Actualitate

Dispute, răutăţi şi miştouri sau cum se discută unele proiecte în şedinţele de CL Alba Iulia

În presă de pe alte meleaguri şedinţele consililor locale sau cum s-or numi ele sunt transmise în direct sau procesele verbale sunt publicate în ziarele locale.

O să încercăm din acest număr să vă prezentăm cum lucrează aleşii locali din Alba Iulia în timpul şedinţelor de Consiliu Local, cum se votează, disputele dar şi micile răutăţi dintre aleşii locali. Pentru aceasta am apelat la pagina de on-line a Primăriei municipiului Alba Iulia unde sunt publicate procesele verbale ale şedinţelor de consiliu local.

Ultimul proces verbal prezentat aici este cel al şedinţei din 20 februarie 2015. Deoarece spaţiul nu ne permite în acest număr vă prezentăm doar un singur punct discutat de consilierii locali, respectiv modificarea Regulamentului la Bazinul Olimpic. Trebuie spus că respectivul regulament nu a trecut în acel moment fiind reluat şi aprobat în şedinţa din această lună.

Vorba lungă, sărăcia omului. Iată cum s-a discutat modificarea Regulamentului la Bazinul Olimpic în data de 20 februarie.

„Onețiu Cornelia Maria: ”Vă propun să trecem la ordinea de zi.”

Paul Voicu: ”V-aș propune să discutăm proiectul nr. 16 cu bazinul olimpic deoarece sunt și instructorii și părinții aici.” 16. Modificarea Hotărârii nr. 179/2014 a Consiliului local privind aprobarea Regulamentului de funcționare și utilizare a Bazinului Olimpic din municipiul Alba Iulia.

Se dă cuvântul domnului Paul Voicu care prezintă proiectul de hotărâre precum şi raportul de specialitate.

Se dă cuvântul d-lui consilier Ioan Bogăţan care prezintă raportul de avizare din partea Comisiei pentru administrarea domeniului public şi privat, agricultură.

Ioan Bogăţan: “Comisia a avizat favorabil acest proiect de hotărâre şi nu avem obiecţiuni în privinţa adoptării acestuia.”

Se dă cuvântul d-lui consilier Raul Sebastian Tudoraşcu care prezintă raportul de avizare din partea Comisiei Consiliului local pentru administraţie publică locală, juridică şi disciplină, relaţii cu publicul, probleme ale minorităţilor, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Raul Sebastian Tudoraşcu: “Comisia a avizat favorabil acest proiect de hotărâre şi nu avem obiecţiuni în privinţa adoptării acestuia.”

Paul Voicu: ”Dacă îmi permiteți, doamna președintă. V-aș prezenta câteva lucruri despre acest regulament și modificările pe care le-am discutat cu executivul, cu directorul de la baze sportive, cu administratorul și în speță dânșii au fost la noi miercuri și am convenit câteva lucruri vis a vis de program. Și modalitatea de vot v -aș propune, doamna președintă, pe articole și pe puncte ca să putem să parcurgem, că altfel o să fie inadvertențe de tot felul. Sunteți de acord?”

Domuța Iulius Viorel: ”Da.

Paul Voicu: ”Odată, aveți în regulament, dacă veți parcurge proiectul la articolul 7 programul de la bazinul olimpic. Punctul a) Clubul sportiv de luni până vineri. Nu mai este de la 11,00 – 17,00 și sâmbăta de la 9,00 la 18,00. Am primit o adresă de la Clubul sportiv. Doamnă, știți orele că eu nu am adresa aici?”

Doamna de la Clubul sportiv: ”Este luni, marți și joi de la 18,00 la 20,00. Am convenit.”

Paul Voicu: ”Sută la sută le știți bine?” Doamna de la Clubul sportiv: ”Da.” Paul Voicu: ”Pentru că noi am primit o adresă de la Nicuşor Marcu directorul de la Liceul Sportiv dar nu o am acum la mine. Dacă știți exact cum a trimis-o, vă rog să o aduceți să nu greșim iarăși. Am sunat la secretariat să mi-o aducă și mi-a adus alta.”

