Social

Educaţia şi sănătatea romilor – în dezbaterea Grupului de Lucru Mixt din cadrul Institutiei Prefectului

Miercuri, 11 decembrie a.c., în sala “ Mihai Viteazul” din cadrul Palatului administrativ din Alba Iulia, s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Grupului de Lucru Mixt din cadrul Institutiei Prefectului – Judeţul Alba.
La şedinţă au participat prefectul judeţului Alba, domnul Gheorghe Feneşer, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Alba, AJPIS Alba, AJOFM Alba, DGASPC Alba, DAS Alba, Inspectoratului de Jandarmi şi de Poliţie a judeţului Alba, experţi pe problemele romilor.
Dezbaterea principală s-a axat asupra problematicii educaţiei şi sănătăţii ca imperative pentru incluziunea romilor.
În prezent, cu toate că s-au realizat progrese importante din punct de vedere legislativ şi instituţional, realitatea demonstrează că cercul vicios al sărăciei continuă să-i menţină pe romi in excludere socială cu consecinţe serioase: acces dificil la servicii de sănătate şi educaţie, procent redus de participare pe piata muncii, condiţii improprii de locuit, reducerea sotidarităţii comunitare, etc.

Promovarea limbii şi culturii rome favorizează stimularea procesului de integrare.
Probleme ca discriminarea, stigmatizarea, marginalizarea şi victimizarea sunt provocări majore, cărora politica de incluziune trebuie să le facă faţă în domenii ca: educaţia, sănătatea, ocuparea forţei de muncă.

“Potiticile afirmative in domeniul educaţiei contribuie la emanciparea minorităţilor entice şi la o mai bună integrare. Eliminarea diferenţei privind dezvoltarea timpurie prin investiţii specifice în sănătate, alimentaţie şi educaţie, realizarea de investiţii în dezvoltarea competenţetor şi angajabilităţii tineretului şi a tinerilor adulţi romi pentru a le facilita inserţia pe piaţa muncii sunt aspecte esenţiale de care depinde mai bine integrarea romilor în societate. Totodată, este important să creştem gradul de conştientizare printre familiile rome privind consecinţele asupra copiilor lor care abandonează şcoala la o vârstă fragedă, atât în ceea ce priveşte dezvoltarea lor personală, cât şi viitoarea lor integrare economică şi socială. În multe familii rome nu există modele de referinţă de rude care au terminat studiile primare, şi cu atât mai puţin de membri care au absolvit mai mult decât studiile obligatorii. Acest aspect trebuie luat cu precădere în considerare, oferind sprijin familiilor astfel încât tot mai mulţi elevi romi să-şi completeze studiile şi să devină modele de referinţă în cadrul comunităţilor lor”. a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

11 decembrie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...