Actualitate, Reportaje & Anchete

Enigmatica legendă a castelului de la Colţeşti şi a fiicei contelui Truzcko

foto: inromania.info
foto: inromania.info

Pe drumul care leagă Aiud-ul de valea Arieşului, la mijlocul distanţei, undeva pe o colină din apropierea satului Colţeşti se ridică maiestuoase nişte ruine de culoare roşiatică.

Curioşii care vor să le viziteze sunt nevoiţi să urce pe o pantă abruptă şi să se caţere efectiv pe zidurile exterioare ale castelului care, în urmă cu sute de ani a fost proprietatea contelui Truzcko.

Cu toate că anul construcţiei castelului de la Colţeşti se pierde în negura timpului, legendele îi învăluie misteriosu-i trecut, transformând ruinele de pe dealul Secuiului într-o relicvă ce nu are darul de a atrage turiştii.

Situat la 2 kilometri de satul Colţeşti, castelul Truczko a fost construit în secolul al XII-lea, cu rol de fortificaţie. La mai puţin de patru kilometri, pe dealul Rîmeţii, a fost construită încă o fortificaţie identică, din care acum mai există doar urme vagi, având acelaşi scop, de supraveghere şi apărare a populaţiei din zonă şi a căii comerciale care traversează valea, de atacurile migratorilor.

De asemenea, între cele două există un tunel, care, conform legendei, avea o a treia intrare, la mijlocul distanţei, în catedrala romano-catolică din Rîmetea, comună cunoscută de maghiari sub numele de Toroczko.

Deşi nimeni nu ştie cu siguranţă când a fost părăsit castelul de la Colţeşti, locuitorii satului, majoritatea etnici maghiari, afirmă că de cel puţin trei generaţii, ruinele se află în acelaşi stadiu.

La începutul anilor 1400, majoritatea populaţiei de aici avea ca îndeletnicire de bază mineritul, creşterea animalelor şi cultura viţei de vie.

Întreaga zonă se afla sub tutela contelui Truczko Iles, cunoscut ca mare colecţionar de vinuri şi despre care se spune că avea o pivniţă plină cu butoaie de vin nobil. Conform legendei, pivniţa respectivă comunica cu tunelul care lega cele două fortăreţe.

În timpul unui atac asupra satului Rîmetea, contele Truczko a ascuns-o pe fiica să Enikö, împreună cu femeile şi copii din zonă în tunel, iar el a plecat cu bărbaţii apţi de luptă să oprească năvala duşmanilor. Atacatorii au măcelărit trupele, iar contele înconjurat de câţiva mineri a reuşit să se retragă în păduri.

Legenda, pe care bătrânii din Colţeşti o spun la ceas de taină, doar membrilor familei lor, relatează că Enikö, disperată că nu a primit nici o veste de la tatăl său, a străbătut tunelul până la castelul de pe dealul Secuiului, unde a ieşit la suprafaţă şi unde a dat peste atacatorii care ocupaseră fortăreaţa. Speriată de gândul că tatăl său a fost ucis, iar zona invadată, Enikö s-a aruncat de pe zidul castelului, s-a rostogolit până în vale, unde s-a izbit de stânci şi a murit.

La câteva zile după aceasta, contele Truczko s-a întors cu ajutoare şi a reuşit să îi învingă pe atacatori şi să elibereze atât castelul de pe dealul Secuiului cât şi zona localităţilor Colţeşti şi Rîmetea. Când a aflat că fiica sa a murit, povestesc bătrânii, Truczko Iles a astupat toate intrările în tunel, cu excepţia uneia singure, prin care doar el avea acces, iar după câţiva ani, din cauza supărării, contele a trecut în lumea celor drepţi.

După, moartea contelui s-au găsit mulţi amatori care doreau să intre în posesia vinului ascuns în cramă şi mai ales a bogăţiilor despre care se spunea că ar fi fost ascunse acolo, dar odată intrat, nimeni nu a mai ieşit din subterane. Sătenii spun că singurul acces este cunoscut doar de urmaşul lui Vilmosz Imre, cel care a fost aghitoantul contelui Truczko şi care s-a legat prin jurământ, la patul de moarte al nobilului, să păstreze taina.

Cu toate că fortificaţia de pe dealul Secuiului are o istorie mai mult decât fascinantă, sătenii îşi mai aduc aminte de aceste ruine, doar atunci când povestesc celor curioşi despre strănia apariţiei a fantomei lui Enikö, care, însetată de răzbunare vrea să ia viaţa celor care se avânta pe dealul Secuiului. Ei spun că Enikö îi va omorî pe toţi cei care se încăpăţânează să rupă taina tunelului.

După cum povestesc localnicii, în urmă cu peste 20 de ani, un sătean a reuşit să afle secretul intrării în tunelul care duce la vinoteca lui Truczko şi chiar a pătruns în pasajul secret, dar el nu s-a mai întors niciodată de acolo şi evident nimeni nu a mers să îl caute, fiindcă nu se ştia unde. Sătenii spun, totuşi, că bărbatul se lăuda cu puţin timp înainte de a dispare, că a aflat pasajul secret şi că în curând o să îşi construiască cea mai frumoasă casă din localitate, fiindcă o să fie bogat.

De asemenea, bătrânii mai povestesc că în urmă cu mai multe zeci de ani au mai fost câţiva curajoşi care au vrut să intre în tunel prin accesul astupat din ciudatul castel, dar unii au murit în condiţii misterioase, iar alţii, speriaţi de cele întâmplate s-au lăsat păgubaşi.

Oamenii din Colţeşti şi Rîmetea, cei care cunosc şi vor să spună, deapănă turiştilor istoria Castelului Truczko, iar faptul că există legendele pe care ei le transmit din generaţie în generaţie, atestă că totuşi, acolo, pe Dealul Secuiului s-au întâmplat multe lucruri care şi acum au rămas învăluite în mister, la fel ca şi enigmatica apariţie a fiicei contelui Truczko, nefericita Enikö.

Emanuel JILINSCHI

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...