Doamna de la Clubul sportiv: ”Poftiți!”

Paul Voicu: ”Mulțumesc frumos! Avem de luni până vineri de la 13,00 și cea mai avansată oră este 17,00. Da?”

Doamna de la clubul sportiv: ”Da. 11,00 la poziția 4 Lobonțiu Marius.

De la 11.00.” Paul Voicu: ”La poziția 4 este ora 11,00.” Doamna de la Clubul sportiv: ”Da.” Paul Voicu: ”Și sâmbăta de la 9,00 la 17, 00. Ok?”

Doamna de la Clubul sportiv: ”Da. Și luni, marți și joi de la 18,00 la 20,00. Am trecut 18,30 – 20,30 și ați fost de acord cu 18,00 – 20,00.”

Paul Voicu: ”Ok. Având în vedere acest aspect, modificarea oficială de la secția de înot, punctul ”a”, eu cred că poate să rămână așa. Și nu cred că aveți nemulțumiri. Dacă aveți. vă rog să luați cuvântul. Și trecem la punctul ”b” Inițieri care, tot în acord cu ei l-am propus de luni de la 11,00 la 17,00 adică, îl propunem azi în ședință, de luni până vineri de la 17,00 până la 20,00 și sâmbăta de la 9,00 la 17,00. Dacă aveți discuții? Dacă nu sunt, trecem la punctul următor. Punctul ”c„ agrement. Nu mai este luni, sâmbăta și duminica. Este tot timpul programului de luni până duminică de la 7,00 – 22,00. Am discutat și aspectul acesta cu domnii instructori și nu este nici o problemă dacă sunt în timpul programului, cei de la Clubul sportiv și în timpul programului de inițiere nu prevede dacă sunt adulți acolo. Dânșii sunt zi de zi acolo. Sunt și oameni care sunt rău intenționați. Li se spune de 10 ori un lucru și nu înțeleg nicicum. Încercăm noi prin angajații noștri și administratorul de acolo să-i facem să înțeleagă. Sunt chiar chestiuni punctuale și odată la o lună sau două se întâmplă câte ceva pe acolo. Dacă vreți să luați cuvântul și dumneavoastră sau să întrebați și dumneavoastră ceva, domnii de la bazin care au activități foarte multe acolo sunt aici dacă vreți să lămuriți anumite probleme.”

Mircea Petric: ”Dacă au ajuns la o înțelegere inițierea și performanța atunci nu mai este nici o problemă. Aceasta era problema. Intrau înainte de ora 17,00.”

Paul Voicu: ”V-aș propune, doamna președintă, să votăm acest punct sau din acest subpunct din regulamentul program ca să putem trece la alte condiții și la tarife.” Onețiu Cornelia Maria: ”Supun la vot articolul 7. Cine este pentru?” ”Fiind supus la vot, articolul 7 a fost votat cu 17 voturi pentru.”

Paul Voicu: ”Programul s-a votat. Ne-am înțeles. Trecem mai departe la celelalte puncte. În speță, suntem la capitolul 7 Tarife. Aici v-aș propune să le prezint pe toate, după aceea să luați cuvântul dacă aveți discuții. Propunerea care există la punctul 1: 10 lei pe ședința de două ore. De la 5 lei la 10 lei. Eu vi le prezint să vi le notați și după aceea dacă vreți să luați cuvântul. Pentru adulți 15 lei ședința de două ore. Modificare de la 12 lei. Intrarea la saună pentru elevi, studenți, pensionari, șomeri 5 lei pe 15 minute. De fapt, le aveți acolo. Nu cred că ar trebui să le mai citesc eu pe toate. Abonamentele sunt în concordanță cu biletele care au fost pe două ore. Executivul, am retras punctul 12 și 13, pachetele cu promoții, că nu suntem nici la iaurt, nici la sana și nici alte produse agroalimentare. A rămas și curge 14 și așa mai departe cu taxa de acces la tribună.”

