Actualitate, Editorial

Efectele uraganului Referendum

A trecut aproape o săptămână de la încheierea referendumului național pentru redefinirea familiei și se pare că acest eveniment va lăsa urme adânci în straturile superioare ale statului român. Se pare că a fost atinsă o coardă sensibilă, sau poate mai multe, dar în primul rând s-a pus în discuție, din toate părțile, ideea de familie. Eu nu știu alții cum sunt, dar eu am fost educat că sunt multe lucruri care se fac în viață, te poți certa cu oameni, poți să alegi să nu mai vrei să ai de-a face cu ei, poți chiar să ai confruntări fizice cu unii, dar orice ai face, să nu te iei de familia omului. Pentru că în toate culturile, familia este sfântă și cine se ia într-o formă sau alta de familie va avea de suferit.

În cazul de față, chestionarea populației în legătură cu un concept care nu mai pare a mai fi la modă (că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie) a atras o reacție neașteptătă care a bulversat sociologii și a dat peste cap planurile politicienilor care abia așteptau să culeagă foloasele electorale ale acestui scrutin. Dar iată că le-a cam explodat plăcinta în față și acum se pare că scindările și dezacordurile, deja existente în cantități industriale în societatea și politica românească, vor ajunge la un alt nivel.

În primul rând le-a picat foarte rău rezultatul acestui referendum celor care reprezintă Coaliția pentru familie, artizanii acestui scrutin care voia să arate că România este o țară creștină, cu valori morale bazate pe monogamie hetero-sexuală și care are spiritul ascuțit împotriva orcărui om îndrăznește să zică altceva. Ei bine, rezultatele de duminica trecută arată că România arată puțin mai diferit decât credeau domnii conservatori care au inițiat acest proiect civic. Nu zic, România este clar încă o țară creștină, și mulți cetățeni consideră că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie, dar se pare că dezgustul față de politicieni și față de încercarea bisericii ortodoxe de a impune oamenilor ce să facă și poate o lipsă totală de interes față de o întrebare cam aiurea în secolul pe care îl parcurgem a dus la deznodământul pe care acum îl știm cu toți. Acum să fim serioși.  Chiar credea cineva că luni sau marți va face președintele Coaliției pentru familie o conferință de presă în care să își asume rezultatul dezastruos al referendumului și eventual să își dea demisia din funcție? Nu cred. În ceea ce privește Coaliția pentru familie, se pare că misiunea ei se apropie de sfârșit, mai ales că tendința europeană este de incluziune și de deschidere înclusiv la nivel legislativ pentru minoritățile sexuale care cer și primesc tot mai multe drepturi.

Nu aș vrea să trec peste dușul rece pe care l-a simțit Biserica Ortodoxă Română, care prin toate mijloacele a susținut acest referendum și care a văzut că puterea ei de convingere în rândul populației a scăzut semnificativ în ultimii 25 de ani. Sunt convins că acest eșec nu le-a picat deloc bine mai marilor BOR care văd în timp real un alt tablou față de ce luau ei de bun până acum o săptămână. Faptul că ortodoxia română a fost rănită s-a putut observa în reacția fără precedent a bisericii contra PSD-ului și lui Liviu Dragnea pe care i-a acuzat de eșecul referendumului. Acum să fim serioși. Chiar credea cineva că luni sau marți va face Prefericitul Daniel o conferință de presă în care să își asume rezultatul dezastruos al referendumului și eventual să își dea demisia din funcție? Nu cred. Mai simplu și mai strategic a fost ca BOR să arunce pisica moartă în curtea PSD-ului, profitând de valul de resentiment (să nu zic mai urât) pe care mulți români îl au contra lui Liviu Dragnea. Bine jucat, bine gândit…

Să vorbim un pic și de PSD care de ceva vreme numai lovituri primește din toate direcțiile, atât din exterior,dar și mai grav din interiorul partidului. Acest referendum nu a calmat apele în mijlocul pesediștilor, ci din contră le-a dat apă la moară contestatarilor conducerii care se clatină serios, dar încă nu cade. PSD-ul se apără spunând că ei nu au organizat nimic, ci doar au susținut ideea și nu sunt de acord să fie trași la raspundere pentru absenteismului de la scrutin. Acum să fim serioși.  Chiar credea cineva că luni sau marți va face Liviu Dragnea o conferință de presă în care să își asume rezultatul dezastruos al referendumului și eventual să își dea demisia din funcție? Nu cred. Mai bine zic toți că nu e vina lor, mai bine să îi arate pe alții cu degetul și poate trece și hop-ul ăsta. Nu mă miră că așa sunt politicienii.

Să nu îi uităm nici pe liberali care sunt și ei afectați de rezultatele referendumului, o facțiune din interiorul partidului cerând demisia președintelui Ludovic Orban care este acuzat că prin asocierea cu acest scrutin a rupt o altă bucată din electoratul PNL. Adevărul este că Ludovic Orban a comis în ultima vreme greșeli mai mari decât cea de a fi de acord cu referendumul ți cam de mult îl așteaptă contestatarii la colț. Se pare că aceștia doar vor să profite de această situație emoțională creată după referendum pentru a schimba conducerea partidului, șansele acestui demers fiind destul de mic, dar nu imposibile. Și să fim serioși. Chiar credea cineva că luni sau marți va face Ludovic Orban o conferință de presă în care să își asume rezultatul dezastruos al referendumului și eventual să își dea demisia din funcție? Nu cred…

Acest referendum a fost ca un uragan care nu a fost bine anticipat de specialiști și care a lăsat în urmă urme vizibile și care va costa clasa politică și nu numai. Sunt convins că o mulțime de oameni sunt în aceste zile foarte îngrijorați de ce s-a întâmplat în weekendul trecut și încearcă să remedieze situația. Oricum, acest scrutin a adus o clarificare a felului în care gândește și se comportă populația votantă din România și politicienii care nu vor lua în serios această stare de fapt vor plăti scump la următoarele alegeri.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 octombrie 2018

About Author

Adrian Contor


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Radio Alba Centrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...