Politica

DORIN NISTOR PNL: ANAF trebuie să colaboreze cu contribuabilii, nu doar să-i sancţioneze

Fost director al Gărzii Financiare Alba, liberalul Dorin Nistor a declarta că ANAF-ul ar trebui să colaboreze cu contribuabilii nu doar să-i sancţioneze.

„Că banii sunt mai buni decât lipsa lor este un adevăr care nu mai are nevoie de nicio demonstraţie. Fie că vorbim despre bugetele persoanale, ale societăţilor comerciale, ale administraţiilor şi instituţiilor publice ori despre bugetul de stat ni le dorim doldora. Dar cum să facem ca îndestularea unu buget să nu înseamne sărăcirea altora? Este un echilibru greu de obţinut.

Legislaţia nu ne ajută foarte mult, ea fiind de multe ori ambiguă şi lăsând loc la multiple interpretări care vin fie prin norme metodologice, fie prin odine de ministru ori alte acte ulterioare de lămurire. Problema este că în multe cazuri numai de lămurire nu este vorba, ci despre un prilej de apăsare şi mai mare asupra contribuabililor. Guvernul a aprobat săptămâna trecută proiectului pentru un nou Cod Fiscal şi proiectul pentru un nou Cod de Procedură Fiscală. Ele vor intra în dezbaterea parlementară şi tocmai de aceea trebuie să avem grijă ce anume vor prevedea ele.

Greutăţile şi tracasarea la care sunt supuşi contribuabilii pot fi uşurate, dacă nu elimitate, prin transformarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală dintr-o instituţie anchilozată în practici desuete şi lipsite de respect faţă de contribuabil, într-o instituţie suplă, flexibilă care să promoveze politici şi practici eficiente pentru creşterea colectării şi reducerea evaziunii fiscale. Acest lucru este pe deplin realizabil prin servicii de asistenţă modernă şi de calitate precum şi prin aplicarea de proceduri fiscale simple, obiective, care nu lasă posibilitatea interpretării lor, care să sprijine mediul de afaceri, fiind pe înţelesul oricărui om chiar lipsit de experienţă sau de cunoştinţe de contabilitate ori de economie. De aceea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală trebuie să clarifice din timp aspectele legate de interpretarea legislaţiei nu să inventeze profitând tocmai de caracterul intwerpretabil al legilor, soluţii de taxare suplimentară a contribuabililor.

Creşterea nivelului de colectare a veniturilor bugetare trebuie să fie o prioritate a ANAF, cea mai eficientă măsură în acest sens fiind creşterea gradului de conformare voluntară a contribuabilului. Acest lucru poate fi obţinut desigur prin scăderea numărului taxelor ori a cunatumului lor, dar şi prin diminuarea numărului şi simplificarea declaraţiilor fiscale, prin promovarea sistemelor moderne de plată a obligaţiilor. În condiţii economice grele cum sunt cele actuale, ANAF nu trebuie să fie numai un bici, ci să şi sprijine mediul de afaceri astfel încât să nu contribuie şi el la înrăutăţirea situaţiei unor contribuabili corecţi care pot fi aduşi în situaţia de a închide afacerea, consecinţa negativă fiind că numărul contribuabililor se va reduce, sumele încasate vor scădea, lanţul consecinţelor fiind finalizat cu o posibilă nouă creştere de taxe. Sprijinirea mediului de afaceri cu istoric fiscal fără probleme ar putea fi realizată prin acordarea de facilităţi fiscale contribuabililor aflaţi în dificultate de plată datorită lipsei temporare a disponibilităţilor băneşti. De asemenea este importantă cunoaşterea cu uşurinţă de către contribuabil, prin intermediul aplicaţiilor informatice, a situaţiei sale fiscale fără să fie nevoie să se deplaseze la structura ANAF de care aparține. Odată aplicate aceste măsuri vor conduce la creşterea eficienţei colectării şi la diminuarea costurilor aferente unui leu colectat.

Activitatea de soluţionare a cererilor şi petiţiilor venite din partea contribuabililor, este un alt aspect al activităţii ANAF care trebuie serios îmbunătăţit. În aceast sens trebuie ca Direcţia de Asistenţă Contribuabili să funcţioneze eficient. Prin intermediul ei contribuabilii trebuie să primească informații clare şi identice la nivel naționale, indiferent în ce ce sediu teritorial al ANAF este pusă întrebarea. În acest sens trebuie să existe o aplicaţie informatică unde se înregistreaza întrebarea şi ea poate fi rezolvată de cei care îşi desfășoară activitatea în această directie. Răspunsul nu trebuie să fie general, ci clar şi explicit. Răspunsurile la petiţii şi clarificări legislative trebuie să fie nu doar extrem de clare, ci şi prompte astfel încât contribuabilul să ştie din vreme ce are de făcut, să nu se trezească cu penalităţi din motive care nu depind numai de el… De altfel, acest mod de lucru cu oamenii, ar trebui să-l avem în toate la toate instituţiile publice.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală trebuie să fie o instituție deschisă, cât mai transparentă în acțiunile sale dând încredere contribuabililor şi funcţionând eficient prin puterea exemplului şi nu prin numărul de sancțiuni” spune Dorin NISTOR, Presedintele Comisiei de Buget-Finante a PNL Alba.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 martie 2015

About Author

Cititorul


ONE COMMENT ON THIS POST To “DORIN NISTOR PNL: ANAF trebuie să colaboreze cu contribuabilii, nu doar să-i sancţioneze”

  1. Da ca in vremurile bune când conduceai dacia gfr in curul gol noaptea prin baia de arieș …ducând muncă de lamurire să platească amenzi ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...