Actualitate, Stirea Zilei

Dosarul Carpatica: Ilie Carabulea- 6 ani de închisoare, Dan Radu Rușanu- nevinovat

Unul dintre cele mai importante dosare penale din domeniul asigurărilor, cel legat de societatea ”Carpatica”, s-a încheiat în primă instanță, se arată într-un material publicat pe platforma România Curată. Chiar dacă nu sunt definitive, sentințele sunt semnificative: Ilie Carabulea a primit șase ani și jumătate de închisoare, Laura Chițoiu (soția fostului ministru de Finanțe)- un an de închisoare cu suspendare, iar Marian Mîrzac- 4 ani și jumătate de închisoare, ultimii doi fiind foști angajați ai ASF.

Poate surprinzător pe unii, Dan Radu Rușanu fostul președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară, a fost achitat de toate acuzațiile și anume folosirea influenţei unei persoane care îndeplineşte o funcţie publică, favorizarea făptuitorului şi constituire de grup infracţional organizat.

În dosarul “Carpatica”, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe fostul preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Dan Radu Rușanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea şi pe Marian Mârzac, fost membru al Consiliului ASF, pe Laura Chițoiu- fost director al Direcției Avizări din ASF precum și pe mai mulți angajați ai societății Carpatica SA, scrie Mediafax.

Totodată, procurorii au trimis în judecată şi societatea Carpatica Asig SA, pentru cumpărare de influenţă şi dare de mită. Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializată în emiterea de poliţe de asigurări, în ponderea cărora, cel mai mare procent îl aveau asigurările tip RCA, avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.

Începând din mai 2013, Carabulea, Mustăţea şi Mîrzac “au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii unor infracţiuni prin care se urmărea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA”, potrivit procurorilor.

“Carabulea Ilie (persoana care deţine indirect şi controlează societatea de asigurări) l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar, în mod constant, pe fostul director Mîrzac Marian (care a ocupat această funcţie la SC Carpatica Asig SA în perioada 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales în conducerea ASF. Din poziţia de membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF, ocupată cu începere din data de 24 aprilie 2013, Mîrzac Marian a făcut demersuri pentru a asigura protecţia SC Carpatica Asig SA şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

Potrivit anchetatorilor, ca intermediar în relaţia dintre Carabulea şi Mîrzac a fost desemnat Radu Mustăţea, membru în consiliul de administraţie al SC Carpatica Asig SA, acesta având rolul de a comunica “rezultatele demersurilor infracţionale ale lui Mîrzac Marian, precum şi informaţii confidenţiale obţinute de la acesta din urmă”.

Gruparea ar fi fost sprijinită, potrivit procurorilor, de Radu Dan Ruşanu, de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Călin, Laura Chiţoiu şi Moldoveanu Corneliu Silviu, precum şi de Dan Odobescu. La rândul lor, Ina Crudu, Elena Rusu şi Ioan Dacian Vinerean au aderat sau au sus’inut gruparea

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 martie 2016

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...