ALBA
Actualitate, Stirea Zilei

Dublarea numărului de locuri pentru învăţământul superior medico-militar

medic militarÎn urma analizelor privind resursa umană specializată în domeniul medico-militar, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numărului de locuri pentru formarea medicilor militari. În anul de învăţământ 2018-2019, 100 de locuri vor fi scoase la concurs la admiterea în Institutul Medico-Militar, în loc de 50 de locuri deja cuprinse în planul de şcolarizare. În context, ministrul Mihai Fifor a discutat cu Liviu Pop, ministrul Educaţiei Naţionale, care a înţeles demersul MApN şi a oferit tot suportul necesar.

Locurile vor fi repartizate după cum urmează: 80 pentru specialitatea medicină de familie, 10 locuri pentru farmacie şi 10 pentru stomatologie.

În cazul în care cele două catedre ale Institutului Medico-Militar, Bucureşti şi Târgu-Mureş, nu vor putea asigura formarea celor 100 de medici militari, atunci se va lua în calcul colaborarea şi cu alte centre universitare de prestigiu din România.

medicalAceastă măsură vine, în principal, să acopere necesităţile operaţionale ale Armatei României şi oferta scăzută de specialişti în domeniul medical la nivel naţional.

Pentru formarea unui medic specialist militar este nevoie de 10-15 ani de pregătire (6 ani facultate, 4-7 ani rezidenţiat, la care se adaugă modulele de pregătire medicală de urgenţă şi operaţională).

Încă de la preluarea mandatului ministerial, Mihai Fifor a declarat în numeroase rânduri că domeniile sănătăţii şi învăţământului militar devin teme esenţiale pentru Ministerul Apărării Naţionale, în vederea creşterii capabilităţii medicale operaţionale şi reaşezării în noi paradigme a sistemelor mai sus menţionate.

Distribuie Acum

6 ianuarie 2018

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RADIO ALBA
Scrie-ne pe Messenger
Loading...