Anunturi Publice

DSVSA Alba ia măsuri suplimentare pentru protejarea sănătății consumatorilor de pește și produse din pescuit

albaalba

COMUNICAT DE PRESĂ

Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba efectuează, în perioada 17 martie – 26 aprilie 2021, controale tematice pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din sectorul alimentar, a condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor referitoare la producerea, colectarea, transportul, procesarea, reambalarea, depozitarea și comercializarea peștelui și produselor din pescuit provenite de comerțul intracomunitar și din producția internă.

Controalele tematice se efectuează pentru protejarea sănătății consumatorilor având în vedere că în perioada Postului Sfintelor Paști crește consumul de pește și produse din pescuit.

Operatorii din sectorul alimentar, din domeniul unităților de vânzare cu amănuntul, care comercializează pește sau produse din pescuit, trebuie să respecte:

  • Cerințele referitoare la construcție și dotarea cu facilități și echipamente a unităților de vânzare cu amănuntul;
  • Condițiile de manipulare și transport a peștelui și produselor din pescuit proaspete/congelate, de la furnizori la unitățile de vânzare cu amănuntul (menținerea condițiilor de igienă și a lanțului frigorific pe durata transportului);
  • Condițiile de igienă și de întreținere a spațiilor și echipamentelor (rafturi, tăvi, recipiente, vitrine frigorifice etc.) în care peștele și produsele din pescuit sunt depozitate, manipulate și expuse spre comercializare către consumatorii finali. Peștele și produsele din pescuit trebuie să fie depozitate, manipulate și expuse spre comercializare astfel încât să se evite, pe când posibil, riscul de contaminare încrucișată;
  • Condițiile de sănătate și igienă a personalului care manipulează alimentele (aceste persoane trebuie să respecte un nivel înalt de igienă personală, să poarte echipament de protecție adecvat și să posede documente care să ateste starea de sănătate completate și vizate de medic, conform legislației);
  • Aplicarea măsurilor de protecție împotriva animalelor indezirabile (câini, pisici etc.), împotriva dăunătorilor (rozătoare, insecte, păsări), precum și a eficienței programelor DDD implementare la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul;
  • La nivelul unităților trebuie să existe o sursă de apă potabilă caldă și rece, care să fie utilizată pentru menținerea stării de igienă a personalului și a facilităților echipamentelor care intră în contact cu alimentele;
  • Să achiziționeze pește și produse din pescuit doar de la furnizorii acceptați.

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor vor verifica trasabilitatea, documentele și înregistrările privind intrările de pește și produse din pescuit vii/proaspete/congelate, destinate comercializării către consumatorul final, în care trebuie să fie înscrise denumirea furnizorului, data recepționării, mărimea lotului, cantitatea livrată, data limită de consum etc.

Alte aspecte importante vizează curățirea și dezinfectarea periodică a spațiilor în care au fost manipulate, depozitate și expuse spre comercializare, respectarea lanțului frigorific; expunerea spre comercializare a peștelui și produselor din pescuit trebuie să se realizeze astfel încât să fie evitat orice risc de contaminare și depreciere a acestora, iar modul de ambalare.

Totodată, vor fi efectuate controale în trafic, în vederea verificării mijloacelor auto utilizate pentru transportul peștelui și produselor din pescuit, dar și la locul de destinație al acestora. Se vor verifica unitățile de procesare a peștelui și produselor din pescuit, unitățile de depozitare și reambalare, centrele de colectare sau bazinele piscicole.

Atunci când, în urma controalelor efectuate se constată neconformități la nivelul unităților din acest sector, inspectorii DSVSA Alba vor efectua din nou verificări pentru a se asigura că sunt respectate termenele de remediere a deficiențelor.

DSVSA Alba transmite cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar: aceasta înseamnă că atât produsele de origine animală şi non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii neautorizate sanitar-veterinar.

Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Îi încurajăm pe toți operatorii economici să se adreseze medicilor veterinari din cadrul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale din județ, dar și la DSVSA (strada Lalelelor, nr. 7A, Alba Iulia) dacă au nevoie de informare, îndrumare și consiliere, iar pe consumatori să sesizeze posibile nereguli care vizează siguranța alimentelor, la nr de telefon – 0258 835 915.

Biroul de presă al DSVSA Alba

The post DSVSA Alba ia măsuri suplimentare pentru protejarea sănătății consumatorilor de pește și produse din pescuit appeared first on albapesurse.

COMUNICAT DE PRESĂ Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba efectuează, în perioada 17 martie – 26 aprilie 2021,…
The post DSVSA Alba ia măsuri suplimentare pentru protejarea sănătății consumatorilor de pește și produse din pescuit appeared first on albapesurse.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 martie 2021

About Author


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...