Biserica Ortodoxă Română este în doliu după ce ÎPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, a murit.
În urmă cu două săptămâni Nicolae Corneanu a fost internat la Institutul de Cardiologie din Timişoara, acuzând o stare de rău, iar trei zile mai târziu, starea de sănătate a arhiepiscopului s-a îmbunătăţit. A fost externat şi s-a întors în reşedinţa mitropolitană, sub supraveghere medicală.
În ultimii ani ani, atribuţiile mitropolitului în vârstă de 90 de ani au fost preluate de PS Paisie Lugojeanul.
Nicolae Corneanu a condus Mitropolia Banatului vreme de 52 de ani, punându-şi puternic amprenta personală pe viaţa religioasă din Banat.
La Timişoara urmează 40 de zile de doliu.
Trupul neînsufleţit al lui Nicolae Corneanu a fost depus în Catedrala Mitropolitană din Timişoara.
Părintele Nicolae Corneanu – o viaţă dedicată bisericii
Nicolae Corneanu s-a născut la 21 noiembrie 1923 la Caransebeş într-o familie cu tradiţe preoţească. Între anii 1934-1942 a urmat şcoala elementară şi liceul la Caransebeş. La Bucureşti a urmat cursurile Facultăţii de Teologie, între anii 1942-1946. În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar de către episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului, în biserica parohiei Obreja, judeţul Caraş-Severin.
În 1946 şi-a luat licenţa în Teologie, iar după absolvirea facultăţii s-a înscris la doctorat.
La seminarul teologic din Caransebeş părintele Nicolae Corneanu a predat limba greacă şi franceza, asta până la 1 martie 1959, când a devenit conferenţiar universitar la Institutul Teologic din Sibiu.
În anul 1960 Nicolae Corneanu a fost hirotonit preot de către Prea Fericitul Patriarh Teoctist, pe atunci episcop-vicar patriarhal, iar la 15 decembrie 1960 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales episcop al Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului.
La 12 ianuarie 1961 s-a călugărit la o mănăstire foarte apreciată de enoriaşi de lângă Bucureşti: Mănăstirea Cernica. A fost hirotonit arhiereu în Biserica Sfântul Spiridon cel Nou din Bucureşti la data de 15 ianuarie 1961, de către patriarhul Justinian. Instalarea în funcţia de episcop al Aradului a avut loc la 22 ianuarie 1961 în Catedrala Episcopală din Arad.
După 1989 mitropolitul Banatului a făcut gesturi care au uimit, care au creat nemulţumire sau care au stârnit admiraţie: părintele a recunoscut colaborarea cu Securitatea ceauşistă. Apoi a retrocedat bisericile fraţilor români greco-catolici, deşi arhiepiscopii din Ardeal au refuzat retrocedarea lăcaşurilor care au aparţinut Bisericii Romei.
În 2008 mitropolitul Nicolae Corneanu a fost la un pas de caterisire. Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a discutat posibilitatea caterisirii mitropolitului pentru că acesta a slujit în biserică alături de preoţi români greco-catolici.
Foto: www.opiniatimisoarei.ro
Lasă un răspuns