Actualitate, Cultura, Stiri

Drumuri culturale la Tibru şi Roşia de Secaş

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a relansat proiectul „Drumuri culturale”, propunând evenimente care să aibă loc în diverse comunităţi locale în cadrul expoziţiilor etnografice cu scopul de a promova atât expoziţiile etnografice, cât şi viaţa culturală a comunităţilor locale din judeţul Alba.

Astfel de eveniment vor avea loc lunar, astfel încât expoziţiile etnografice să intre nu numai în circuitul valorilor de patrimoniu, ci şi în circuitul cultural-turistic al judeţului Alba, implicând mai multe persoane.

Daniela Floroian, directorul Centrului Cultural „Augustin Bena”, ne reaminteşte că primele evenimente s-au derulat în luna februarie în expoziţia etnografică de la Cut (aniversarea prof.univ.dr. Ilie Moise şi lansarea cărţii monografice „Cartea Cutului”) şi în luna martie în expoziţia etnografică de la Biia (lansarea cărţii „Meşteri populari de pe Secaş şi Târnave”, semnate de Ioan Mihălţan). Reuşita celor două evenimente se datorează nu numai organizatorilor, ci şi partenerilor respectiv Parohiei ortodoxe din Cut, pr. Adrian Nistor şi Asociaţiei ASTRA Blaj, condusă de prof. Silvia Pop.

În aprilie sunt programate două evenimente culturale deosebite. Primul se va derula pe data de 14 aprilie la Tibru unde vor fi trecute în revistă cele mai frumoase obiceiuri de Paşti din satul Tibru. Cu acest prilej ansamblul folcloric sub conducerea muzicală a dirijorului Alexandru Pal şi ansamblul de dansuri populare sub coregrafia Octaviei Toader vor prezenta un program artistic special, alături de elevii clasei de dansuri populare a Centrului de Cultură Augustin Bena -clasa externă din Tibru şi de membrii Asociaţiei „Ţinutul Tibreanului” condusă de părintele paroh Tudor Man.

Al doilea eveniment din aprilie se va derula în expoziţia etnografică de la Roşia de Secaş (30 aprilie 2015) şi va avea ca scop principal comemorarea folcloristului Ion Blăjan.

Organizatorii evenimentelor sunt Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba alături de parohiile, primăriile şi consiliile locale din fiecare comună participantă la proiect.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 aprilie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...