Onețiu Cornelia Maria: ”Discuții?”

Intră în sala de şedinţă domnul consilier Jidveian Ovidiu Viorel.

Mircea Hava: ”Un singur lucru pe care trebuia să-l mai spuneți pentru inițiere. Nu se mai plătește taxa de culoar. Taxa de culoar se plătește pentru cei care doresc să închirieze doar azi. Există taxa pentru grup. Deci, toate lucrurile acestea le-am discutat cu profesorii care se ocupă de inițiere, care sunt acolo și oamenii noștri care sunt angajați acolo. Au căzut de acord. Așa mergem în continuare. Și am modificat programul pentru inițiere și am discutat de taxe. Așa cum ne-am înțeles, așa le-am pus.”

Medrea Bogdan: ”Mă bucur foarte mult că nu ați ținut cont de propunerile noastre cu pachete de duminica! Oricum era gol bazinul și erau de bun augur acolo!” .

Mircea Hava: ”De ce nu dați și voi curentul gratis?”.

Medrea Bogdan: ”Sunt pachete pentru a stimula, în condițiile în care bazinul este gol. O altă propunere pe care am făcut-o și de care nu s-a ținut cont este tariful de 5 lei pentru copii. S-a făcut 10 lei. Nu am discutat în comisie de mărirea nici unui tarif. Văd că l-ați făcut 15 lei! Tot ca o recomandare era să scoatem timpul de 15 minute pentru saună care, zic eu că nu îți trebuie mai mult de 15 minute. Dacă cineva vrea, doamne ajută-i! Propunerile noastre ar fi să reintroducem aceste puncte și să le votăm, doamna președintă! Tariful de 5 lei pentru copii, elevi, studenți să rămână nemodificat. La punctul 3 și 4 să eliminăm timpul și să reintroducem pe ordinea de zi punctele 12 și 13. Oricum, la sumele pe care le avem, la un miliard 600 pe lună de plată, zic eu, vom încerca să stimulăm vânzarea pentru că, altfel o să creștem și mai mult.

” Onețiu Cornelia Maria: ”Alte discuții?”

Rareș Buglea: ”Care este taxa pentru tribună?”

Mircea Hava: ”Este scoasă.”

Rareș Buglea: ”Apare și de aceea am întrebat.” Mircea Hava: ”Foarte bine că ai văzut-o.”

Paul Voicu: ”Retragem și taxa de 2 lei pentru tribună. Și punctul 14 este retras. Doamna Onețiu, vă rog să întrebați dacă mai sunt discuții.”

Onețiu Cornelia Maria: ”Supun la vot în forma inițială. Retragem punctul 14.”

Paul Voicu: ”12 și 13 și 14.”

Doamna din public: ”Am eu o întrebare în calitate de părinte. Copiii noștri care merg la instruire. O oră. De ce să plătească un tarif de 10 lei ca și ceilalți copii sau persoane care merg și stau două ore, cât e timpul necesar. Copiii noștri merg, stau o oră, fac antrenamente și gata. Atunci, ar fi normal timpul pentru acea oră să fie redus.”

Paul Voicu: ”Numai puțin, dacă îmi permiteți! Și acest lucru l-am discutat cu toată lumea. Și nimeni nu stă o oră acolo. Deci, până când își iei brățara, până când intri, până când te duci la dușuri, până te echipezi, până faci un duș, până termini o oră, până vi înapoi, până faci dușul, până te îmbraci. Durează. Pentru oricine, copil, adult, asta înseamnă ședința de două ore, folosirea integrală a tuturor serviciilor de la bazin. Nu doar o oră luciul de apă. Aceasta înseamnă folosirea bazinului olimpic.”

