Actualitate, Stiri

Duminică România trece la ora de vară. Vom dormi cu o oră mai puţin

ora de varaTrecerea la ora de vară 2014 se face în noaptea dintre 29 şi 30 martie 2014 (ultima duminică din lună martie), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 3:00 a dimineţii de 30 martie 2014 devine ora 4:00, acea oră fiind astfel “sărită” iar ziua având doar 23 de ore.

Până la ora de vară avem încă ora de iarnă care, e bine de ştiut, este ora oficială a tuturor ţărilor de pe glob, indiferent dacă ele au adoptat convenţia de schimbare a orei sau nu. Această convenţie a fost adoptată de numeroase state şi teritorii de pe întreg mapamondul, prin care ora de vară este stabilită ca fiind o oră înaintea orei oficiale standard. Motivul adoptării acestei convenţii este strict legată de motive economice. În cazul păstrării orei de iarnă, o parte din activităţile populaţiei precum şi cele industriale s-ar desfăşura în condiţii de noapte, care ar necesita bineînţeles utilizarea unei cantităţi de energie electrică. Pentru economisirea acesteia şi pentru folosirea cu eficientă a luminii Soarelui, aşa încât activităţile umane să se desfăşoare sub lumina naturală, a fost adoptată această convenţie la nivel internaţional sub titulatura “ora de vară”.

În România ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Până în 1939 ora de vară a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie (în 1932: 22 mai), ora 00:00 și prima duminică din octombrie, ora 01:00 (ore locale). Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 martie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...