Evenimente

Dovezi privind cultivarea meiului descoperite în fortificaţia preistorică de la Teleac

O amplă cercetare internațională, care a inclus şi aşezarea preistorică de la Teleac, a încercat să determine prin mijloace de datare exacte (Carbon 14) traseul și evoluţia speciei de mei, inclusă în regimul alimentar al populaţiilor preistorice. Scopul cercetării a fost datarea şi trasarea evoluţiei meiului (Panicum miliaceum) în Asia, Orientul Apropiat şi Europa.

Echipa de cercetare a fost formată din specialişti în arheobotanică. Din echipă a făcut parte Beatrice Ciută, cercetator ştiinţific, în cadrul Departamentului de Istorie, Arheologie si Muzeologie al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, singurul specialist din România pe arheobotanică, o specializare interdisciplinară (de nişă) a arheologiei, care urmăreşte reconstituirea dietei vegetale din perioade străvechi ale istoriei.

Dovezi privind cultivarea meiului au fost descoperite și în fortificaţia preistorică de la Teleac. Aşezarea preistorică este văzută de arheologi pe aceeaşi scară a importanţei cu Cetatea de la Micene, centru al civilizaţiei greceşti ridicat cu două milenii înainte de Hristos. Pe parcursul cercetărilor arheologice, din anul 2017, într-o locuinţă incendiată din perioada bronzului târziu, au fost identificate o serie de vase ceramice pline cu cereale carbonizate.

The post Dovezi privind cultivarea meiului descoperite în fortificaţia preistorică de la Teleac appeared first on albapesurse.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 februarie 2021

About Author


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...