Domnul din public: ”Stau 50 sau 60 de minute fizic în apă.” Paul Voicu: ”Dacă erați un pic atent mă înțelegeați ce am spus. Folosirea integrală a bazinului olimpic înseamnă duș, saună, căldură.”

Mircea Hava: ”S-a scos taxa de culoar de 80 de lei. aceasta a fost negocierea. Vreau să vă spun că suntem cel mai jos. 220 de lei în alte părți taxele pe culoar. Nu contează treaba aceasta. Nimeni însă nu a ridicat problema. Și am discutat aici. Bazinul este, și nu discutăm de eficiență, nici nu aș fi crezut vreodată, nici nu aș fi visat vreodată că va fi măcar 50%. Bazinul nu este un serviciu public ca și iluminatul. Sunt 215 oameni pe medie care au folosit bazinul. Noi am discutat. Vrem ca și copiii să se poată duce să învețe și când ajung adulți o să le placă sportul acesta și se vor duce. Aceasta a fost discuția noastră. Din punctul meu de vedere să fie gratis, să voteze Consiliul local să fie gratis!”

Domnul din public: ”Da! Dar noi va trebui să suportăm aceasta!”

Mircea Hava: ”Păi bineînțeles! Ca părinte suportați treaba aceasta, domnul meu! Că de aceea sunteți părinte! Cred! Și eu am suportat la copiii mei! Deci, nu punem toată ziua chestia aceasta. Dacă se dorește trei lei, nu am nici o problemă!Vă spun! Bazinul, tot ca părinte, suportați treaba aceasta! Din câte taxe și impozite, pe cinci luni și jumătate au fost vreo 630 de mii de lei cheltuieli. Ce s-a încasat a fost în jur de 200 de mii de lei. O treime. Aceasta a fost discuția. De aici a pornit toată discuția. Trebuie să facem ceva.”

Domnul din public: ”O promovare ca să atrageți copiii și oamenii să vină la bazin.”

Mircea Hava: ”Puneți-o dumneavoastră! Pe cuvântul meu de onoare! Noi am discutat cu profesorii și nu știu de ce nu a spus domnul viceprimar Paul Voicu! Ne-am înțeles că în termen foarte scurt, în două săptămâni, ei își fac o asociație profesională. Această asociație profesională va avea un regulament pe care o să-l adoptăm și noi aici pentru că, în mod normal cei care fac inițiere trebuie să fie oameni care știu să facă inițiere. După care, uitați-vă că avem aici pachetele pentru școală, pentru toată lumea care dorește să vină. O să ieșim și pe presă dacă trebuie să spunem: veniți la bazinul olimpic! Să vedem ce putem să facem să promovăm. Așteptăm să vină clasa. Gândițivă că are doi metrii. Noi nu ne putem lua responsabilitatea dacă vine clasa a treia de la Școala Agârbiceanu cu 25 de copii. Dar acestea trebuie să le discutăm cu profesorii de sport. Orele de sport să le facă acolo cei care doresc. Și pe urmă, poate dintre aceștia se vor duce la inițiere. Că de învățat nu o să putem noi să îi învățăm. Poate la inițiere. După 10 sau 15 ore sau câte se fac la inițiere, copiii vor putea să înoate. Și pe urmă vor putea să înoate și vor veni să folosească bazinul. Însă, vă spun sincer. Nu am crezut după atâta tam tam, după atâta politică măruntă câtă s-a făcut pe seama bazinului olimpic că nu va fi plin. Nu știu dacă vă duceți sâmbăta sau duminica să vedeți ce e acolo.”

Raul Sebastian Tudorașcu: ”Două sau trei mașini.”

Mircea Hava: ”Deci, onor Consiliu local!”

Rareș Buglea: ”Cât durează la un copil inițierea? Ca perioadă.” Doamna din public: ”Depinde de fiecare copil. Sunt care învață în două-trei ședințe.”

