vulpe 139 de monede. Pentru a putea împărţi meonedele în mod egal, copiii au aruncat o monedă pe câmp.

Un grup de poliţişti britanici s-au aflat miercuri, 30 iulie, la Alba Iulia, pentru a face o autentificare a monedelor recuperate în Anglia.

Ultima zi a expoziţiei este 4 august 2014.

Expoziţia „Tezaure dacice” este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 iulie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...