Cultura, Stiri

Dublă lansare de carte la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia

Vineri, 24 mai, orele 18.30 în foaierul Casei de Cultură a Studenților, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru ”Povești”, va avea loc o dublă lansare de carte.

”Teatrul și publicul său tânăr. Realități românești”, coordonator Oltiţa Cîntec, contributori: Oana Cristea Grigorescu, Daniela Șilindean, Oltița Cîntec, Iulia Popovici, Oana Stoica, Editura Timpul Iaşi, 2018

Teatrul pentru publicul tânăr e, în România, o specie de dată mai recentă, cu eșantioane reprezentative atât în instituții de stat (misiunea de a lucra pentru publicul tânăr e atribuită teatrelor pentru copii și tineret), dar și în companii independente, cu rezultate remarcabile. Nevalorizat încă în teatrul românesc la nivelul la care ar trebui și pe care l-ar merita, teatrul pentru publicul tânăr e o realitate autohtonă spre care e cazul să privim mai insistent, păstrând pasul cu așteptările generației Z și ale celei alfa care îi urmează.

Oltița Cîntec

”FranceDanse Orient-Express”, un volum coordonat de Oana Cristea Grigorescu şi Andrei Popov, cu un cuvânt înainte de Irina Petrescu, traducere în limba franceză de Georgeta Cristian, grafică: Alice Stoicescu, Institutul Francez Bucureşti, 2018

La un sfert de veac de la călătoria reconectării dansului românesc la cel occidental (după interludiul modernist interbelic), o nouă rută performativă franceză a traversat țările parcurse cândva de faimosul OrientExpress, cu o selecție de spectacole ce explorează expresiile corpului în performanceul de mișcare pe scenele franceze. În perioada maidecembrie 2017, am urmărit la București, Cluj, Timișoara, Iași și Sibiu un grupaj de șapte spectacole, care propun de la coregrafii contemporane (G.U.I.D., Hydre), la forme ale prezenței corpului ritualic semnificate (Dumy Moyi, TORDRE) sau la spectacole tip conferință (Histoire spirituelle de la danse) ori experimentale (Gala). O notă distinctă a dato extensia programului românesc cu un performance documentar (RADIO live) ce se constituie întro mărturie a realităţilor trăite de persoane civile, convertită în angajament social și exercițiu democratic. Institutul Francez din București și directoarea sa delegată, doamna Irina Petrescu, șiau dorit să fixeze urma acestei imagini multiforme a scenei franceze proiectate în programul FranceDanse OrientExpress 2017. La inițiativa lor s-a născut această carte, mărturie a reîntâlnirii publicului românesc cu ceea ce numim dansul contemporan francez, prin spectacolele selectate de către doamna Petrescu dintre propunerile făcute de Institutul Francez de la Paris sau prin programul TEATROSKOP.

Oana Cristea Grigorescu (Extras din prefaţa volumului)

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 mai 2019

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...