Actualitate, Cultura, Evenimente, Stiri

A doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Apollo de la Alba Iulia

Proiectul APOLLO se desfăşoară în perioada 1 ianuarie-1 mai 2015, promovând artele în general, dar având în centrul său teatrul. Proiectul urmăreşte diversificarea ofertei cultural-artistice a oraş, promovând în acelaşi timp imaginea acestuia pe plan internaţional, încheiindu-se cu Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO, care va avea loc la Alba Iulia în perioada 23-26 aprilie 2015.

La încheierea perioadei de înscriere au fost primite oferte de spectacole din partea a 14 trupe tinere de teatru din România şi din partea a 22 de grupuri şi companii tinere de teatru din străinătate, din ţări precum: Italia, Portugalia, Ungaria, Ucraina, Cehia, Bulgaria, Georgia, Columbia, India, Iran, Irac, Moldova, Nepal şi Nigeria.

„La ediţia de anul acesta s-a dorit priorizarea grupurilor din străinătate. Festivalul fiind încă la începuturi, bugetul a impus o selectare mai strictă a participanţilor, proces în care s-a ţinut cont de calitatea expresiei artistice a reprezentaţiilor propuse, de atractivitatea lor dar şi de media de vârstă a delegaţiilor”, ne spun organizatorii Festivalului APOLLO.

Toate spectacolele Festivalului vor avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. În cadrul programului festivalului, grupurile invitate vor vizita Municipiul şi principalele lui obiective turistice, şi vor participa la sesiuni de discuţii coordonate de Dan Chiorean, actor al teatrului Naţional Cluj Napoca, invitat special pentru a dinamiza schimbul de experienţă prin discuţii asupra reprezentaţiilor şi pentru a împărtăşi participanţilor concepte artistice utlile dezvoltării lor în viitor.

Având susţinerea Fundaţiei Inter-Art Aiud şi a Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, organizatorii au extins Festivalul cu o expoziţie de artă plastică: Expoziţia Internaţională de Afişe – „Apollo”, ediţia I, Alba Iulia, aprilie 2015. S-au primit înscrieri din partea a 55 artişti din ţară şi străinătate. Lucrările vor fi selectate, premiate şi apoi expuse în cadrul Festivalului la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Primăria Municipiului Alba Iulia este unul dintre principalii parteneri ai Proiectului în 2015, iar primarul Mircea Hava declară deshis: „Fără să am nici o legătură cu lumea teatrului, realizez că toți suntem actori într-o lume din ce în ce mai teatrală. Dincolo de toate sofisticările goale de conținut în care noi ne ducem existența cotidiană, mă bucur nespus că cineva mai găsește puterea și curajul să ne arate altfel de scenă. Cea a oamenilor pasionați, a oamenilor care nu au doar viză de flotant în lumea culturii, ci pur și simplu acolo trăiesc. Dacă aș vorbi despre numărul de ediții ar însemna să vorbesc despre cantitate, cu riscul să pun în umbră calitatea. Contează că e a doua ediție, dar mai important, oamenii care fac acest festival să existe pun Alba Iulia într-o lumină a reflectoarelor, care, de ce să nu recunoaștem, ne lipsește. Vă doresc succes și în această ediție, să găsiți puterea să o începeți pe a treia.”

Partenerii Festivalului sunt Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Fundaţia „Inter-Art” Aiud, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Fundaţia Comunitară Alba, Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 martie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...