Locale, Stiri

Duminică, 8 decembrie s-au împlinit 151 de ani de la inaugurarea gării din Alba Iulia

La începutul anului 1850, Alba Iulia a intrat în rândul orașelor prin care avea să treacă o nouă cale ferată care avea să treacă prin centrul și vestul imperiului.

Lucrările de construcție a căii ferate Aiud-Alba Iulia s-au desfășurat între anii 1866 și 1868, timp în care a început și construcția unei gări în orașul Alba Iulia.

Clădirea este compusă din două corpuri gemene unite prin intermediul unui vestibul și un peron acoperit.

Întreaga construcție a fost finanțată de Societatea de mine și furnale din Brașov, precum și de Societatea Primei Căi Ferate, care a cumpărat câteva locomotive cu abur de la fabricile Viener Neustadt și Maffei München.

Inaugurarea gării a fost programată pe data de 8 mai 1868, dar a fost amânată din cauza lucrărilor care se desfășurau pentru construcția podului feroviar de peste Mureș, care avea o lungime de peste 82 km.

Toată suflarea orașului și a Transilvaniei aștepta cu nerăbdare venirea unui tren care să transporte mărfuri către provinciile din centrul imperiului, astfel încât în decursul anului s-au adunat peste 30.000 t de mărfuri care așteptau să fie transportate.

Adevărata inaugurare a avut loc la 8 decembrie prin venirea primului tren de marfă „Săvârșin” care a inaugurat traseul, iar în data de 22 a sosit și primul tren personal care a fost primit de către oficialitățile orașului în fruntea unor mulțimi impresionante, eveniment care a însemnat inaugurarea oficială a întregului complex.

Gara a fost martoră alături de cetatea bastionară și celelalte monumente la cele mai importante evenimente istorice, ea i-a primit pe românii care au venit la Alba Iulia la 1 decembrie 1918, ea i-a primit pe Suveranii României Mari Ferdinand și Maria la 15 octombrie 1922 la încoronare, precum și pe alți oameni importanți: Generalul francez Henri Berthelot, Regina Maria și micul rege Mihai în 1929, Regele Carol II și Regele Mihai în 1937 când au inaugurat Obeliscul, conducăorii României legionare Horia Sima și Ion Antonescu, Petru Groza, Gheorghiu-Dej nu știu să fi fost la Alba Iulia, dar Ceaușescu da, în anii 1965, 1966, 1968, perioade în care au luat hotărârea de a construi cartierele de blocuri de pe Platoul Romanilor și Orașul de Jos.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 decembrie 2019

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...