Actualitate, Social

Duminică la Tibru: întâlnire cu scriitorul Cornel Nistea

Cornel-NisteaAsociaţia Ţinutul Tibreanului vă invită, duminică 01 septembrie, începând cu ora 19,00, în cadrul proiectului Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!, finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură, fond care are ca partener naţional Asociaţia pentru Relaţii Comunitare, în cadrul activităţii „lectură publică la sat”, la întâlnirea cu scriitorul Cornel Nistea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, întâlnire ce va avea loc în Sala de Întruniri Cetăţeneşti din Tibru.

Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939 în satul Valea Largă (comuna Sălciua, pe Valea Arieşului). Licenţiat în litere al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. A fost profesor de limba şi literatura româna la Alba Iulia şi redactor la revista de cultura Discobolul (dupa 1990).

Dupa ce în anii ’80 publică proză scurtă în mai multe reviste ale Uniunii scriitorilor, debutează în volum în 1984 cu volumul Focuri în septembrie (Editura Cartea Românească), drastic subţiată de cenzura de atunci.

Dintre volumele publicate de sriitorul Cornel Nistea amintim:

Din categoria roman: Ritualul bestiei. Amintiri din şezlongul albastru, apărut în 2008, şi Inocenţa şarpelui, apărut în 2000, care a fost publicat şi în limba franceză în 2005.

Din categoria proză scurtă/nuvele: Colonia de vulturi, apărut în 2004, Papagalii mei adoraţi, apărut în 2004. Din categoria publicistică literară, amintim: Jurnal de scriitor, Caseta cu paradoxuri şi Tableta de joi.

Din autobiografia scriitorului, sau aşa cum îi place domniei sale să spună „auto-vorbire”, spicuim:

„M-am născut în plină vară, pe 6 august 1939, de Schimbarea la Faţă, în satul Valea Largă din comuna Sălciua de pe Valea Arieşului. Comparativ cu celelalte sate din această zonă montană, aici relieful e ceva mai deschis, imaginea vizuală e mai „largă”, mai ales dacă urci pe dealurile din împrejurimi, de unde se văd privelişti ale unui spaţiu tulburător prin structura lui geologică. Aceste imagini le vor fi privit în contemplarea lor sute sau poate mii de ani înaintaşii mei, neam de agricultori şi păstori cu o cultură orală arhaică, care aveau ca principală bază de manifestare existenţială ritualul”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 august 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...