Onețiu Cornelia Maria: ”Dacă doriți să luați cuvântul, vă rog să vă înscrieți la cuvânt. Dacă nu, supun la vot fără punctul 12, 13 și 14. Prima dată. Și după aceea fără. Votăm de două ori.”

Mircea Hava: ”Încă ceva. Uitați-vă că sunt competiții pe care le puteți organiza gratuit. Numai să vreți. Pachetul este foarte larg. Dar înțelegeți-ne și pe noi. Ceva trebuie pus aici. Asta e. Dar ar fi mai bine și poate dă Dumnezeu să stăm și noi mai bine cu banii. Și atunci o să facem reduceri.”

Medrea Bogdan: ”Supuneți la vot cu amendamentele!”

Onețiu Cornelia Maria: ”Nu. Prima dată fără. Și vedem.”

Medrea Bogdan: ”Deci, cu tariful de 10 lei dublat la copii? Ca să înțelegem! Nu?” Onețiu Cornelia Maria: ”În forma în care a fost prezentat, exclus 12, 13 și 14, pachetele și taxa de tribună. Supun la vot proiectul așa cum a fost prezentat. Excludem 12, 13 și 14 și pachetele și taxa de tribună. Cine este pentru?” ”Fiind supus la vot, proiectul a fost votat cu 13 voturi pentru și 5 voturi împotrivă Jidveian Ovidiu Viorel, Medrea Bogdan, Zdrânc daniel, Clepan Dimitrie, Vasile Crișan.” Proiectul a fost respins întrucât nu s-a întrunit numărul de voturi necesar.

Marcel Jeler: ”Se vede deja 2/3.”

Medrea Bogdan: ”Aș vrea, domnule Primar, să umpleți bazinul cu tarifele acestea!”

Mircea Hava: ”Să se umple bazinul cu ce vreți dumneavoastră!”

Rareș Buglea: ”Cu apă!”

Doamna din public: ”Văd că s-a făcut 10 lei pentru copii. De ce nu s-a mărit și la personalul de agrement? Dar dublu! Că așa plătim noi pentru copii! De ce la persoanele de agrement s-a pus doar trei lei?”

Ioan Bogățan: ”Povestea cu capra vecinului o știți, doamnă?” Doamna din public: ”O știu, domnule!”

Pleșa Gabriel: ”Vreau să vă spun următorul lucru. Când ne-am întâlnit, am povestit trei ore despre problema aceasta. Nu am venit neinformați. Colegii din primărie care se ocupă de acest lucru au luat tarife din alte orașe. Au luat tarife de la alte bazine și am considerat mărirea aceasta în prima fază. De ce? Dacă măream foarte tare și ziceți să dublăm și la agrement. Vrem să vedem acum. E o perioadă de probă. Vom vedea cum funcționează. Regulamentul acesta se mai poate modifica. Vrem să vedem dacă ne atingem obiectivele prin modificarea regulamentului. Și după aceea, sigur, dacă treaba nu merge ne mai consultăm cu dumneavoastră și cu domnii profesori și vedem ce e de făcut.”

Doamna din public: ”La bazinul de la Oradea numai pentru copiii de la 10 ani se plătește, la Hunedoara au un număr de ședințe gratuite din partea consiliului local. La noi nu avem.”

Ioan Bogățan: ”Aș vrea să întăresc ideea domnului Primar. Noi considerăm că bunul public trebuie folosit pentru publicul municipiului Alba-Iulia. Clar. Deci, bazinul nu este un loc unde să îl poată folosi tot municipiul Alba-Iulia. Trebuie să rețineți chestia aceasta și să învățați. La fel ca și iluminatul este un serviciu public de care se folosește toată lumea, ca și alte servicii publice. Dar bazinul olimpic nu este în domeniul public pentru toată lumea. Și cu asta am încheiat.”

S-a adoptat Hotărârea nr. 29/2015” se arată în procesul verbal al şedinţei din 20 februarie 2015

Cu speranţa că v-a plăcut o revenim în numărul următor.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

27 martie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...